Sebze üretimi Samsun’da yıllık 756 bin ton. Kışlık sebze üretimi ise 95 bin dekarda 332 bin ton olarak gerçekleşti.
Sebze üretimi bakımından Samsun, Türkiye’nin toplam üretiminin yüzde 18.03’ünü karşılıyor. Ayrıca il genelinde toplam sebze üretimi 756 bin ton civarında. Bunun yanı sıra kışlık sebze üretimi ise son verilere bakıldığında 95 bin 294 dekarda 331 bin 901 ton olarak gerçekleşti.
Ayrıca Samsun, kışlık sebze üretim alanlarının yüzde 14,27’sine sahip. Türkiye toplam üretiminin de yüzde 18,03’ünü karşılanmakta. Samsun’daki kışlık sebze üretimi alanlarının yüzde 84.2’sini ve üretimin de yüzde 91’ini Bafra ilçemiz teşkil ediyor.

Sebze üretimi Samsun’da kazandırdı
Özellikle ürün bazında bakıldığında Samsun; kırmızı lahana ve turp üretiminde birinci, beyaz lahanada ikinci, pırasada üçüncü, karnabahar ve brokolide ise 4 sırada. Kışlık sebze üretiminde; yurt içi ve yurt dışından talep arttı.
Tarla Okulu eğitimi
Samsun’da sebze üretim alanlarında entegre mücadele yöntemlerinin benimsenmesini sağlamak amacıyla ‘Tarla Okulu’ eğitimi düzenlendi. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen ‘Tarla Okulu’ eğitimiyle, zirai mücadele konusu başta olmak üzere;

Ekonomik zarar eşiği gibi kavramlar yönüyle üreticide farkındalık oluşturulması, ürünlere göre ana hastalık ve zararlıların tanınması amaçlandı. Ayrıca ürün ve zararlı organizmaların biyolojik dönemlerine göre izlenmesi; kimyasal mücadeleden önce alınması gereken tedbirler de anlatıldı. Bunun dışında mücadele esnasında dikkat edilecek hususlar, üretim sırasında kayıt ve izlenebilirliğin sağlanması bilinci gibi konuların üreticilere aktarılması hedeflendi.
Bafra İlçesi Kaygusuz Mahallesi’nde yapılan Kışlık Sebze Üretiminde Hastalık ve Zararlılar ile Mücadele Örnek Çiftçi Tarla Okulu çalışmasına İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Bakanlığın Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü’nden Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Dr. Ersin Dilber ve Şube Müdürü Cahit Coşkun Altunoğlu katıldı.
Çok sayıda üretici katıldı
Programda ayrıca Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen, Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç, Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, Bafra Sebze Üreticileri Birlik Başkanı Yaşar Caymaz ile çok sayıda üretici ve davetli katıldı.

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam bir konuşma yaptı. Sağlam, “Dünyada tarımı yapılan bitkilerde hastalık ve zararlılar ile ürün kaybı yüzde 35 olarak hesaplanmıştır.
Devreye giren Entegre Mücadele ise, zararlı türlerin popülasyon dinamikleri ve çevreyle ilişkilerini dikkate alındı. Daha sonra uygun olan tüm mücadele yöntemlerini ve tekniklerini uyumlu bir şekilde kullandı. Ayrıca zararlıların popülasyon yoğunluklarını ekonomik zarar seviyesinin altında tutan bir zararlı yönetim sistemidir” dedi.