Samsun’da denize sıfır bina tepkilere neden oldu. Türkiye, asrın felaketiyle boğuşuyor. Kahramanmaraş başta olmak üzere 11 ilimizde deprem yıkımı onbinlerce insanımızın canına mal oldu, yüzbinlerce insanımızın hayatını söndürdü. Acılarımız, kayıplarımız çok büyük.
Bu durum depreme karşı ne kadar duyarsız, uyarıları asla dikkate almayan bir toplum olduğumuz bir kez daha gösterdi. Samsun’da dolgu sahası üzerine ve kıyı kenar çizgisine muhalif inşa edilen bir kamu binası ise bunun adeta bir kanıtı gibi ortada duruyor.
Denize sıfır kıyı kenarında 3.5 katlı bina
Samsun Liman Başkanlığı’nın Pazar Mahallesi Fuar Caddesi üzerinde ‘denize sıfır‘ inşa ettiği 3.5 katlı betonarme bina, neredeyse bitmek üzere. Aylardır devam eden ve tamamen kıyı kenar çizgisi kanununa aykırı inşaatın biri devlet kurumuna ait olması ise ‘pes’ dedirtti. Deprem acısını yüreğinde hisseden her Samsunlu, inşaatı gördüğünde aynı tepkiyi veriyor: Kanunları koyan ve kollayan devlet mekanizmasına ait bir kurum kanunları çiğniyorsa, söylenecek söz de kalmıyordur. Ülkemiz ve Samsun’umuz bu hukuksuzluğu, bu vurdumduymazlıkları hak etmiyor.
Bazı oda temsilcileri niçin görmüyor?
Öte yandan bazı vatandaşlar da, Liman Başkanlığı’nın yeni binasının hemen arkasında Büyükşehir Belediyesi’ne ait ‘Ulaşım Transfer Merkezi’ ile alo 153 binalarının olduğuna dikkati çekerek, “Hme transfer merkezi hem de alo 153 binaları için büyük tepki ortaya koyan ve kamuoyunda ciddi bir destekçi kitlesi bulan bazı oda temsilcileri, Liman Başkanlığı’nın bu binasını acaba niçin görmezden geliyorlar? Bu sorunun cevabı kamu vicdanı açısından büyük önem taşımaktadır” dedi.
Samsun için kıyı kanunu çok açıktır
Durum böyle iken, bundan 1 hafta önce Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Uzun, yerel medyada çıkan haberlerde şu çarpıcı ifadelere yer verdi:
“Kıyılarda dolgu yapılması çok tavsiye ettiğimiz bir durum değildir. Kıyıların doğal halinin korunması çok önemlidir. Dolgu yaparken de kurallara uygun yapılmasını arzu ediyoruz. Aslında bizim mevzuatlarımız yeterlidir. Hem depremle ilgili mevzuatlarımız hem de kıyı yönetimi hakkında mevzuatlarımız yeterlidir. Önemli olan bunlara uymaktır. Hem yöneticilerimiz hem de bunlardan yararlananların bu mevzuatlara uyması gerekmektedir. Samsun’da kıyı kanununun uygulanmasına dair yönetmelikler çok açık bir şekilde kıyı kenar çizgisinin nereden geçeceğini, bunun nasıl tespit edileceğini, tespit edildikten sonar nasıl kullanılacağını açık bir şekilde ifade etmektedir.
Devletin yönetmeliklere aykırı binaları
Samsun kıyılarında Kıyı Kanunu ve kıyı kenar çizgisini ihlal eden epeyce bina vardır. Bu binalar halen kullanılmaktadır. Çok fazla üzerine konuşulacak bir durum da değillerdir. İmar affından sonra da bu binalar biraz daha güvence altına alınmıştır. Kıyıda yapılan mevzuata aykırı yapıları sadece vatandaşa yüklemek doğru değildir. Kıyıda devlet kurumlarının da bu yönetmeliklere aykırı binaları vardır.”