Yapılan bir araştırmaya katılanların yüzde 93’ü eşine veya sevgilisine şiddet uygulamadığını belirtti. Kadınların yüzde 12’si, erkeklerin ise yüzde 5’i şiddete maruz kaldığını ifade etti.
Gün geçmiyor ki gazete, internet haberlerinde veya televizyonlarda ülkenin herhangi bir kentinde kadına yönelik şiddet haberi olmasın. Sokak ortasında eşini çocuğunun gözü önünde darp eden, ayrılmak istemeyen sevgilisini öldüren caniler, dünyayı yaşanmak bir hale getiriyor.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), “fiziksel güç veya iktidarın kasıtlı bir tehdit veya gerçeklik biçiminde bir başkasına uygulanması sonucunda, şiddete uğrayan kişide yaralanma, ölüm ve psikolojik zarara yol açması veya açma olasılığının bulunması durumudur” diye açıklıyor şiddeti. DSÖ ayrıca aile içi şiddeti de, “yeni veya eski erkek partnerleri tarafından erişkin ve genç kadınlara karşı zorla uygulanan cinsel, ruhsal ve fiziksel davranışlardır” diye yorumluyor.
Kadın – Erkek eşitliği, kadınların toplumdaki rolü, toplumda aile içi dengeler ve şiddet modern çağ dediğimiz günümüzde bile hala dünyada önemli sorunlarından biri. Bu konuların ülkemizdeki durumuna ışık tutmak için NG Araştırma Şirketi bu kapsamda kadınlar, erkekler ve toplumla ilgili bir kamuoyu araştırması yaptı.
Araştırma; 15 – 26 Nisan 2021 tarihleri arasında Türkiye genelinde 15 yaş üzeri, farklı sosyo-ekonomik gruplardan 2 bin 55 kişinin katılımı ile online araştırma platformu benderimki.com üzerinde gerçekleştirildi.
Ev İşleri Paylaşılmalı Mı?
Geleneksel olarak ev işleri kadına ait olarak görülür. Fakat yakın tarihte kadınların eğitim olanaklarının artması ve iş hayatında daha çok yer almaları, ev işlerinin geleneksel sorumluluğunu nasıl değiştirdi?
Neredeyse her 4 katılımcıdan 3’ü ev işlerinde sorumluluğun paylaşılması gerektiğini düşünüyor. Her 4 katılımcıdan 1’i ise sorumluluğun kadına ait olduğu görüşünde. Erkeklerin sorumlu olduğunu belirtenlerin oranı ise oldukça az.

Para Kazanmak Kimin Görevi?
Ülkemizdeki geleneksel aile yapımız, babayı para kazanan, anneyi de ev işleriyle ilgilenen kişiler olarak ön plana çıkarıyor. Fakat eğitim ve iş hayatıyla ilgili yaşanan değişimler, para kazanma sorumluluğunun kime ait olduğuna dair bir değişim oluşturdu mu?
Her 3 kişiden 2’si para kazanmanın eşlerin ortak sorumluluğu olduğunu söylerken sadece kadınların sorumluluğu diyenler yok denecek kadar az.
Çocukların Bakımından Kim Sorumlu?
Ev işleri ve para kazanma sorumluluğu konusunda, bilinç altımıza yerleşen bir genelleme, çocuk bakımı sorumluluğu açısından nasıl?
Her 20 kişiden 17’si çocukların bakımı ve sorumluğunun ortak olması gerektiğini düşünürken, 3’ü ise bu sorumluluğun anneye ait olduğunu düşünüyor. Erkek diyenler ise oldukça az.
Ülkemizde Kadın-Erkek Eşitliği Var Mı?
Ülkemiz, kadınlara oy verme hakkını sağlayan ilk ülkeler arasında yer alıyor. Ülkemizde anayasanın 10. maddesi gereği kanun önünde kadın ve erkekler eşit haklara sahiptir. Ama günlük hayatımıza baktığımızda eşitlik gerçekten var mı yoksa lafta mı kalıyor?
Araştırmaya katılan her 10 kişiden 8’i ülkemizde kadın-erkek eşitliği olmadığını düşünürken, 2’si ise eşit olduklarını düşünüyor.

Fiziksel Şiddetin Boyutları!
Ülkemizde son senelerde gündeme daha çok yansıyan ve üzerinde durulan en üzücü olaylardan biri eşin veya sevgilinin kadına uyguladığı ve cinayete kadar gidebilen fiziksel şiddet. Bu aşamaya gelene kadar kaç kadın uğradığı şiddete sessiz kalıyor? Kaçımız bu tür olayları yaşadık?
Katılımcıların yüzde 85’i eşi veya sevgilisi tarafından şiddete maruz kalmadığını belirtirken, yüzde 10’u hayatında en az bir defa fiziksel şiddete uğradığını belirtti.
Fiziksel şiddete uğradım diyenlerin cevaplarını detaylı incelediğimizde, araştırmaya katılan kadınların yüzde 12’si şiddete maruz kaldığını belirtirken, erkekler için bu oran yüzde 8.
Geçen yıl yapılan araştırmada “fiziksel şiddete uğradım” diyen kadın oranı yüzde 20 olurken, erkekler için bu oran yüzde 6 olmuştu. Geçen bir yılda böyle bir değişimin olması geleceğe dair daha umutlu olmamızı sağlar mı? Farkındalık oluşturma ve önlemler alma konusunda daha iyiye gidiyor muyuz?
Fiziksel şiddete maruz kalan katılımcılara yaşadığı durumu kısaca anlatmalarını istediğimizde en çok uygulanan fiziksel şiddetin tokat olduğunu görüyoruz. “Ve” kelimesinin oldukça sık kullanılması birden fazla şekilde şiddete maruz kalındığını da gösteriyor. Ayrıca araştırmanın bütününe baktığımızda görüyoruz ki fiziksel şiddetle beraber psikolojik şiddet de oldukça sık uygulanıyor.
Şiddete Uğrayanlar Kimseye Söylemiyor
Fiziksel şiddete maruz kalan her 20 kişiden yaklaşık 6’sı bunu kimseye söylemiyor. Her 20 kişiden yaklaşık 8’i ise anne, baba ve kardeşi gibi birinci dereceden akrabalarıyla bu durumu paylaşıyor. Aileden sonra en çok paylaşılanlar ise polis, mahkeme gibi devlet kuruluşları.
Fiziksel şiddete maruz kalanların, bunu engellemek için neler yapabileceğini ve nerelerden destek alabileceğini biliyor musun?
Araştırmaya katılan her 10 kişiden yaklaşık 7’si bildiğini belirtti. Bu oran kadınlarda, erkeklere göre biraz daha fazla. Sonuç olarak genel resme baktığımızda, her 10 kişiden 3’ünün hala bu konuda bilgiye ihtiyacı olduğunu görüyoruz.
Psikolojik Şiddet
Araştırmada katılımcılara psikolojik şiddete uğrayıp uğramadıkları, psikolojik şiddetin tanımı verilmeden ve daha sonra verilerek 2 kez soruldu. Tanımını görmeden psikolojik şiddet gördüğünü ifade edenlerin oranı yüzde 25 iken, paylaşılan metinden sonra bu oran yüzde 30’a çıktı. Bu değişim gösteriyor ki psikolojik şiddetin ne olduğu üzerine bilgilendirilmemiş bir birey, maruz kaldığı psikolojik şiddetin tam olarak farkında olmayabilir. Bu da psikolojik şiddet konusunda daha fazla farkındalık çalışmalarının gerekliliğini gösteriyor.
Psikolojik şiddet görenlerin yüzde 28’i bundan kimseye bahsetmezken, yüzde 31’i yakın arkadaşlarıyla paylaşıyor. Yüzde 25’lik kesim ise durumu ailesine anlatıyor.
Katılımcıların yüzde 93’ü eşine veya sevgilisine fiziksel şiddet uygulamadığını belirtti. Kadınların yüzde 12’si eşinden veya sevgilisinden hayatında en az bir defa fiziksel şiddet gördüğünü belirtirken fiziksel şiddet uyguladığını belirten erkeklerin oranı yalnızca yüzde 5. Aradaki bu fark akıllara farklı sorular getiriyor. Fiziksel şiddet uygulayan erkek bunu itiraf etmek istemiyor olabilir mi?
Eşine veya sevgiline psikolojik şiddeti sen uyguluyor musun diye baktığımızda karşımıza yine ilginç bir tablo çıkıyor. Kadınların %37’si hayatında en az bir defa psikolojik şiddet gördüğünü belirtirken, psikolojik şiddet uyguladığını belirten erkeklerin oranı yalnızca yüzde 10.
Erkeklerin yüzde 12’si eşinden veya sevgilisinden hayatında en az bir defa psikolojik şiddet gördüğünü belirtirken, psikolojik şiddet uyguladığını belirten kadınların oranı yüzde 12.