Samsun’da hasta memnuniyeti araştırması

Samsun örneği üzerinden Ayaktan Hasta Memnuniyeti araştırması yapıldı. Araştırmaya katılanlara yönetilen sorular ve cevaplar paylaşıldı.

Hasta memnuniyeti
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Necmettin Erbakan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Sağlık Yönetimi Anabilim Dalı Yüksek Lisans Öğrencisi Kübra Atay’ “Ayaktan Hasta Memnuniyeti: Samsun İli Örneği” başlıklı bir tez hazırladı.

Samsun’un Atakum, Canik ve İlkadım ilçelerinde ikamet eden 18 yaş üstü ve son bir yıl içinde poliklinik hizmeti için başvuran katılımcıları çalışmaya dahil etti.

Araştırma, Ayaktan Hasta Memnuniyeti Ölçeği; Randevu, Etkin Muayene, Çalışanların Tutumu, Bekleme Süresi ve Danışmanlık, Genel Memnuniyetten oluşan 5 alt boyuttan oluştu.

Katılımcılara; Ayaktan hasta memnuniyet düzeyi nedir? Ayaktan hasta memnuniyeti düzeyi katılımcıların tanımlayıcı özelliklerine (yaş, cinsiyet, medeni durumu, eğitim durumu, aylık gelir durumu ve muayene oldukları hastane ve bölüm, ikamet ettikleri ilçe) göre farklılık göstermekte midir? soruları yöneltildi.

Hasta memnuniyeti

Hasta memnuniyeti araştırmasına katılanlar

Araştırmaya katılanların yüzde 61.5’i kadınlar, yüzde 38.5’ini de erkekler oluşturdu. Katılımcıların yaşlarına bakıldığında ise yüzde 57.6’sını 18-28 yaş, yüzde 26.6’sını 29-39 yaş, yüzde 15.9’unu da 40 yaş ve üzeri oluşturdu.

Araştırmaya katılanların yüzde 73.7’si devlet hastanelerine, yüzde 26.3’ü de özel hastanelere gittiklerini ifade etti.

Araştırmanın sonuç bölümünde ise şu ifadelere yer verildi:

Çalışmada elde edilen sonuçlara göre Samsun ili merkez ilçeleri sağlık kurumlarından hizmet alan hastaların Ayaktan Hasta Memnuniyet düzeyi puanı orta düzeyin üzerinde çıkmıştır. En yüksek ortalamaya etkin muayene boyutu çıkmıştır. Bekleme süresi ve danışmanlık boyutu memnuniyet düzeyi ise diğer boyutlara kıyasla daha düşüktür.

Bu alt boyutta en düşük ortalama gecikme durumunda bilgilendirilme yapılması ile ilgili konuda bulunmuştur. Hasta memnuniyetinin cinsiyet, medeni durum, yaş grupları, eğitim düzeyi, oturulan ilçe, muayene olunan bölüm gibi kriterlere göre değişmediği görülmüştür.

Hasta memnuniyeti

Devlet hastanelerinde randevu sistemi, etkin muayene süreci, çalışanların tutumu, genel memnuniyet, bekleme süresi ve danışmanlık gibi konularda özel hastanelere kıyasla memnuniyet puanının daha az olduğu bulunmuştur. Devlet hastanelerinin konu ile ilgili süreçlerinin gözden geçirilmesi önerilmektedir.”

Samsun’da hasta memnuniyeti araştırması

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Kanaldaa ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!