Su panelinde acı gerçekler ve tarihi uyarı

Atakum'da düzenlenen 'Su Yönetimi Paneli'nde konuşmacılar dünyada suyun hızla tükendiğini ve kirletildiğini çarpıcı örneklerle kamuoyuna sundu.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Atakum’da düzenlenen su panelinde acı gerçekler anlatıldı. Su fakiri ülke olabileceğimize vurgu yapılarak, “”10 yıl sonra suya muhtaç kalabiliriz” denildi.

Atakum Belediyesi, TMMOB Çevre Mühendisleri Odası iş birliği ve British American Tobacco (BAT) katılımlarıyla düzenlenen ‘Aşağı Kızılırmak Havzasında Sürdürülebilir Su Yönetimi Paneli’nde konunun uzmanları ‘su yönetimi’nin önemine dikkat çekti.

Uzmanlar, Türkiye’nin su fakiri bir ülke olma yolunda devam ettiğini belirterek, “10 yıl sonra suya muhtaç kalabiliriz” dedi.

Atakum Belediyesi Hasan Ali Yücel Gençlik, Bilim ve Sanat Merkezi’ndeki panele Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, Çevre Mühendisleri(ÇMO) Odası Samsun Şube Başkanı Kübra Küçük, ziraat mühendisliği öğrencileri, öğretim görevlileri ve vatandaşlar katıldı.

Su

Yerel yönetimlerde su yönetimi

2 bölümden oluşan panelde Atakum Belediyesi Başkan Yardımcısı Atilla Küçükala ve ÇMO Başkanı Kübra Küçük kolaylaştırıcı görevini üstlendi.

‘Yerel Yönetimlerde Su Yönetimi’ başlığıyla 19 Mayıs Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Tolga Erel, ‘İklim Değişikliğinin Suyun Geleceğindeki Yeri’ başlığıyla Atakum Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Çevre Mühendisi Özcan Çoluk, ‘Suyun Önemi ve Yönetimi’ başlığıyla BAT Sürdürülebilirlik Müdürü Kübra Küçük, “Verimli Sulama Teknikleri ve Tarımda Dijitalleşme” başlığıyla da Ziraat Mühendisi Alihan Hikmet Bayram sunum gerçekleştirdi.

Su

Hızla tükeniyor ve kirleniyor

Panelin açılış konuşmasını yapan ÇMO Başkanı Kübra Küçük, “Bizim için gerçekten değerli ve önemli bir konu. Çevre hayattır derken bunun en önemli parçası sudur.

Bugün gelirken pazarın önünden geçtik ve oradaki ürünleri gördük. Ama o olmazsa çok yakın bir gelecekte bu pazarı belki bulamayacağız.

Çocuklarımız bile değil, belki biz bu ürünleri göremeyeceğiz. Çünkü suyumuz hızla tükeniyor ve kirleniyor.

Bunun için de burada belki küçük önemler gibi görünen ama ileride büyük etki yaratacak farkındalıklar oluşturmaya çalışıyoruz.

Su ve çevre her zaman hayattır. Bunu korumak için de mücadele ediyoruz” dedi.

Su

Meraların korunması kadar önemli

Yapılacak çalışmaların, önerilerin ve eylemlerin kırsal kalkınmaya da destek sağladığını kaydeden Atakum Belediyesi Başkan Yardımcısı Atilla Küçükala, Kızılırmak ve Yeşilırmak havzalarının ortasında kalan bir alanda bulunduğumuzu belirterek şunları söyledi:

“Bir gazetecinin ‘Kuzeyin Mezopotamyası’ benzetmesini çok doğru ve güzel buluyorum. Havza yönetimi içerisinde sadece su yönetiminin yeterli olmayacağını, diğer sosyal, kültürel, teknik, tarım, hayvancılık ve mera yönetimi gibi alanların da olması gerektiğini savunuyorum.

Günümüzde meraların birkaç çalı örtüsüyle kaplanmasıyla hemen komisyonlar tarafından mera vasfından çıkarıldığını görüyoruz.

Komisyonların daha duyarlı olmaları gerekiyor. Meralardaki örtülerde aslında yem değeri yüksek bitkilerin var olduğunu ancak çalılaşmayla son dönemde yeterli kullanılmadığı için bu hale dönüştüğünü biliyoruz.

O yüzden meraların da suyun korunması kadar önemli olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

Su

10 yıl sonra muhtar kalacağız

Dünyada suyun azaldığını vurgulayan 19 Mayıs Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Tolga Erel de önemli açıklamayı yaptı:

“Dünyada su azalıyor. Bundan 10-15 yıl önce Türkiye için dünyadaki bu noktada zengini ülkelerin arasında ilk 10’a giriyor ancak bir yanda da su fakiri ülkeler arasında da varız denildiğinde çok garibime gidiyordu.

Bunun sebebi şu; evet su kaynaklarımız fazla, üç yanımız denizlerle çevrili, içilebilir su kaynaklarımız da fazla ama ne yazık ki bu varlıklara sahip çıkamıyoruz, kirletiyoruz ve düzenli bir şekilde koruyamıyoruz.

Tabii ki bu konuda hükümetin de bir programı olmalı ama her birimiz bu çabayı göstermediği takdirde gelecek yıllarda su fakiri ülkeler arasında çok daha üst sıralara çıkacağımızın korkusu içerisindeyim.

Dünya genelinde suyu korumak için çalışmaları bugün yapmazsak 10 yıl sonra biz suya muhtaç halde kalacağız.”

BAT Sürdürülebilirlik Müdürü Gurur Asi, BAT’ın su yönetimi konusunda bünyelerinde gerçekleştirdikleri çalışmaları anlattı.

Asi, “Atık, atıkların geri dönüşümü, suyun geri kullanımı, su tüketiminin ve karbondioksitin azaltılması başlıklarında çalışmalarımız sürüyor.

Samsun fabrikası da 2017’yi temel alarak şu ana kadar su tüketiminde yüzde 27 azalış elde etti. Bu önemli bir rakam. 2025 yılındaki hedefimiz ise yüzde 35” diye konuştu.

Su panelinde acı gerçekler ve tarihi uyarı

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Kanaldaa ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!