Kültür - Sanat
Yusuf Atılgan; az yazan çok etki bırakan güçlü bir yazar

İçindekiler
Yusuf Atılgan, kısa metinlerle yazdı, az ama öz kitap yazdı. Ama yazdıkları okur tarafından büyük ilgi gördü. Köyde yaşayan, köyü ve kasaba hayatını işleyen güçlü bir yazarın hikayesi.
Yusuf Atılgan; Manisa’da, 1921’de doğdu. Önce Manisa’da peşi sıra Balıkesir Lisesi’nde öğrenim gördü. Öğretmen olmak isteğiydi, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı eğitimi aldı.
Öğrenciliği bitti, öğretmenliği başladı. Ama kısa sürdü. Akşehir Maltepe Askeri Lisesi’nde bir yıl edebiyat öğretmenliği yaptı. Memleketi Manisa’ya, köyü Hacırahmanlı’ya döndü. 1946’dan itibaren çiftçiliğe başladı.

Yusuf Atılgan, 1950-1980 yılları arasında yazdı. Bu dönemin ilk modernist Türk yazarlarından birisiydi.
Köy ve kasaba hayatını işledi
Yazmaya 1952’de başlayan Yusuf Atılgan, Ziya Atılgan ve Nevzat Çorum isimleriyle yazılar yayımladı. ‘Evdeki’ isimli hikayesiyle Tercüman’ın düzenlediği yarışmada birinci oldu. Hikayelerinde genellikle köy ve kasaba hayatını işledi. Yazı hayatının büyük kısmını köyünde sürdürdü.
En büyük şansını, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın öğrencisi olmak olarak niteleyen Atılgan; “Recaizade’den Proust’a, Gide’e, iyi müziğe atlayarak anlattığı derslerin ve ara sıra özel konuşmalarımızın yazarlık mizacıma büyük etkisi oldu” demiştir.
Anayurt Oteli’nin filmi yapıldı
Yayımlanan ikinci kitabı Anayurt Oteli, Ömer Kavur tarafından sinemaya uyarlandı. Uluslararası üne kavuştu. Zebercet karakteriyle kasabayı, yalnızlığın kimsesizlik olarak biçimlendiği çıkışsızlığı, bunalımı, cinayet ve intiharla sonuçlanan bir trajediyi kendine has üslubuyla ortaya koydu.
Aylak Adam romanıyla tanınan yazarın son öyküsü 1987’de Gergedan dergisinde çıkan ‘Eylemci’dir.

Canistan, Yusuf Atılgan’ın tamamlanmamış üçüncü ve son romanı
Canistan’ı bitiremeden vefat etti
Şiddeti, cinselliği ve insan gerçekliğini dolaysız bir yaklaşımla bir köy romanı olarak ele aldığı Canistan isimli kitabını bitiremeden hayata veda eden Yusuf Atılgan’ın bu eseri, ölümünden yıllar sonra bitmemiş haliyle okurla buluştu.
Eserleri;
ROMAN
Aylak Adam, Anayurt Oteli, Canistan
ÖYKÜ
Bodur Minareden Öte, Eylemci
ÇOCUK KİTABI
Ekmek Elden Süt Memeden
ÇEVİRİ
Toplumda Sanat (K. Baynes’ten, 1980)
Mutlaka Tanışmanız Gereken Eserleri
Aylak Adam
Yapı Kredi Yayınları
156 Sayfa

Aylak Adam, Yusuf Atılgan’ın 1959’da yayımlanan ilk romanıdır
Aylak Adam, 1959 yılında yayımlandı. Yusuf Atılgan’ın ilk romanıdır. Bu yapıtta, “Bütün değerlerini yitirmiş, dayanacak bir şey” arayan, tedirgin, mirasyedi bir aydının yaşamı anlatılır.
Kurtuluşu gerçek sevgide gören C., bilinçaltının da etkisiyle aradığı kadını bir türlü bulamaz, kurduğu ilişkiler ayrılmayla sonuçlanır. Özellikle yayımlandığı yıllarda konusunun yeniliği, anlatımının kendine özgülüğü, bireyin dünyasına eğilişiyle büyük ilgi gördü.
Aylak Adam, Yunus Nâdi Roman Ödülü yarışmasında da ikincilik kazandı.
Anayurt Oteli
Yapı Kredi Yayınları
108 Sayfa
Yusuf Atılgan, şöhretinin hakkını verir şekilde psikolojik yabancılaşma ve yalnızlık konularını başarıyla işlenmiştir. Romanda birbirine benzeyen, geçici ilişkilerle geçen günlerle dolu, yalnız, tek başına ve küçük ayrıntıların tek düze şaşmazlığında sürüklenen bir hayatın, gecikmeli Ankara treniyle gelen -adını bile bilmediğimiz- kadının otelde bir gece kalmasıyla değişmesi ve bu değişimin sonuçları anlatılıyor.

Yusuf Atılgan’ın yayınladığı ikinci kitabı.
Bu roman aynı adla 1987’de yönetmen Ömer KAVUR tarafından beyaz perdeye aktarıldı. Bu film tüm zamanların en iyi üçüncü Türk filmi seçildi.
Canistan
Yapı Kredi Yayınları
84 Sayfa
Yusuf Atılgan, önce ‘İşkence’ adını koyduğu ve ‘Duruşma’, ‘Yargıç’, ‘Tanık’, ‘Sanık’ bölümlerinden oluşmasını tasarladığı bu romanın ‘Sanık’ bölümünü yazamadan aramızdan ayrılmıştı. Ancak elinizdeki kitaba ‘yarım kalmış bir roman’ demek de oldukça zor…
Yusuf Atılgan bu yapıtında yine kalemini sivriltiyor ve insan ruhunun kötücül tohumlarını büyük ustalıkla deşiyor. Özellikle İkinci Meşrutiyet ve Milli Mücadele yıllarında Manisa köylerinde yaşanan trajik bir dostluk ve aşk öyküsü Canistan… Yalnızlık, şiddet, cinsellik ve ölüm…
Haftanın Tavsiyeleri
İyi Hissetmek
Dr. David Burns
Esra Tuncer (çevirmen)
Psikonet Yayınları
632 Sayfa

İyi Hissetmek, ilk kez 1980 yılında Amerikalı Profesör David Burns tarafından yayınlandı.
İşte size iyi bir haber; kendinizi kaygı, suçluluk, kötümserlik, erteleme, düşük benlik saygısı ve depresyonun diğer ‘dipsiz kuyu’ larından ilaçsız kurtulabilirsiniz ! ‘İyi Hissetmek’te psikiyatrist David Burns, duygularınızı harekete geçirecek ve hayata daha olumlu bakmanızı sağlayacak, bilimsel olarak test edilmiş teknikler sunuyor.
Selam Olsun
Mustafa Kutlu
Dergah Yayınları
78 Sayfa
Mustafa Kutlu, ‘Selam Olsun’ ile anılarından, dostlarından, dolu dolu yaşanmış yıllarından bahsediyor. Bir fotoğraf ve kısa metinlerle bir dostluğun nasıl kurulacağını, nerelere geleceğini bizlere anlatıyor. ‘Selam Olsun’ bir dostluk ve aynı zamanda yaşanmışlıklar kitabıdır.
Devlet-i Aliyye
Halil İnalcık
Türkiye İş Bankası Yayınları
1946 Sayfa (4 Cilt)
Devlet-i Aliyye, Halil İnalcık’ın yarım yüzyılı aşan çalışmalarının ürünü olarak ortaya çıktı. İnalcık, 4 ciltlik seride, Osmanlı klasik dönemini sadece siyasi tarih olarak ele almıyor. Özellikle siyasi tarihin toplumsal ve ekonomik alt yapısına eğiliyor. Yani nüfus hareketleri, göçler, kitlelerin temel ihtiyaçları, tarım ve ticaretin bu ihtiyaçları karşılama şekilleri ve şehirleşme konularında da analizler yapıyor.
İrfan ŞEN.

Kültür - Sanat
Güliz Ayla 16 Haziran’da V Sahne’de

Güliz Ayla, 16 Haziran akşamı Samsun’da sahne alacak.
Aslen Samsunlu olan; 2015 yılında çıkardığı single ile kısa sürede müzik çevrelerinden büyük beğeni toplayan Güliz Ayla; “Benim evim” dediği Samsun’da hayranları ile buluşacak.
Atakum İlçesi Adnan Menderes Bulvarı’nda yer alan V Sahne’de; hayranları ile buluşacak olan Güliz Ayla, unutulmaz bir gece yaşatacak.
Samsun sayesinde şahane bir çocukluk, ergenlik ve gençlik dönemi yaşadığını her fırsatta dile getiren Güliz Ayla, birbirinden güzel şarkılarını hayranları için seslendirecek.
Güliz Ayla kimdir ?
Güliz Ayla, 27 Nisan 1988’de Samsun’da doğdu. 1998 yılında Samsun’da iki yıllık Belediye Konservatuvarı Tiyatro ve Drama Bölümü’ne girdi.
Çeşitli orkestralarda solistlik veya koroistlik yaptı. Lise eğitimini Samsun Anadolu Lisesi’nde tamamladı.
2006 yılında Adelaide isimli gruba dahil oldu. Bu grupla Rock’n Dark Express Rock Müzik Yarışması’nda birinci oldu.
Güliz Ayla, Müjdat Gezen Sanat Merkezi Batı Müziği bölümünü kazandı. Sonra da Müjdat Gezen’in yazdığı iki müzikalin şarkılarını seslendirdi. Müzik kariyerine Metin Özülkü, Işın Karaca ve Extra Orkestra gibi isimlere vokal yaparak başladı.
Vokalistliğin ardından albüm yapmaya karar veren Ayla’nın yolu Sıla Gençoğlu ve Efe Bahadır ile kesişti. Sıla ve Bahadır Ayla’nın albümünde prodüktör olmayı kabul ettiler. Sonrasında ise Uluslararası menajerlik, organizasyon ve iletişim danışmanlığı firması olan Day 1 Entertainment Turkey ve müzik şirketi Sony Music ile sözleşme imzaladı.
İlk albüm 2015’te
16 Nisan 2015 tarihinde Ayla albüm öncesi söz ve müziğini kendisinin yaptığı “Olmazsan Olmaz” single’ını piyasaya sürdü. Ayla albüm öncesi single çıkartmasıyla ilgili olarak:
“Albümümüz bitmek üzere ama bir türlü gelmeyen baharın, geliyorum sinyallerini daha fazla göz ardı edemedik ve içimizde kaynayan enerjiyi sizinle paylaşmak istedik.” yorumu yaptı.[4] Şarkı, Youtube’da 175 milyon izlenme rakamına ulaşmayı başardı.
18 Eylül 2015’te Sıla Gençoğlu ve Efe Bahadır’ın prodüktörlüğünde kendi adını verdiği Güliz Ayla albümünü yayımladı. Ayrıca albümdeki şarkıların söz ve müzikleri Ayla, Gençoğlu ve Bahadır tarafından hazırlandı.
“Yalvarırım” şarkısının müziğini ise Yalın besteledi. Ayla’nın sözünü ve müziğini kendi yaptığı üç şarkı “Olmazsan Olmaz”, “Benim Olmazsan” ve “Sevgilim” albümde yer aldı. Ayla ilk albümünü şöyle açıkladı: “Öncelikle bu albüm uzun süren çalışmalarımız sonucunda hazırlandı. Çok küçük birkaç sentetik duyulan şeyler olsa da, sound olarak daha çok akustik ağırlıklı bir albüm olduğunu söyleyebilirim.
Albümde dokuz parça var. Bunlardan söz ve müziği sadece bana ait olan parçaların yanı sıra, Sıla Gençoğlu, Efe Bahadır ve Yalın’ın yer aldığı ortak çalışmalarımız da var. Bir de müziği Christos Dantis’a ait yunanca bir parça yer alıyor. Sözlerini yine Sıla Gençoğlu yaptı. Albümün prodüktörleri Efe Bahadır ve Sıla Gençoğlu.”
Albümün ikinci klibi sözünü Sıla’nın müziğini Dantis’in yaptığı “Bahsetmem Lazım” şarkısına çekildi. Şarkı, Türkiye Resmî Listesi’nde 5 numaraya kadar yükselmeyi başardı.
20 Nisan 2016 tarihinde “İlk Öpücük Benden Olsun” single’ı piyasaya sürüldü. Şarkının sözünü ve müziğini Yalın hazırladı. Klibin çekimleri ise Nihat Odabaşı tarafından gerçekleşti.
Kültür - Sanat
Karadeniz Tiyatro Kooperatifi 4 ilde ücretsiz oyunlar

Karadeniz Tiyatro Kooperatifi mayıs ayında; 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramını da içine alacak şekilde; üye tiyatrolarının bazılarının gösterimlerine belli bir kontenjan ayırıp; çocuk ve gençleri ‘ücretsiz tiyatro’ ile buluşturdu.
Genel merkezi Samsun’da olan Kooperatif’e bağlı tiyatro grupları Samsun, Amasya, Trabzon ve Giresun’da gençler ve çocukları tiyatroyla buluşturdu.
Özellikle maddi veya sosyal olarak dez avantajlı olan ve daha önce hiç tiyatro izlememiş çocuk ve gençlerin davet edildiği projede; Samsun, Amasya, Trabzon ve Giresun Bulancak’ta gerçekleştirildi. Ayrıca her tiyatro kendi salon kapasitesine göre bir kontenjan ayırıp; çocuk ve gençleri salonda ağırlayarak tiyatroyla buluşturdu.
29 Mart 2021’de Samsun’da kuruldu
Karadeniz Tiyatro Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı ve Samsun Düşevi Sahnesi Kurucusu Cem Kaynar; “29 mart 2021 yılında merkezi Samsun olarak kurulan Karadeniz Tiyatro Kooperatifi; özellikle ilk olarak 2021 yaz ayında Gümüşhane Belediyesi ile ortak bir tiyatro festivali düzenledi. Sonrasında birçok tiyatro meslek grubu ile ortaklaşa mesleki sorunlar üzerine çalışmalar yaptı. Şimdi de Türkiye Tiyatro Kooperatifleri Birliği bünyesinde çalışmalarını sürdürüyor” bilgisini verdi.
Yetişkinler ve çocuklar var
Son olarak 4 ilde gerçekleştirdikleri ücretsiz oyunlara değinen Cem Kaynar, şunları söyledi:
“Proje kapsamında; özellikle Samsun’da Düşevi Oyuncular Dil Yurdu – Kuyunun Dibindeki Taş/Nazım Hikmet adlı yetişkin oyununu, Amasya’da İris Sanat Tiyatrosu Darbeli Çocuklar adlı yetişkin oyununu; Trabzon’da Tiyatro Panki Aldatan Oyun adlı yetişkin oyununu ve Ağustos Böceği ve Karınca adlı çocuk oyununu; yine Samsun’da Küçükeller Sahne Resimdeki Dinozor adlı çocuk oyununu; Giresun’un Bulancak İlçesi’nde ise Mürsel Gülmez Tiyatro Günleri kapsamında Karma Sahne; Antigone adlı yetişkin oyununu çocuklarla ve gençlerle buluşturdu.
Gördüğümüz ilgi projemizin amacına ulaşmasını göstermesi açısından da memnuniyet verici oldu. Karadeniz Tiyatro Kooperatifi olarak özellikle bölgemizde sanatsal akvitivitelerimizi sürdürebilmek hedefindeyiz.”
Kültür - Sanat
Piyanist Yiğit Yüksel’den “Kurtuluş 1919” konseri

Piyanist Yiğit Yüksel, Atatürk Kültür Merkezi’nde ‘Kurtuluş 1919’ konseri ile sanatseverleri büyüledi.
Henüz 11 yaşında olan piyanist Yiğit Yüksel, ilk profesyonel konserine 19 Mayıs etkinlikleri kapsamında çıktı ve sanat severlere piyano resitali sundu.
Piyanist Yiğit Yüksel; 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı ekinlikleri kapsamında piyano resitali sundu. Henüz 11 yaşında olan ve ilk profesyonel konserine çıkan küçük piyanist; 1 saat süren konserde 10 eser çaldı. Konserde sahneye konan iki eserde Yiğit Yüksel’e; Samsun Klasik Türk Moziği Korosu’ndan İzzet Tekeli solist olarak eşlik etti.
Birbirinden güzel eserler
Samsun Devlet Opera ve Balesi Atatürk Kültür Merkezi Aydın Gün Salonu’nda düzenlenen ve sanat severlerin yoğun ilgi gösterdiği konserde Yiğit Yüksel, Emanuel Bach’ın ”Solfeggietto C Minor’”, Ludwin van Beethoven’in ”Allegro di molto e con brio, ”Adagio cantabile”, ”Rondo”, Tevfik Guliev’in ”Yalgızam’’, Nüşabe Muradova’nın “İntizar” adlı eserlerini çaldı. Ayrıca kendi bestelediği “Kurtuluş Balladı” nı da sahneye koydu.
Samsunlu olduğunu; Kurtuluş Savaşı’nın sembol şehri Samsun’da ilk konserini 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında vermek istediğini belirten Yiğit Yüksel; bu sebeple de konserin temasını ‘”Kurtuluş 1919” olarak belirlediklerini söyledi.
Küçük piyanist; konser için salona gelen sanat severlere; kendisini yetiştiren hocalarına ve organizasyonda görev alan herkese teşekkür etti. Konser sonrası da bol bol hatıra fotoğrafı çekindi.
-
Spor1 sene ago
Erald Çinari ve onu futboldan men eden transfer hikayesi
-
Fotoğraf1 sene ago
Mustafa Kemal Atatürk’ün az bilinen fotoğrafları
-
Spor1 ay ago
Yılport Samsunspor forvet transferini bitirdi
-
Spor1 sene ago
TFF 1.Lig’in transfer raporu burada (Güncelleme: 20 Ağustos)
-
Spor1 ay ago
Samsunspor yeni teknik direktörünü belirledi
-
Spor1 sene ago
Sporda geçen haftanın öne çıkan haberleri (31 Mayıs-6 Haziran)
-
Spor1 sene ago
Brahim Darri; Şut atmayı seven hızlı bir sol açık
-
Spor1 sene ago
Yılport Samsunspor’un yeni sezonda yol haritası nasıl olmalı?
En Son Yorumlanan