Sosyal medya yalnızlaştırıyor mu?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sosyal medya bir insanın sosyalleşmesi için yeterli mi? Yoksa daha da mı yalnızlaştırıyor?

Sosyal medya katılım, açıklık, konuşma, topluluk ve bağlılık özelliklerinin çoğunu kapsayan ve yoğun paylaşımlar içeren bir çevirim içi medya türü.

Sosyal medya, pek çok grubu ortak amaçlarla (politik bir sorun ya da TV programı gibi) bir araya getiriyor. Bu sayede insanlar birbirlerini takip ederek ilişkiler kurabiliyor. Fakat günlük olarak internette geçirilen süre sosyal medya bağımlılığında belirleyici bir faktör.

Bu sürenin artması, sosyal medya bağımlılığının arttığının ve bireyin sosyal çevresi ile olan ilişkilerinin zayıflamasıyla yaşam işlevselliğinde bazı bozulmaların oluştuğunun da bir göstergesi.

İnsanlar sosyal yaşamdan zamanla kendini izole ederek, sosyal medyaya bağımlı hale geliyor.

Sosyal medya bağımlılığı
Sosyal medya kullanım süresi arttıkça kişinin yalnızlık düzeyi de artıyor.

Sosyal medya yalnızlığı

Son olarak Bodrum’da yaşanan bir olay insanların yalnızlığını da gözler önüne serdi. 5 yıldır kendisinden haber alınamayan Çetin Akıncı’nın (68) cansız bedeni yatağında bulundu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2020 verilerine bakıldığında da insanlar her geçen gün daha da yalnızlaşıyor.

TÜİK verilerine göre Türkiye’de 2008 yılında 4 kişi olan ortalama hane halkı büyüklüğü, 2020’de 3.30 kişiye düştü.

“İstatistiklerle Aile, 2020” raporuna göre en kalabalık aileler (ortalama 5.75 kişi) Şanlıurfa’da. Ortalama hane halkı büyüklüğünün en düşük olduğu il ise 2.61 kişi ile Çanakkale.

Bir yılda 400 bin kişi daha yalnız yaşamaya başladı

Raporda öne çıkan başlıklardan biri de yalnız yaşayan insanlar.

Yalnız yaşayan fertlerden oluşan “tek kişilik hane halkı oranı”, 2006’da yüzde 6, 2014’te yüzde 13.9 ve 2019’da yüzde 16.9’du. Bu oran, 2020’de yüzde 17.9’a yükseldi.

Sadece eşlerden, eşler ve çocuklardan veya tek ebeveyn ve çocuklardan oluşan “tek kişilik hanelerin” sayısı ise 16 milyonun üzerine çıktı. Bu sayı, 2019’da 15.6 milyondu.

Sosyal medya bağımlılığı
Yalnız yaşayan her 100 kişiden 12’si yoksulluk sınırı altında.

Yalnız yaşayan her 100 kişiden 12’si yoksulluk sınırı altında

“İstatistiklerle Aile, 2020” raporu altında açıklanan, 2019’a ait gelir ve yaşam koşulları araştırması sonuçlarına göre:

–  Tek kişilik hane halklarının yüzde 12.3’ü,
–  Çekirdek ailelerin yüzde 20.3’ü,
–  Geniş ailelerin ise yüzde 27.7’si yoksulluk sınırının altında yaşıyor.

Verinin tutulmaya başlandığı 2011 yılı ile karşılaştırırsak:

–  Tek kişilik hane halklarının yüzde 10.5’i
–  Çekirdek ailelerin yüzde 20.5’i
–  Geniş ailelerin ise yüzde 32.3’ü yoksulluk sınırının altında yaşıyordu.

Bu durum sadece Türkiye’ye özgü değil. ABD başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde de yalnızlık artıyor. ABD’de yapılan bir araştırmaya göre 45 yaş üstü yetişkinlerin yüzde 35’i kronik yalnızlık çekiyor. Bunların yüzde 20’si de bu duruma son 10 yılda düşmüş. Amerika nüfusunun yüzde 20’si yalnızlık nedeniyle mutsuz.

Türkiye’de Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Dergisi’nde yayınlanan genç yetişkinlerle yapılan bir araştırmaya göre, sosyal medya kullanım süresi arttıkça kişinin yalnızlık düzeyi de artıyor. Ayrıca mutluluk ve yaşam doyumu ise azalıyor.

Gün geçtikçe sosyal ağları kullanan bireyler yüksek düzeyde yalnızlık duygusu yaşıyor. Kentleşme süreci ile beraber topluluk kültüründen uzaklaşarak bireyci kültüre evrilmemiz sanal dünyayı; yalnız insanlar açısından daha cazip hale getiriyor.

Sosyal medya bağımlılığı

Pandemide sosyal medyaya sığındık

Aile, arkadaşlık, dostluk, komşuluk ilişkilerinin yerini sosyal medyanın aldığının vurgulandığı araştırmada özellikle yaşadığımız pandemi sürecinde ‘evde kal’an birey yalnızlık, kaygı ve belirsizlik ile baş etmek için sosyal medyaya sığındı.

Yapılan araştırma farklı şehirlerde yaşayan 531 gencin katılımı ile yapıldı. Özellikle yüzde 60.1’i kadın olan katılımcıların yüzde 82.1’i ise bekar. Araştırmadan elde edilen bulgular incelendiğinde erkeklerin sosyal medya bağımlılığı düzeyinin kadınlara oranla daha yüksek olduğu kadınların ise yaşam doyumu ve yalnızlık düzeyinin erkeklere göre daha yüksek olduğu belirtildi.

Bekarlar evlilere göre daha fazla sosyal medya kullanımına ve yalnızlığa sahip. Evlilerin yaşam doyumu ise daha yüksek.

Sosyal medya yalnızlaştırıyor mu?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Kanaldaa ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!