Teknolojinin müzik sektörüne getirdiği yenilikler

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Teknolojinin her geçen gün gelişmesinin müziğe yansımalarını Gücem Ağmaz kaleme aldı.

Yeni bir yıla yıla girerken öncelikle sağlık ve mutluluk dileklerimizi iletelim tüm dünyaya…

Teknolojinin her geçen geliştiği dünyamızda müziklerin de artık dijital ortama taşındığı bir dönemdeyiz. Eskilerden hatırlarız; Gramofondan dijital ortama doğru yolculukta teypleri, kaset çalarları, walkmanleri hatırlarız.

Onların ayrı bir tadı vardı ve hala akıllarda kalmaya devam edecektir. Düşünün ki; bir Cem Karaca veya Barış Manço dinlerken o dönemin teknik donanımı, ‘saund’u çok çok farklıydı. Çünkü tüm enstrümanlar canlı çalınıyordu ve ruh vardı.

Barış Manço
Barış Manço; Türkiye’de rock müziğin kurucu isimleri arasındadır.

Günümüzde bilgisayar alt yapılı ‘saund’lar duymaktayız. Ne kadar keyif verir bilmem ama bir yerde akustik performans görürsek her zaman tercih ediyoruz.

Dijital müzik nedir sorusu ve neler yapılır sorusuna cevap vermeye çalışalım mı?

Dijital Müzik Dağıtım yani dijital müzik servisi, yasal olarak hakları size ait olan müzik eserlerini yani şarkıları, Apple Music, iTunes, Spotify, Deezer, Fizy, Muud, Tidal, Anghami, Amazon Music ve YouTube Music gibi yasal platformlara sizin adınıza servis etme yöntemidir.

Dijital ortamda beste yapmak isteyen gençler nelere dikkat etmeli?

Hadi birde bunu cevaplayalım.

Dijital Müzik
Dijital müzik devleri gençlerin ilgi odağında.

Şarkımı hangi formatta hazırlamalıyım ?

Şarkılarınızın 44.100 khz, 16bit wav formatında olması gerekmektedir.

Albüm görseli nasıl olmalı ?

Albüm görselinin en az 3000 x 3000, en fazla 6000×6000 px, jpeg veya tiff formatında, 300 dpi, rgb olması gerekmektedir. Görsel üzerinde herhangi bir fiyat bilgisi veya sticker bulunmamalıdır.

Şarkım nerelerde olacak ?

En bilinenleri Apple Music, Spotify, Deezer, Muud, Amazon Music, Youtube, Fizy, olmak üzere dünyada toplam 240 ülkedeki dijital platformlarda.

Ne zaman yayımlanır ?

Eser, izinleri alındıktan sonra üç hafta içerisinde tüm servislerde yayına açılır.

Eser kendime ait değilse ne yapmalıyım ?

Eserinizi yayınlayabilmek için eserin söz ve müzik sahiplerinden izin alınması ve eğer talep edilirse izin bedellerinin ödenmesi gerekir.

Bununla ilgili Mesam, Msg ve diğer edisyon şirketleri ve istemiş oldukları izin yazıları formatı bizim tarafımızdan hazırlanır. Eser sahibinin istediği izin bedeli ise size aittir.

Dijital Müzik
Müziklerin de artık dijital ortamda yer verildiği bir dönemdeyiz.

Soruların cevaplarına sanırım ulaştık…

Elektronik müzik özellikle Z kuşağı müziği olmaya başladı bile;

Elektronik müzik nedir?

Elektronik müzik, elektronik aletler yardımıyla yapılan müzik türüne verilen isimdir. Günümüzde, teknolojinin de yardımıyla yıllar önce binlerce liralık ekipmanlar olmadan yapabilmemiz mümkün olmayan bu türü, bugün sadece bir bilgisayar ve gerekli yazılımlar aracılığıyla yapabiliyoruz.

Modern veya klasik müzik yapmaktan, sevdiğimiz şarkıları baştan yapmaya kadar geniş bir skalada çalışma imkânı bulabiliyorsunuz. Tüm bunlar, elektronik müziğin dünya çapında sürekli büyüyen ve gelişen bir endüstri olmasını sağlıyor.

Kodlama Müzik Gibidir! Evet müzik gibidir, bir ritmi vardır. Ya da bir resim gibidir. Parça parça başlarsın ve ortaya muhteşem bir ürün çıkarırsın sonunda.

İnsana kendini iyi hissettirir, gerçekten severek yapıyorsanız bundan zevk alırsınız. Bir ressamın tablosuna eklediği çizgiler bir yazılımcının kod satırları arasında eklediği önemli detaylara benzer.

Dijital müzik

Müzisyenler notaları insanlara aktarırken enstrümanlarını kullanırlar. Yazılımcılar ise kodları kullanarak teknoloji dünyasını insanlarla buluşturmayı başarırlar.

Müzikte karmaşık görünen notalar, birbiriyle uyum içerisinde melodilere dönüşürken, uzun ve karmaşık görünen kodlar da bir sistemin alt yapısını oluşturur.

Kodlamayı bilenler için basit ama bilmeyenler için oldukça zor görünen bu kod satırları tıpkı müzik notaları gibidir.

Geleceğin ‘sound’larını tasarlayacak olan çocuklar

Müzik ve teknolojiyi aynı potada eritebilmek için de sayısal zekâ ve müzik yeteneğinin birlikte kullanılması gerekmektedir. Bu eğitim programlarıyla da çocuklar hem bu iki yeteneği nasıl doğru kullanacaklarını hem de bunlar sayesinde duygularını melodilere nasıl aktaracaklarını öğrenmiş olacaklar.

Bu programda çocuklar, hayallerindeki müziği kodlamayı öğrenecek ve bu yaratıcılıklarını müzik teknolojisinin en yeni imkanlarından faydalanarak canlı bir şekilde icra edecekler.

Geleceğin ‘sound’larını tasarlayacak olan çocuklar Türkiye’de ilk kez böyle bir atölyede bir araya gelmiş olacaklar. Burada edindikleri deneyimi, kendi tasarladıkları enstrümanları ve müzikal ara yüzleri geliştirmek ve üretmek için kullanmalarını amaçlıyoruz. Başlattığımız bu atölye ile müzik yapmanın yeni yollarını birlikte keşfedeceğiz.(kaynak: https://dijitalcagatolyesi.com/)

Dijital müzik

Şimdi Samsun’da bir çok sanatçıya ev sahipliği yapmış bir stüdyodan bahsedelim.

Dijital ve elektronik müzik üzerine sevgili dostum Erhan’ın görüşlerine yer verelim;

Merhaba… İnsanlık tarihi içerisinde son yıllarda hayatımıza kısa bir süre içerisinde giren bu iki kavram gün geçtikçe ve hızlıca alan açmaya devam ediyor.

Dijital müzik;

Müziğin dijital ortama aktarılmasıdır. Dijital müzik sayesinde yayın, dağıtım ve paylaşım hızı eskiye nazaran kat kat hızlıdır. Ulaşılabilirliği çok daha kolaydır.

Ufak bir örnekle pekiştirelim. Önceden Fransa’da çıkan bir albümün Türkiye’ye gelmesi günler, aylar sürerken, dijital ortamda bu zaman farkı ortadan kalkmıştır. Bu durum müziğin dünya üzerinde tüm dileyicilere daha kolay ve hızlı ulaşmasına ve yaygınlaşmasına yarar sağlamıştır, sağlamaktadır.

Verilerin, seslerin ve kayıtların dijital ortama aktarılması yayılma hızını arttırdığı gibi birçok kolaylığı da beraberinde getirmiştir. Enstrümanların seslerinin dijital ortama aktarılması üretim aşamasında birçok kolaylığı sağlamıştır.

Bugün hayatımızın her alanında olan bilgisayar, tablet, telefon gibi teknolojik aletlerle müziği üretmek, yayınlamak paylaşmak artık çok kolaylaşmıştır.

Elektronik müziğe gelince;

Elektroniğin gelişmesi ve bu durumun çeşitli enstrümanlara adapte edilerek yeni farklı sesler çıkarabilen aletlerin icat edilmesi beraberinde farklı bir müzik tarzını da getirmiştir.

Bu durum zaman içerinde teknolojiye paralel olarak çok çeşitlenmiştir. Elektro gitar, bass gitar, synthesizer, elektronik davul ve bunların devamında work station aletler örnek verilebilir.

Günümüzde seslerin dijital ortama aktarılmasıyla, ‘sound’ların birbirine olan katkısıyla günümüz elektronik müziği çok çeşitlenmiştir.

Funk, EDM, Dip House, R&B, Trap, Hi-Pop, Progressive House, Trance gibi farklı elektronik türler gelişmiştir.”

Dijital Müzik

Odyofil Record.


Ve şimdide dünyada dijital müzik devlerinden bir kaçını belirlemek istiyorum.

iTunes ve Apple Music

241 milyondan fazla aktif kullanıcısıyla iTunes, dünyanın en popüler dijital müzik mağazalarından biridir. Müziğinizi iTunes ve Apple Music’e koyarak, dinleyicilerin müziğinizi her zamankinden daha kolay keşfetmesini ve çalmasını sağlayabilirsiniz.

Güçlü Tarafı: Her yere erişim. 100 milyondan fazla insana ulaşabilirsiniz.

Mağaza Türleri: Cloud, indirmeler

Spotify

Spotify, şu anda popüler çalma listeleri ve ayda 140 milyondan fazla aktif kullanıcı ile dünyanın en büyük müzik odaklı platformudur.

Güçlü yönleri: Erişim. Parçalarınız, hızla büyüyen bir kullanıcı tabanı için sunulan milyonlarca şarkıdan oluşan bir platforma ulaşır.

Mağaza Türleri: Akış yayınlar

Tidal

Tidal dinleyicilerine müzikleri keşfedebilmeleri için yüksek kaliteli sese sahip özel seçilmiş parçaları sunar:

Güçlü Tarafı Yerel dinleyiciler için editoryal seçki

Mağaza Türleri: İndirmeler, akış yayınları

YouTube Music

YouTube Music, müziğinizi YouTube’da bir milyardan fazla kullanıcıya ulaştırır. Şarkınızı kapak resmiyle eşleştirir (YouTube buna “Sanat Parçası” adını vermektedir) ve bu sanat parçaları YouTube’da yayınlandığında para kazanırsınız.

Güçlü tarafı: YouTube Music, aylık olarak bir milyar benzersiz kullanıcıya ulaşarak size dünya çapında daha fazla dinleyiciyle bağlantı kurma gücü sağlar.

Mağaza Türleri: Akış yayınlar

Amazon Music

Dünyanın en büyük perakendecisi, müziklerinizi tüm büyük müzik pazarlarında indirme ve akış yayını olarak da satar. Müzikleriniz, çıkış tarihinizden 90 gün sonra Amazon Prime üyelerine yayın akışı için erişilebilir olarak sunulur. Hatta dinleyicilerinize müziğinizi doğrudan Amazon üzerinden CD olarak satın alma seçeneği sunabilirsiniz.

Güçlü Tarafı: Her yere erişebilmesi. 80 milyondan fazla insana ulaşabilirsiniz.

Mağaza Türleri: Cloud, indirme, yayın akışları

Deezer

Diğer tüm akış yayını müzik hizmetlerinden daha fazla ülkede kullanılabilen Deezer, müziğinizi 20 milyon kullanıcıya ulaştırır.

Güçlü tarafı: Erişim.

Mağaza Türleri: İndirmeler, akış yayınları

iHeartRadio

iHeartRadio, dinleyicilerin bin 500’den fazla canlı istasyon bulmalarına veya iHeartRadio All Access adı verilen tam etkileşimli bir hizmete ek olarak ticari olmayan, müzik odaklı kişiye özel istasyonlar oluşturmalarına olanak tanıyan ücretsiz, hepsi bir arada dijital radyo hizmetidir. ‘IHeartRadio All Access’te olmak için hem Napster’a hem de iHeartRadio’ya dağıtım yapmalısınız.

Güçlü Tarafı: Radyo aracılığıyla keşif imkanı.

Mağaza Türleri: Akış yayınları

MediaNet

Bir dağıtım noktası sizi birden fazla mağazaya ulaştırır. MediaNet, MOG gibi hizmetleri desteklemektedir.

Mağaza Türleri: İndirmeler, akış yayınları

VerveLife

Sanal gerçeklik hizmeti IMVU, yeni HMV Dijital Müzik mağazası ve daha birçoğu ile aranızda bağlantı kuran bir aracı.

Güçlü Tarafı: Bağlantılar. Vervelife markalar için müzik deneyimleri oluşturur. Ayrıca kendi ağı büyüdükçe sizinki de büyür.

Mağaza Türleri: İndirmeler, akış yayınları

Shazam

Her yerde bilmediğiniz şarkıları tanımlamak için popüler bir araçtır. Ayrıca hizmetin sosyal yönü, bulduğunuz müziği keşfetmenizi, satın almanızı ve paylaşmanızı sağlar.

Güçlü Tarafı: Daha fazla satış fırsatı. Shazam dijital satışlardan 300 milyon doların üzerinde gelir elde ediyor.

Mağaza Türleri: Keşif

KKBOX

Asya bölgesindeki en büyük dijital müzik abonelik hizmeti ile büyüyen Asya müzik pazarına ulaşın. Özellikle 500’den fazla büyük ve yerel plak şirketi ve yayıncıdan 10 milyondan fazla parçayı akışlarda yayınlayabilir. Üstelik hem çevrimiçi hem de çevrimdışı olarak.

Güçlü Tarafı: Yerel odak. Japonya, Tayvan, Hong Kong ve Macau, Singapur, Malezya ve Tayland’da müzik piyasasında etki.

Mağaza Türleri: İndirmeler, akış yayınlar

Anghami

Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da bir akış yayını ve indirme müzik hizmeti.

Güçlü Tarafı: Yerel odak. Büyüyen Orta Doğu ve Kuzey Afrika müzik pazarında yeni dinleyicilere ulaşın.

Mağaza Türleri: İndirmeler, akış yayınlar

TikTok

TikTok dünyanın en çok indirilen uygulamalarından biridir. Ayrıca kullanıcıların çeşitli şarkı kitaplıklarından arka plan müziklerini kullanarak 15 saniyelik videoları kaydırılabilir. Ve bir akışa yüklemelerine olanak tanır. Uygulama müzik keşfetme özellikleri sunmaktadır ve popüler sanatçılar için viral bir platform olmuştur.

Güçlü tarafı: Erişim. Dinleyicilerinize müziğinizi TikTok gönderilerinde kullanmalarına olanak verir. Ayrıca dünya çapında büyük bir kullanıcı tabanına ulaşmaları için izin verin.

Yeni yılınız sağlık ve mutluluk getirmesi dileği ile hoşça kalın.

Gücem AĞMAZ.

Teknolojinin müzik sektörüne getirdiği yenilikler

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

1 Yorum

  1. Iyi akşamlar Gücem Hocam. Makalelerinizi takibediyorum.Yine çok güzel ve faydalı bir konuyu degerlendirmişsiniz. Teknolojinin, her alanda, insan hayatina olumlu ve olumsuz dokunuslari oldugu gibi, muzikte haliyle bundan nasibini almistir. Sanırım,Teknolojiyle didişmek yerine ona ayak uydurmak takibetmek en doğru davranış olur. Siz de, bu paralelde bize muzikle ilgili dijital platformlar hakkinda tanitici bir makale kaleme almişsiniz. Bu faydali makalenizden dolayı teşekkür ederiz. Elinize emeğinize saglik…

    Cevapla
Giriş Yap

Kanaldaa ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!