Samsun Teknopark firmaları 2022 yılında 7 milyon liralık AR-GE ve 8 milyon dolarlık ihracat geliri elde etti. Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, teknoparkın yıldızının her geçen gün parladığını söyledi.
Ortakların katılımıyla genel kurul
OMÜ bünyesindeki Samsun Teknopark’ın 2023 Yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı, ortaklarının katılımıyla yapıldı. Toplantıda Samsun Teknopark’ın 2023 faaliyetleri, mevcut firma sayısı, bu firmaların sektörel dağılımları ile faaliyet alanları, personel sayısı ve finansal yapısı mercek altına alındı, gelecek vizyonunu içeren planlamaları hakkında istişarede bulunuldu ve yeni yönetim kurulu belirlendi.
106 firma 7 milyon dolarlık gelir
Toplantıda konuşan Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, “2022 yılında Samsun Teknopark’ta faaliyet gösteren firmalarımız 7 milyon TL AR-GE geliri ile 8 milyon dolar ihracat geliri elde etti. Bu firmalarımız aynı zamanda toplam 137 personele istihdam sağladı. Burada 106 mevcut firma var. Geçen sene bu sayı 82 idi. Bunların 57’si kuluçka, 46’sı AR-GE firması konumunda ve 36’sı da akademik firma olarak kuruldu. Firmaların sektörel dağılımına baktığımızda ise yüzde 56’sı bilişim, yüzde 13’ü medikal, yüzde 21’i makine-teçhizat ve yüzde 6’sı tarımdan oluşturuyor. Geri kalan diğer yüzde 6’lük kısım ise farklı alanlarda çalışıyor” dedi.
Teknopark’ta sektörel çeşitlilik
İlginin her geçen gün arttığı buradaki sektörel çeşitliliğin de dikkat çektiğini belirten Rektör Ünal, bu süreçle ilgili “Yapılan seçim doğrultusunda yüksek enerji ve gayretle burada başladığı yerden hayal ettiği noktaya ulaştırmak için gayret gösterileceğini umut ediyoruz. Üniversitemiz hem büyük bir ortak olarak hem de bulunduğu konum nedeniyle bir sorumluluk üstlendi” diye konuştu.
2022 yılında Samsun Teknopark’taki ekonomik ve stratejik gelişmelerin 2023 yılında iyileşmeye kapı araladığına işaret eden Rektör Ünal, devamında şunları dile getirdi:
“Kurucu idarenin emeğine saygı duymak gerekiyor. Burada bir önceki yıla bakıldığında yüzde 23 oranında bir iyileşme olduğu görülüyor. Öyle ki maddi gelişmeler rakamlara da yansıyor. SAMPA ile burada ek bir bina yapılması için bir protokol yapıldı ve kiralama için 100’ün üzerinde firma bekliyor. Teknopark bölgede yıldız ve gözde bir kuruluş oldu. Bundan sonraki süreçte katma değer katacak ve bu değeri yükseltecek bir politika ile sürece devam edilmesi gerektiği
kanaatindeyiz. Teknopark, sadece kendi iç dinamiklerini yönetmiyor, bölgeye de katkı sağlıyor. Yeni süreçte yeni bir yapılanmaya ihtiyaç var.”
Konuşmanın ardından toplantıda 2023 yılı faaliyet raporu görüşülürken, akabinde yapılan seçimle de yeni yönetim kurulu belirlendi. Samsun Teknopark’ın Yönetim Kurulu, şu kurum ve firmalardan oluşuyor:
Ondokuz Mayıs Üniversitesi
Anakent İmar İnşaat Ticaret Limitet Şirketi
Samsun Ticaret ve Sanayi Odası
Samsun Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Vakfı
Sampa Otomotiv A.Ş.
Akay Pharma İlaç ve Sağlık Ürünleri A.Ş.
Nisanur ÖZYURT(md)