Karabük Üniversitesi’nde yapılan ‘Zorunlu Deprem Sigortası Algısının Demografik Özelliklere Göre Farklılığı’ konulu araştırma çarpıcı sonuçlar ortaya koydu.
517 katılımcının yanıtladığı ve doğal afetler konusundaki düşünceler, Zorunlu Deprem Sigortası (ZDS) hakkındaki bilgi birikim, ZDS yaptırma sebepleri, poliçe ve teminatlar hakkındaki bilgileri, karşılaşılan zorluklar gibi sorular yöneltildi.
Ankete katılım sağlayan bireylerin, yöneltilen doğal afetler konusunda ne kadar endişelisiniz sorusuna verilen yanıtlarda çoğunluğun biraz endişeliyim cevabı verdiği gözlemlendi. Katılımcıların yüzde 52,8’i biraz endişeliyim, yüzde 31,5’i çok endişeliyim, yüzde 12,8’i endişeli değilim ve yüzde 2,9’u hiçbir fikrim yok seçeneğini işaretledi.
Katılımcıların maruz kaldığı afet türlerinde deprem yüzde 57,8 ile ilk sırada yer aldı. Çalışmanın sonuç bölümünde ise şu bilgilere yer verildi:
Zorunlu Deprem Sigortası poliçesini hiç okumamışlar
“Çalışmanın sonucunda anket uygulanan katılımcıların yaklaşık yarısının doğal afetlerden biraz endişeli olduğu sonucu çıkmıştır. Katılımcıların en fazla maruz kaldığı doğal afet türü ise depremdir. Katılımcıların önemli bir bölümü doğal afetler için sigorta yaptırmamıştır.
Katılımcıların yaklaşık yarısı Zorunlu Deprem Sigortası yaptırmıştır. Ancak ZDS yaptırmanın amacı genellikle deprem riskinden korunmak değil konut kredisi kullanabilmek, elektrik-su işlemleri gibi nedenlerle yaptırdığı görülmektedir.
Dolayısıyla ZDS yaptırın katılımcıların tekrar ZDS yaptırmayacağı düşünülebilir. Ayrıca katılımcıların yüzde 71,2’si gibi önemli bir bölümü, Zorunlu Deprem Sigortası poliçesini hiç okumamıştır.
Katılımcıların yüzde 80,7’si önem bir bölümü de Zorunlu Deprem Sigortası harici bir sigortaya gerek duymamıştır.
Çalışmada elde edilen bulgular ışığında, ZDS’nın amaç ve kapsamının katılımcılar tarafından iyi bilinmediği, önemli ölçüde kurumsal işlemlerin yapılabilmesi için ZDS’nın yapıldığı anlaşılmaktadır.
Deprem bölgesinde olan ülkemiz açısından medyada yapılacak olan kamu spotları ve kampanyalar ile ZDS’nın önemi daha iyi anlatılması, politika yapıcı ve uygulayıcılarının ZDS hakkında daha fazla farkındalık yaratmasının ZDS’na katılımı arttırmaya yönelik önemli adımlar olduğu görülmektedir.”