Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde (OMÜ) düzernlenen ‘metaverse’ etkinliğinde konuşan Rektör Yavuz Ünal, “Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulu (MYO) kurmayı planlıyoruz” dedi.
Son günlerde sıkça gündeme gelen teknolojik kavram ‘metaverse’, OMÜ düzenlenen etkinlikle mercek altına alındı.
Etkinlikte Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulu kurma hazırlığında olduklarını açıkladı.
Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde (AKM) metaverse etkinliği başlığıyla panel formatında düzenlenen programda, sektörden önemli isimler ağırlandı.
Siber Güvenlik MYO
Türkiye Metaverse Platformu Başkanı Levent Eraslan, akademi kurucusu Devrim Danyal ile Öğretim Üyesi Doç. Dr. Pınar Çağlayan Aksoy’un davetli olduğu programın moderatörlüğünü
OMÜ Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi İsmail İşeri üstlendi.
Panelin açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, “Samsun Teknopark, sadece yapısal düzenleme olarak görülmemeli.
Tam aksine Teknopark; teknolojik imkanlar üzerinden geleceğin dünyasını, sektörün içerisinde ve sektörün elinden tutarak hızlı bir şekilde yürütmeyi hedefleyen bir yapıdır.
Teknopark bunu büyük oranda başardı, ayrıca OMÜ ve Samsun Üniversitesinin (SAMÜ) ortaklığında Ballıca ek alanının da dahil edilmesiyle yeni bir boyut kazandı.

Önümüzdeki zaman içerisinde Samsun’a katkı sağlayacak yeni bir gelişme olacak.
Bu gelişmeler içerisinde Organize Sanayi Bölgesi’nde OMÜ’ye ait olan ‘Kuluçka Merkezi’ açıldı.
Arkasından yine OMÜ Olimpik Yüzme Havuzu ve Spor Merkezinin yanındaki alan da ‘Yazılım Üssü’ olarak tanımlandı” dedi.
Teknolojik değişim ve OMÜ
Kampüs içerisinde Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulu kurmayı planladıklarını açıklayan Rektör Ünal şöyle konuştu:
“İlaveten Siber Güvenlik ve Bilişim Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezinin OMÜ’de kurulmuş olması, dünyada ve teknolojideki değişimin karşısında OMÜ’nün kararlı duruşunu göstermekte. Şunu vurgulamalıyım ki Teknopark, sanayi ve teknoloji arasında motor görevi görüyor.”
Artık dışarıda kalma ihtimali yok
Teknolojide geri kalmanın, günümüz dünyasında imkansız olduğuna da işaret eden Rektör Ünal, “Eğer teknolojiyi kullanamıyorsanız teknoloji sizi kullanıyor demektir.
İnsan bilmediği şeye ya düşman olur ya uzak durur. Ancak küreselleşen dünyada artık dışarıda kalma ihtimali yok.
Dolayısıyla üniversiteliye düşen, söz konusu sektörde öne geçip adından söz ettirecek işlere imza atmaktır.
Bu panelde, üzerine birtakım anlamların yüklendiği, kimliklerin inşa edildiği, sosyal katmanlarda pozisyonların biçimlendiği kavramların gündemimize girmesini ve doğru yerde durarak o kavramlarla ilişki kurmayı konuşacağız ve sanal dünyayı biçimlendireceğiz” dedi.
Bizleri nasıl bir gelecek bekliyor?
Açılış konuşmasının ardından panel; ‘Metaverse nedir? Metaverse ile bizleri nasıl bir gelecek bekliyor? Sanal evrenin imkanlarından nasıl faydalanabiliriz?
Yapay evrenin neden olduğu sosyal problemler ve bunlara dair yasal düzenlemeler hakkında neler biliyoruz’ gibi sorular etrafında etkileşimli olarak gerçekleştirildi.
Dr. Öğr. Üyesi İsmail İşeri’nin yönettiği panelde, Türkiye Metaverse Platformu Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan, Türkiye’nin ilk ‘Siber Güvenlik’ mühendislerinden Devrim Danyal, Doç. Dr. Pınar Çağlayan Ersoy önemli açıklamalarda bulundu.
Etkinliği ayrıca Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Batuk, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Selahattin Altunsoy, Samsun Teknopark Genel Müdürü Ekrem Altan, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci takip etti.