Sazan balığı yavrusu Derbent, Altınkaya, Hasan Uğurlu ve Suat Uğurlu barajlarında suya bırakıldı. 1 milyon 600 bin adet sazan yavrusu ile amatör balıkçılık turizmine katkı sağlanacak.
Sazan balığı rekoru kırıldı. Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından “Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi” geliştirildi. Bu kapsamında Elazığ Su Ürünleri Araştırma Üretim ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü tesislerinde üretilen yavrular suya bırakıldı.

Baraj ve göletlere bırakıldı
Yavrulardan 1 milyon 600 bin adeti Bafra balık gölleri başta olmak üzere, Derbent, Altınkaya, Hasan Uğurlu ve Suat Uğurlu barajlarına törenle bırakıldı. Ayrıca ilçelerde bulunan tüm göl ve göletlerde de aynı işlem yapıldı.
Törenlere amatör balıkçılar ve bölgedeki vatandaşlar da katıldı. Özellikle her yıl olduğu gibi iç sulardaki su ürünleri popülasyonunun artırılması amaçlandı. Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, projenin su kaynaklarının korunarak su ürünlerinin sürdürülebilirliğinin sağlanması amaçlandığını belirtti.

Amatör balıkçılık turizmine katkı
Ayrıca iç sulardaki su ürünleri stoklarının takviyesi, amatör balıkçılık turizmine katkı sağlamasının hedeflendiğini ve gelecek nesillere aktarılması hedefiyle göl, gölet ve barajlarda projenin yürütüldüğünü de sözlerine ekledi.
İl Müdürü Sağlam, akarsu ve göletlerdeki balık varlığının devamlılığının sağlanabilmesinin büyük önem taşıdığını vurguladı. Sağlam, balıklandırma çalışmalarıyla gölet ve akarsulardaki mevcut balık varlığının korunmasının önemine değindi. Bununla birlikte ekonomik değeri yüksek balık ürünlerinin artırılması amaçlanıyor. Ayrıca vatandaşların hayvansal protein ihtiyaçlarının karşılanmasının hedeflendiğini dile getirdi.

Sazan balığı 3-4 yılda avlanabilir boyuta geliyor
Yavruların ortama ağırlığı 3-5 gram. Bununla birlikte 3-4 yıl sonra da avlanabilir asgari boy olan 40-50 santime ulaşıyor.