Samsun ve Sinop İlleri Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Birliği Başkanı Osman Parlak, son 10 yılda geliştirdikleri projelerle Türk somonunu dünya markası haline getirdiklerini ifade ederek, “Bu yıl 500 milyon dolar, 2030 yılına kadar da 1 milyar dolar ihracat hedefimiz var. Yetiştirdiğimiz Türk somonunu şuanda 34 ülkeye ihraç ediyoruz” dedi.
Norveç’ten yapılan somon ithalatının azaltılıp Türk somonu ihracatının artırılmasına yönelik yapılan çalışmalar meyvelerini vermeyle başladı. Samsun ve Sinop İlleri Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Birliği Başkanı Osman Parlak, Norveç somonu ithalatının 2008 yılında yüksek rakamlara ulaşması üzerine çalışma başlatmaya karar verdiklerini belirtti.

Türk Somonu ismi
Osman Parlak, “Buna biz bu kadar para vermeyelim. Türkiye’de de bunun üretelim diyerek 2008 yılında Amerika’dan getirdiğimiz yumurtalarla ilk defa Samsun’da bu işe start verdik. O zamanlar bunun adı büyük alabalıktı. 2020 yılında bakanlık tarafından ‘Türk Somonu’ ismi verildi. Şuanda bu balık Türkiye’den Rusya başta olmak üzere 34 ülkeye gönderiliyor. Bu artık hızla büyüyen bir sektör oldu” dedi.
‘2030 yılında 1 milyar dolar ihracat hedefi’
‘Türk Somonu’ üretiminin 2030 yılında yıllık 200 bin ton üretim ve 1 milyar dolar ihracat hedefi olduğunu dile getiren Osman Parlak, “2030 yılında aynı zamanda bir dünya markası olacak. Hedefimiz bu. Niye böyle iddialı konuşuyoruz; Çünkü Karadeniz ‘Türk Somonu’ için çok önemli bir yer. Karadeniz’in özelliklerinden dolayı Norveç somonundan daha lezzetli. Çünkü Karadeniz’in tuzluluğu diğerlerine göre daha az ve plankton diğer denizlere göre daha fazla. Çünkü Karadeniz Bölgesi çok yağış alan bir yer. Bizim verdiğimiz yemin dışında balık planktonlarla da besleniyor” ifadelerini kullandı.
Türk somonunun hem tatlı suda hem tuzlu suda yaşayan bir balık olduğunu dile getiren Samsun- Sinop Su Ürünleri Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Parlak, “Karadeniz’de geçen yıl 363 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Bu yıl ki hedefimiz 500 milyon dolar. 2030 yılında ise 1 milyar doları hedefliyoruz. Bu balık ihraç balığı ve dünya markası olacak” dedi.
Türk somonunun çevre dostu bir balık olduğunu belirten Parlak şunları söyledi:
“Bu proje çevre dostu projedir. Denizlerde 6 ay üretimi yapılır, kalan 6 ay ise deniz dinlendirilir. Kasım ve mayıs ayları arası balık üretimi gerçekleştirilir. Haziran ve Kasım ayı arası da deniz dinlendirilir. 40 ili ilgilendiren 2 bin kişinin istihdamını sağlayan bir sektör. 2030 yılına kadar bu rakam 5 bin kişiyi bulacak. Türk somonunun başkenti Sinop’tur. Ancak denize en yakın baraj olan Derbent Barajı nedeniyle en stratejik kent Samsun’dur. Bafra Organize Sanayi Bölgesi’nde bu anlamda 3 fabrika bulunuyor. Bu sayı önümüzdeki dönemde 13’ü bulacak. Hedefimiz bu balığı bir dünya markası olmasını sağlamak. Amaç çevreye ve doğaya zarar vermeden sağlıklı bir gıda yetiştirmek.”