Gelecek nesillere temiz bir deniz bırakmak için çalışan 80 yaşındaki Tuncer Üçüncüoğlu, “2021 yılı itibariyle sadece Samsun’da 37 bin 450 ton atığı kıyıdan uzaklaştırarak denize karışmasını önledik” diyor.
Tam 60 yıldır Samsun için çalışıyor. Sadece iş dünyasındaki başarılı çalışmaları değil, aynı zamanda sivil toplum kuruluşlarının kente ve insana dair tüm çalışmalarında başrol oynayan bir isim. 80 yaşında hayat dolu ve insanların yardımına koşmayı bir görev addediyor kendine. Spordan, turizme, kültür sanata, tarım ve hayvancılığa kadar birçok alanda gönüllü çalışmalarıyla Samsunluların ‘Abisi’ olan aynı zamanda TURMEPA’nın Karadeniz Bölge Koordinatörü Tuncer Üçüncüoğlu, denizlerin temizliği için yaptıkları çalışmaları anlattı.

“Samsun Kıyılarını Bir Uçtan Diğer Uca Temizliyoruz”
“Milli Eğitim Bakanlığı ile var olan sosyal etkinlik ve eğitim iznimiz kapsamında Samsun başta olmak üzere tüm Karadeniz’de ilkokul ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik çevre eğitimleri veriyoruz” diyen Tuncer Üçüncüoğlu, “Alanında uzman bilim insanlarınca hazırlanmış TURMEPA Samsun Eğitim Proje Koordinatörümüz Damla Balçık tarafından verilen çevre eğitimlerimiz ile öğrencilerin doğayı tanımasını ve anlamasını hedefliyoruz. Çünkü biz biliyoruz ki; öğrendiklerimizi anlar, anladıklarımızı sever, sevdiklerimizi koruruz. Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde TURMEPA gönüllüsü üniversite öğrencileri ve Prof. Dr. Yusuf Demir’in akademik danışmanlığında OMÜ Deniz Elçileri Topluluğu kuruldu. Deniz sevdalısı gençlerimiz ile köy okullarını ziyaret ediyor; atölye çalışmalarının yanı sıra Samsun kıyılarını bir uçtan diğer uca temizliyoruz” diyor.

Gönüllü Sayımız 8 Bin 300
TURMEPA olarak 25 yılda 8 milyon öğrenciye çevre dersleri vererek denizleri sevdirdiklerini anlatan Üçüncüoğlu şunları söylüyor:
“15 bin 300 eğitimci yetiştirdik. Gönüllü sayımız 8 bin 300’e ulaştı. 36 milyon litre siyah suyun, 2 milyon 650 bin kilogram katı atığın denizlere karışması önlendik. Çalışmalarımız sosyal medyada 7 milyon kez görüntülendi. Gerek özel sektör ve kamu çalışanlarından gerekse öğrenci ve velilerden oluşan 10’milyonun üzerinde insana bilinçlendirme çalışması yaptık. Deniz kirleticilerini ve önleme yollarını anlattık. Oluşan farkındalıkla 2021 yılı itibariyle sadece Samsun’da 37 bin 450 ton atığı kıyıdan uzaklaştırarak denize karışmasını önledik. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de 2019 yılında en fazla deniz çöpü 58 bin metreküp ile Samsun’dan toplandı. Toplanan deniz çöpü miktarıyla İstanbul ‘u dahi geçerek birinci olan Samsun’u sırasıyla 35 bin metreküp ile İstanbul, 28 bin metre küp ile Antalya izledi. Türkiye’de en çok deniz çöpü toplanan Samsun’da çöplerin toplanması, ayrıştırılması ve depolanması için son yılarda yapılan çalışmalara ağırlık verildi. Denizlerden çıkan çöplerin çoğunluğu ise plastik ve alüminyum eşyalar oldu.”
