Fotoğraf
Vezirköprü : Tarih turizminin gözde merkezi

- Vezirköprü Samsun’un en büyük ikinci ilçesidir. Nüfusun büyük çoğunluğu köylerde yaşamaktadır.
- Köklü bir tarihi geçmişe ve bir çok doğal güzelliğe ev sahipliği yapmakta.
- Türkiye’nin ikinci büyük kanyonu olan Şahinkaya Kanyonu yaklaşık 1500 metre uzunluğunda 324 metre yüksekliğinde.
Vezirköprü ya da eski adıyla Kedegara Samsun ilinin bir ilçesi.
Vezirköprü, Samsun iline bağlı 2020 yılı verilerine göre nüfusu 95 bin 969 olan bir ilçedir.
Ayrıca nüfusunun yaklaşık yüzde 75’i köylerde yaşamaktadır. Özellikle köklü bir tarihi geçmişe ve bir çok doğal güzelliğe ev sahipliği yapıyor. Vezirköprü her geçen yıl turizm pastasından daha fazla pay almaya başlamıştır.
Vezirköprü’nün tarihi Hititlere (M.Ö. 2000 – M.Ö. 700) kadar uzanmaktadır. Özellikle son yıllarda yapılan arkeolojik kazılar neticesinde Hititlerin kutsal kenti Nerik’ in Vezirköprü’de olduğu düşünülmektedir. Ayrıca Oymaağaç mahallesindeki höyükte yapılan kazılarda önemli tarihî eserlerin yanı sıra Karadeniz Bölgesi’nde ilk defa çivi yazısı ile yazılmış tablet parçaları bulunmuştur.
Vezirköprü kutsal şehir
Ayrıca bu tablet parçalarının üzerinde kutsal şehir Nerik ifadeli mühürlerin işlendiği fark edilmiştir. Bununla birlikte arkeologlar, parçaların bulunduğu yerin Nerik kentinin yerleştiği yer olduğunu kuvvetle düşünmekte ve bu amaçla kazıları özenle sürdürmektedirler. Ayrıca bulunan tüm parçalar Samsun’da müzede sergilenmektedir.
M.Ö. 1200 yıllarında bu yöre Frigya hâkimiyeti ve Paflagonya idaresine girmiştir. Daha sonra burası Büyük İskender tarafından ele geçirilmiştir.
Frigyalıların akınları ile yıkılan şehri ikinci kez Bizanslılar kurmuştur. Ayrıca o zamanki adı Fezimon yahut Teakliodiopolis’dir. Özellikle ilçede Bizanslılar döneminden kalma sütün ve sütün başlıkları bulunmuştur. Bunun dışında o dönemde çevredeki en zengin kent olduğu bu gün görülen büyük bina harabelerinden anlaşılmaktadır.
Selçukluların Bizanslılarla yaptığı savaşlarda özellikle Vezirköprü tekrar harabeye dönmüştür. Daha sonra Danişmentlilerin eline geçen ilçe Haçlı Seferleri nedeniyle inşa edilememiştir. Ancak Sultan Mesut 1160 yılında kasabayı Gadegara adıyla üçüncü kez yeniden kurmuştur.
Tarih turizmi açısından önemli bir yer
Bölge tarih turizmi açısından önemli bir yere sahiptir. Özellikle Osmanlı’da bir dönem sadrazamlık görevini sürdüren Köprülüler ailesinin yaptığı dönem eserleri ilçe turizmi açısından önemlidir. Ayrıca Hititlerin kutsal şehri Nerik’e ait kalıntıların bölgede bulunmasından sonra bölge turizmi canlanmıştır.
Bölgede bulunan Şahinkaya Kanyonu’nda özellikle kapsamlı festivaller düzenlenmiştir. Ayrıca Kanyon boyunca tekne gezintisi yapma imkanınız vardır. Bazı alanların Turizm Merkezi ile Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi olarak ilanı hakkındaki ekli kararın yürürlüğe konulması;
Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri ile turizm Merkezlerinin belirlenmesine ve ilanına ilişkin yönetmelik hükümlerine göre, Bakanlar Kurulu’nca 26.04.2011 tarihi itibarıyla Turizm Merkezi olması kararlaştırılmıştır.
Ayrıca kunduz dağındaki güreş müsabakalarıda türizme katkı sağlamaktadır.

Fotoğraf
Çivisiz Cami, asırlardır ayakta duruyor…

Çivisiz Cami, Samsun’un Çarşamba ilçesinde Göğceli Mezarlığı içinde asırlardır ayakta duruyor.
Çivisiz Cami olarak bilinen Göğceli Cami Samsun’un Çarşamba ilçesindeki Göğceli Mezarlığı içerisinde yer alıyor.
1206 yılında Anadolu Selçuklu Sultanı I. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde inşa edildi. Özellikle tamamen ahşap malzemeden yığma tekniği ile inşa edilmiştir. Ayrıca kapladığı 392 metrekarelik alanla Türkiye’deki en büyük yığma ahşap camilerden biri olan yapı aynı zamanda Türkiye’deki en eski ahşap camidir.
Yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor
Göğceli Cami, Samsun’da bulunan ve tek bir çivi bile çakılmadan ‘Kurt Boğazı’ adı verilen yığma tekniği ile yapıldı. Özellikle halk arasında ‘Çivisiz’ olarak bilinen Göğceli Cami asırlardır ayakta duruyor. İbadete açık olan caminin çivisiz olarak yapılması ve zemininde deprem takozunun kullanılmış olması nedeniyle deprem sırasında beşik gibi sallandığı ancak yıkılmadığı belirtildi.
Cami, yapımında kullanılan mimari teknik nedeniyle yerli ve yabancı turistler ile bilim insanlarının dikkatini çekiyor.
Tek bir çivi bile kullanılmadan yapılan cami, bölgede yüzyıllardır meydana gelen depremleri hasar almadan atlatarak günümüze ulaştı.
Ayrıca 300 kişilik cemaat kapasitesine sahip. Özellikle caminin içinde bulunan ahşap kolonlar belli bir meyilde kıble yönüne eğimli olarak yapıldı. Ayrıca bu özelliği sayesinde de caminin yıkılması halinde ise secde eder gibi kıble yönüne yıkılacağı belirtildi.
Müslüman bir komutan tarafından yaptırıldığı rivayet ediliyor
İslam’ı anlatmak için Anadolu’nun her yerine olduğu gibi buraya gelen İrşat ekipleri tarafından bu caminin yaptırıldığı belirtiliyor. Bir başka rivayet ise İslamlaşma sürecine bu bölgede direnen irili ufaklı beylikler vardı.
Beyliklerin bu direnişini kırmak için donanmasıyla Karadeniz’e gelen bir Müslüman komutan tarafından caminin yaptırıldığı ifade ediliyor. Ancak şunu söylemek gerekirse camimizin 800 küsür yıllık bir eser olduğu konusunda herhangi bir şüphe söz konusu değil.
1990 yılında bilim adamları camiden aldıkları ahşap örnekleri üzerinden yaptıkları incelemede, caminin 8 asırlık bir eser olduğunu ilmen ortaya koymuş oldu.
Tavanda bitkisel figürler, deniz figürleri, Selçuklu ve Osmanlı arması, Allah’ın ve Peygamber efendimizin isimleri, sahabelerin isimleri var.
- Göğceli Çivisiz cami asırlardır ayakta.
- Cami, Çivi kullanılmadan “kurtboğazı” geçme tekniği ile inşa edildi
- Hasbahçe Mahallesi, Göğceli Mezarlığı içinde yer alan cami, Anadolu’nun ahşap mimarisinin en güzel örneklerinden birini oluşturuyor.
- Samsun’un Çarşamba ilçesinde, 1206 yılında çivi kullanılmadan yapılan Göğceli Camisi, 811 yıldır ayakta duruyor.
- hşaptan yapılan, Türkiye’de ayakta kalabilen en eski ahşap camilerden biri olarak gösterilen 300 kişi kapasiteye sahip Göğceli Camisi, asırlardır ayakta duruyor.
- İnşa ya da tamirat kitabesi bulunmayan caminin inşa tarihi hakkında muhtelif bilgiler bulunmaktadır.
- Dikdörtgen olarak temelsiz olarak inşa edilen cami, tabana yerleştirilen büyük taşlar yardımı ile yerden 60-70 santimetre yükseltilmiştir.
- Göğceli Çivisiz Cami
- Göğceli Çivisiz Cami
- Göğceli Çivisiz Cami
- Göğceli Çivisiz Cami
- Göğceli Çivisiz Cami
Fotoğraf
Bafra Kızılırmak Vadisi’nde en verimli topraklara sahip ilçe

İçindekiler
Bafra tarihi geçmişi, verimli toprakları ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmasıyla Karadeniz’in gözde merkezi.
Bafra tarihi milattan önce 5.000’li yıllara kadar dayanan, Karadeniz’in en büyük ilçesi. İkiztepe Köyü’nde yapılan arkeolojik kazılara göre Kalkolitik dönemde dahi yerleşik yaşam yeri olarak kullanılmıştır. Ayrıca Eski Tunç Çağı medeniyetleri ve özellikle Hititlere ait birçok kalıntı bulunmuştur.
Anadolu’ya nereden geldikleri daima bir gizem olan Hititlerin, özellikle Bafra ilçesinden çıktığı bilinmekte. Ayrıca bu birçok arkeoloji otoritesi tarafından en yüksek ihtimal olarak kabul edilmekte.
Bafra medeniyetlerin gözdesi
Kızılırmak Vadisi’nde bulunması nedeni ile çok verimli topraklara sahip olan ilçe, bu nedenle daima medeniyetlerin gözdesi olan bir bölge olmuştur.
Hititlerden yüzyıllar sonra Lidyalılar ve daha sonra da Perslerin eline geçen bölge, sonraki asırlarda Roma ve Bizans hakimiyetlerini tanımıştır. Özellikle tarihin en büyük imparatorlukların daima uğruna savaştığı ilçe, son olarak Selçukluların Anadolu hakimiyetini kurması ile beraber Türklere geçmiştir.
Kızılırmak’ın denize döküldüğü nokta
Karadeniz’e 20 kilometre uzaklıkta olan ilçe, Samsun’un en büyük ilçelerinden bir tanesidir. Ayrıca Kızılırmak tarafından oluşturulan ova üzerine kurulu olan ilçenin Samsun şehir merkezine uzaklığı 51 kilometredir. Özelikle Kızılırmak’ın denize döküldüğü noktada çok sayıda göl bulunmaktadır. Ayrıca yine çevredeki sazlık ve ormanlık alanlar da dikkat çekmektedir.
Özellikle Kolay beldesinde bulunan ‘Batık Minare’ yerli ve yabancı turistlerin de ilgi odağı. Devlet Su İşleri tarafından 1984-1990 yılları arasında Kızılırmak üzerine Derbent Barajı’nın kurulmasıyla Boğazkaya Mahallesi’ndeki 200 civarındaki yapı, sular altında kaldı.
Eski yerleşim alanından su üstünde kalan tek yapı, caminin yıkılmayan minaresidir. Ayrıca safari turu ve olta balıkçılığının yapıldığı bölge, fotoğraf tutkunları için de gözde bir yer konumundadır.
Kapıkaya Festivali
Kapıkaya ise özellikle doğa sporlarının yapıldığı önemli cazibe merkezlerinden biri. Her yıl binlerce doğa severin buluştuğu nokta olan bölge, Uluslararası Kapıkaya Doğa Sporları Festivali’nde ile yüzlerce paraşütçüyü gökyüzü ile buluşturuyor.
- Bafra bölgenin en önemli merkezlerinden biri.
- Ayrıca Asarkale Hellenistik Çağ’a ait olup savunma (korunma) amacıyla yapılmıştır..
- Kapıkaya, yüksek manzaraya sahip ve eski uygarlıklara ev sahipliği yapmış tarihi değeri yüksek olan bir mahalledir.
- Bafra özellikle Kızılırmak Vadisi’nde bulunması nedeni ile çok verimli topraklara sahip bir ilçe.
- Eski yerleşim alanından su üstünde kalan tek yapı, caminin yıkılmayan minaresidir.
- Bafra İlçesi’nin 30 km. güneybatısında yer alan Kapıkaya Kızılırmak Vadisi içerisinde ve Altınkaya Barajı yakınındadır.
- Karadeniz’in en büyük ilçesi
- Bafra Kızılırmak Vadisi’nde bulunması nedeni ile çok verimli topraklara sahip ilçe.
- Özellikle 250 metre uzunluğundaki beton köprü 7 bölümlüdür.
- Bafra Çetinkaya Köprüsü, 1937 yılında yapılmış ilçe için sembolik değeri olan bir erken Cumhuriyet dönemi yapısıdır.
- Özellikle doğa sporlarının merkezi olan Kapıkaya, her yıl yüzlerce paraşütçüyü gökyüzü ile buluşturuyor.
Fotoğraf
Mustafa Kemal Atatürk’ün az bilinen fotoğrafları

Samsun’a giderek Milli mücadele ateşini yakan bir vatansever, Kurtuluş Savaşı’nı yöneten bir askeri deha, Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Atatürk’ün hiç görülmemiş ya da az bilinen fotoğraflarını derledik. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı münasebetiyle bu fotoğrafları sitemiz aracılığıyla sizlerle buluşturuyoruz.
Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ayak basarak milli mücadelenin ilk ateşini yaktı. Samsun’dan atılan ilk kıvılcım, dalga dalga tüm Anadolu’ya yayıldı.
19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal, düşmanlara karşı amansız mücadeleyi başlattı. Atatürk’e doğum günü sorulduğunda 19 Mayıs demiştir. Tüm yurtta 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı büyük bir coşku içinde kutlanıyor.
Büyük önderin çocuk ve gençlerle törenlerde buluşması, onlarla sevgi ile sohbet etmesi, öğrencilerle derse katıldığı sırada çekilen fotoğraflar ile Cumhuriyet’in ilk dönemlerindeki 19 Mayıs tören fotoğrafları albümde yer alıyor.
- “Biz her şeyi gençliğe bırakacağız… Geleceğin ümidi, ışıklı çiçekleri onlardır. Bütün ümidim gençliktedir.”
- Atatürk, Millî Mücadele sonrasında kurulan cumhuriyeti hürriyetin, bağımsızlığın, egemenliğin yılmaz bekçileri olarak gördüğü Türk gençliğine emanet etmiştir.
- “Gençliği yetiştiriniz. Onlara ilim ve irfanın müspet fikirlerini veriniz. Geleceğin aydınlığına onlarla kavuşacaksınız.”
- ”Ey Türk Gençliği! Birinci vazifen Türk istiklâlini, Türk Cumhuriyeti’ni, ilelebet muhafaza ve müdafaa etmektir..”
- Gazi Mustafa Kemal Atatürk
- Ulu Önder Atatürk.
- “Milletin bağrından temiz bir kuşak yetişiyor. Bu eseri ona bırakacağım ve gözüm arkamda kalmayacak!”
- Atatürk, Ankara Kız Lisesi’ni ziyaret ederek hatıra fotoğrafı çektirdi.
- Atatürk’ün gençlerle fotoğrafları gün yüzüne çıkt.
-
Spor1 sene ago
Erald Çinari ve onu futboldan men eden transfer hikayesi
-
Fotoğraf1 sene ago
Mustafa Kemal Atatürk’ün az bilinen fotoğrafları
-
Spor1 ay ago
Yılport Samsunspor forvet transferini bitirdi
-
Spor1 sene ago
TFF 1.Lig’in transfer raporu burada (Güncelleme: 20 Ağustos)
-
Spor1 ay ago
Samsunspor yeni teknik direktörünü belirledi
-
Spor1 sene ago
Sporda geçen haftanın öne çıkan haberleri (31 Mayıs-6 Haziran)
-
Spor1 sene ago
Brahim Darri; Şut atmayı seven hızlı bir sol açık
-
Spor1 sene ago
Yılport Samsunspor’un yeni sezonda yol haritası nasıl olmalı?
En Son Yorumlanan