TOGG yollara çıkmaya hazırlanıyor !

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TOGG CEO’su Mehmet Gürcan Karakaş, Büyükşehir Belediyesi yayın organı Samsun e-Dergi’ye özel röportaj verdi.

Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin Türkiye’nin ilk interaktif dergisi Samsun e-Dergi TOGG CEO’su Mehmet Gürcan Karakaş ile konuştu.

Bir otomobilden fazlası olan TOGG için: “Kullanıcılarımızı dinliyor, onları anlıyor, onlarla bütünleşiyor, onlara uygun çözümler sunuyor. Bu sayede  yalnızca bir otomobil değil, çok daha fazlasını; kullanıcısına göre dönüşen ve kullanıcısını da dönüştüren, kullanıcısının hayatını kolaylaştırmak için tasarlanmış, tarz sahibi ve akıllı bir cihaz sunmak üzere çalışıyoruz” diyen Karakaş’ın röportaj…

TOGG
Fotoğraf Samsun E-Dergi’den alınmıştır.

Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu ile yollarınız nasıl  kesişti, hangi hedeflerle yola çıktınız?

Türkiye’de görev yaptığım yıllarda yöneticisi olduğum şirketi temsilen üyesi olduğum TAYSAD (Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği) toplantılarında bir gün Türkiye’nin de kendisine ait bir otomotiv markası olması gerektiğini konuşur, hayal ederdik.

2018 yılında yurt dışında yöneticilik yaptığım sırada TOGG’a gelmem teklif edildi. Bende bu hayali hayata geçirmek üzere kabul ettim. Her yenilik bir hayalle başlar.

Ama sonra bilgi ve akılla hayata geçirilir. TOGG’un doğuştan elektrikli araçlar üretmek ve bunu yaparken ülkemizin alanında çok deneyimli otomotiv tedarik sanayisini mobilite alanında iş ortaklarına dönüştürmek ve mobilite alanındaki girişimlerin de dahil olacağı bir ekosistem ortaya çıkarmak hedefi de bu aklı temsil ediyordu. Bu hedeflerle küresel bir marka oluşturmak ve ülkemizin mobilite ekosisteminin çekirdeğini oluşturmak üzere yola çıktık.

TOGG

TOGG için “Bir otomobilden daha fazlası…” derken neleri ifade etmek istiyorsunuz? Biraz bahseder misiniz?

Ekosistem, sözlük anlamıyla canlı ve cansız varlıkların etkileşimleriyle oluşan ve birbirlerini besleyerek süreklilik arz eden bir düzeni tarif ediyor.

Mobilite ekosistemi ise bütün  ulaşım alternatiflerinin ve hayatımıza değer katacak her türlü hizmetin birbirine akıllı bir şekilde bağlı ve interaktif olduğu bir dünya demek.

Otomotiv endüstrisi de büyük bir hızla mobilite ekosistemine dönüşüyor,  oyunun kuralları değişiyor. Bugünün otomobil dünyası ürün konseptini oluşturma, aracı geliştirme, üretme, satış ve sonrasındaki işleyişlerle ilgileniyor.

Bizim işimiz ise klasik araç üreticilerinin işinin bittiği yerde başlıyor, biz otomobili yeni nesil akıllı cihaza dönüştürüyoruz. Çünkü değişen kullanıcı beklentileri doğrultusunda geçmişte telefonda yaşanan dönüşüm bugün otomotivde yaşanıyor.

Başından itibaren akıllı cihazımızı kullanıcı odaklı, akıllı, empatik, bağlantılı, otonom, paylaşımlı ve elektrikli olarak tanımladık.

Türkiye'nin otomobili

O nedenle de başından itibaren her türlü tasarımı, ürün geliştirmeyi bu şekilde oluşturduk. İngilizcede ağa bağlı, otonom, paylaşımlı ve elektrikli araçlar için Case kısaltması kullanılıyor.  Ama bu bizim için yeterli değildi.

Bunun başına kullanıcı odaklı-User-centric, akıllı-Smart ve empatik-Emphatic kelimelerini de ekledik çünkü bizim yaptığımız, yapacağımız işin farkını bu kavramlar tanımlıyordu.

Ortaya  İngilizcesi “USE-CASE Mobility®️” olan bir kavram çıktı ve biz de küresel rekabete hazırlandığımız için biz kavramı Togg adına ticari marka olarak dünya çapında tescil ettirdik.

TOGG’u tanımlarken İngilizce olarak  “We are a global USE-CASE Mobility provider” diyoruz.

Yani mobilite alanında küresel bir platform örneği sağlayıcısıyız. Ama şu an yaptığımız işi de bu kavramı tersinden okuyarak “We are the Mobility USE-CASE of Türkiye”.

Yani biz Türkiye’nin mobilite alanındaki örnek platform sağlayıcısıyız diye tanımlıyoruz.

Türkiye'nin otomobili

Yerli üretimin ülkeler için önemi nedir sizce? Türkiye’nin yerli üretim hamlesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Özgünlük ve millilik bizim açımızdan fikri ve sınai mülkiyet haklarının tamamıyla bize ait olması demektir. Bu şunun için önemlidir; Eğer fikri ve sınai mülkiyet hakları bize aitse, bu bizi bağımsız ve özgür kılar. Bu özelliğimiz sayesinde

  • Kararlarımızı Türkiye’deki merkezimizde kendimiz alıyoruz.
  • Özgün teknolojimizi kendimiz geliştiriyoruz.

O nedenle de millilik ve özgünlük elzem bir konudur. Eğer millilik sizdeyse ürün ve hizmetlerin yerlileştirilmesi, küresel rekabet açısından da avantaj sağlıyorsa, zaten kaçınılmazdır.

Biz yerlilik oranımızı başından itibaren daha üretim başlangıcında %51 olarak açıkladık. Ayrıca yıllar içinde rekabet şartlarını göz ardı etmeden artıracağımız sözünü de verdik.

TOGG

TOGG’un logosu neyi simgeliyor?

Logomuz doğu ile batı kültürlerinin, duygu ile aklın kesişim noktasını sembolize ediyor. Logomuzu tasarlarken de marka kimliğimizden ilham aldık. Doğu ve Batı kültürlerini birleştirmeyi sembolize edecek şekilde bir araya gelen okların tam ortasında birlikten doğan çokluk ve insan odaklılık ifade ediliyor.

İnsanı merkeze koyan teknoloji ve insanı bugünün ve yarının kesişim noktasında bir araya getiren, hayatı kolaylaştıran mobilite çözümlerini simgeliyor. Oluşan bu form aynı zamanda bir küresel teknoloji ve mobilite markasına uygun biçimde güç ile zarafet arasında denge oluşturuyor.

Öne çıkan teknik özellikler neler?

Türkiye’nin ilk doğuştan elektrikli, sıfır emisyonlu ve akıllı otomobili olarak üretilecek. Bu özellikteki C-SUV modeli, sınıfının en uzun aks mesafesi, en geniş iç hacmi, en iyi hızlanma performansı ve en düşük toplam sahip olma maliyeti gibi özellikleriyle de rakiplerinin önünde yer alacaktır.

Gelecekteki akıllı ulaşım ihtiyaçlarına şimdiden cevap verebilecek. «kalıpların ötesinde mobilite çözümleri» sağlamak üzere yola çıkan TOGG’un ilk akıllı cihazı 2023 yılının ilk çeyreğinde önce Türkiye’de, bu tarihten yaklaşık 18 ay sonra ise Avrupa’da yollara çıkacaktır.

300 ve 500 kilometre olmak sembolize edecek şekilde bir araya gelen okların tam ortasında birlikten doğan çokluk ve insan odaklılık ifade ediliyor.

İnsanı merkeze koyan teknoloji ve insanı bugünün ve yarının kesişim noktasında bir araya getiren, hayatı kolaylaştıran mobilite çözümlerini simgeliyor.

Oluşan bu form aynı zamanda bir küresel teknoloji ve mobilite markasına uygun biçimde güç ile zarafet arasında denge oluşturuyor.

TOGG

Araçların en kritik parçası olan batarya üretimi nasıl olacak?

Elektrikli araçlar için en kritik komponent bilindiği gibi batarya. Bu noktada Siro yatırımımızdan mutlaka bahsetmek gerekir.

Silk Road Temiz Enerji Depolama Teknolojileri A.Ş.  Togg’un enerji depolama çözümleri için Farasis firması ile ortaklığımız ve ülkemizde fikri ve sınai hakları bize ait olmak üzere modül ve paket üretimi yapacağız.

Şirket zaman içinde batarya kimyası için Ar-Ge çalışmaları yapacak ve hücre üretimi de gerçekleştirecektir.

Mehmet Gürcan Karakaş

Markalaşma adımları hakkında neler söylemek istersiniz?

Togg markasının nasıl bir karakteri var mı sorusunun cevabı şöyle oluştu:

“Dünyada olup bitenle ilgili, sürekli öğrenen, ileri görüşlü, proaktif ve çevresini daha güzel bir hâle dönüştüren; işine tutkuyla sarılan, girişimci, yetkinliği ön planda tutan, özü sözü bir, kendisinin ve çevresindekilerin prestijini önemseyen, dokunduğu herkese değer katma gayreti içerisinde olan, tarz sahibi, hayat dolu bir karakter.”

Dünyadaki dönüşümün ve insanların bu dönüşümü yakalama isteğinin farkındaydık. Bu yüzden ilk adım olarak, bildiğiniz otomobil deneyimini dönüştürmek için yola çıktık…

Kullanıcılarımızı dinliyor, onları anlıyor, onlarla bütünleşiyor. Onlara uygun çözümler sunuyor. Bu sayede yalnızca bir otomobil değil, çok daha fazlasını; kullanıcısına göre dönüşen ve kullanıcısını da dönüştüren, kullanıcısının hayatını kolaylaştırmak için tasarlanmış, tarz sahibi ve akıllı bir cihaz sunmak üzere çalışıyoruz.

Tesiste kaç kişi istihdam edilecek?

4.300 kişiye doğrudan, en az 20 bin kişiye de dolaylı olarak iş imkanı sağlayacağız.

TOGG’u tam olarak ne zaman yollarda göreceğiz?

2023 yılının ilk çeyreğinde yollarda olacağız.

2023’te TOGG yollara çıktığında gelecek yoğun talebi karşılayabilecek misiniz?

Çalışmalarımızı gelecek talebi karşılamak üzere planlı bir şekilde sürdürüyoruz. Gemlik tesislerimizde yılda 175 bin adet akıllı cihaz üretebilecek kapasitemiz var. Zaman içinde belli bir plan ve program çerçevesinde gerek ülkemizden, gerekse bir süre sonra ihracata başlayacağımızı Avrupa pazarından gelecek talebi sağlıklı bir şekilde karşılamak üzere çalışıyoruz.

TOGG yollara çıkmaya hazırlanıyor !

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Kanaldaa ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!