Kenevirin bir dönümü 25 dönüm orman kadar oksijen üretiyor. Bir ağacın yetişmesi için 20-50 yıl gerekiyor. Ancak kenevir dört ayda yetişiyor. Bir dönümden dört dönüm ağaç kadar kağıt elde edilebiliyor. Ağaçtan elde edilen kağıt sadece üç kez dönüştürülebilirken, ondan elde edilen ise yedi-sekiz dönüştürülebiliyor.
Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin video ve ses içerikli dergisi Samsun E-Dergi’de yer alan haberde bu konusu işlendi.

Haberde şu bilgiler paylaşıldı:
“Sümer yazıtlarında bile adı geçen ve faydaları saymakla bitmeyen kenevirin dünya piyasasındaki yeri de gün geçtikte büyüyor. Türkiye’de de bu nokta da öne Samsun’un Vezirköprü ilçesi çıkıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2019 yılında Türkiye’nin Kenevir Ekim Merkezi olarak ilan ettiği Vezirköprü ilçesindeki bu ürünün yetiştiriciliği devam ediyor.
Bu ürün endüstride artık ‘yeşil altın’ olarak bahsediliyor. Tekstilde kullanılan ürün, pamuktan 10 kat daha dayanıklı ve maliyeti az olduğu da biliniyor. Bazı araştırmalar ondan yapılan ipin antibakteriyel olduğunu ortaya koyarken, DNA’larında ise nano teknoloji barındırıyor. Samsun Büyükşehir Belediyesi de bu ürünün tekstildeki önemini açtığı atölye ve mağazada ortaya koyuyor.
Kenevir iplikleriyle antibakteriyel kumaş
Hasat edildikten sonra fabrikalarda iplik haline getirilen ürünler, Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan atölyede işleniyor. Unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el ürünlerinin gelecek kuşaklara aktarılması ve kadın istihdamının desteklenmesi amacıyla kurulan atölye de bu ürünün iplikleri antibakteriyel kumaşa dönüşüyor.
Kenevir ve ipek dokumacılığı üzerine eğitim alarak Büyükşehir Belediyesine ait atölyede istihdam edilen ev hanımları bundan yapılan kumaşlardan ceketten gömleğe, elbiseden pantolona birçok ürün üretiyor.
Antibakteriyel özellikli organik mefruşat, ev tekstili ve giyim ürünleri Büyükşehir Belediyesi’ne ait mağazada da satışa sunuluyor. Bu ürünler, organik olması ve dayanıklılığı nedeniyle birçok kişi tarafından tercih ediliyor.