Ticari ağır vasıtalar için 24 farklı grup altında 40 binden fazla ürün üreten, Avrupa ve Amerika menşeili ticari vasıtalara uygun geniş yelpazesi ve son teknolojiye sahip fabrikaları ile 140 ülkeye ihracat yapan Samsun’un gururu Sampa’nın Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Üstündağ ile buluştuk. Sampa olarak hedeflerini anlattı.
Bizimle hem kendi özel hayatına dair bilgileri hem de Sampa ile ilgili gelecek hedeflerini bizimle paylaşan Bülent Üstündağ, “Önümüzdeki 10 yıl içinde sektöründe dünya lideri olmak” istediklerini söylüyor.
Bülent Üstündağ kimdir? Bize yaşam yolculuğunuzdan biraz bahseder misiniz?
1967 yılında Tokat’ın Reşadiye ilçesinde üç çocuklu ailenin ortancası olarak dünyaya geldim. İlk, orta ve liseyi Samsun’da tamamladıktan sonra ilk gurbet olarak üniversite için Trabzon’a gittim. Karadeniz Teknik Üniversitesi. Ankara Mamak’ta vatani görevimi tamamladıktan sonra profesyonel iş hayatı için İstanbul’a geçtim ve 2015 yılından emekli olana kadar yerli ve yabancı sermayeli firmalarda yönetici olarak görev yaptım. 2015 sonrası memleketime dönerek Sampa’da genel müdürlük ve daha sonrasında yönetim kurulu üyesi olarak görevime devam etmekteyim. Evli ve iki çocuk babasıyım.
“Öğrenirken Uygulamaya Daha Çok Önem Verdim”
Eğitim hayatınız nasıldı? Jeoloji mühendisi olmaya nasıl karar verdiniz?
Notlar bakımından çok çalışkan bir öğrencilik hayatım olmadı. Fakat işin daha çok teori değil pratik tarafında olmaya gayret gösterdim. Yani öğrenirken uygulamaya daha çok önem verdim. Ezberden uzak durdum. Jeoloji Mühendisi olmak amcamın o dönemlerde işlettiği maden şirketinin içinde olma düşüncesiydi. Fakat hiçbir zaman bu mesleği icra etme şansına erişemedim. Kader, bana ticaret ve üretim üzerinde kariyer yapmayı nasip etti.
Hayatınızda size ilham veren kişi / kişiler oldu mu?
Mutlaka her insana olduğu gibi oldu. Tabi bu isimleri çoğaltmak mümkün. Fakat öncelikle en yakınımdan babam, amcam ve daha sonrasında ticari ve üretim olarak iki kişi daha sayabilirim. Esnaf olmayı Hamdi Yılmaz (Karınca Ticaret Sahibi) ve sanayiciliği de Viktor Razon’dan (ilk profesyonel işverenim) öğrendim. Hepsine ayrı ayrı şükranlarımı sunuyorum.

Aileniz ve çocuklarınızla ilgili bilgi paylaşır mısınız?
Evliyim, eşim emekli devlet memuru. Kızım geçen sene üniversiteyi bitirdi, Sampa’da dış ticaret bölümünde Fransa sorumlusu olarak çalışıyor. Oğlum henüz lise öğrencisi. Hedefleri konusunda çok fazla bize ip uçları vermiyor. Hayırlısı bakalım.
Anne / baba ve diğer aile büyükleriyle ilişkinizden bahseder misiniz?
Büyük bir aile değiliz maalesef. Fakat çekirdek aile olarak birbirine bağlı bir aileyiz. Yegane aile büyümüz olarak annem benim için önemlidir. Kardeşlerimle ilişkimi her zaman sıcak ve canlı tutuyoruz. Eşim ve çocuklarımın öneminden bahsetmeye sanırım gerek yok. Aile içinde saygı ve sevginin çok önemli olduğuna inanan birisiyim.
Hobileriniz var mı?
Bugünlerde en büyük hobim arta kalan vakitlerimde kendimi dinlemek, yürüyüş, bisiklete binmek ve okumak.
İş dışındaki zamanınız nasıl geçer? Neler yapmaktan hoşlanırsınız?
Çok uzun yıllar iş hayatımız nedeniyle aileme vakit ayıramadım. Onu telafi etmek anlamında onlarla bir şeyler yapabilmenin gayreti içindeyim. Bunun dışında sosyal aktivitelerde bulunup insanlara dokunabilmeye ve onları dinlemeye çalışıyorum.
Sampa Kariyeri 2015’te Başladı
Sampa ile yolunuz nasıl kesişti?
Uzun yıllar önce küçük ticari münasebetlerle başlayıp öncesinde ortaklık sonrasında profesyonel iş birliğine uzanan bir süreç oldu.
Sampa’daki kariyer yolculuğunuzu anlatır mısınız?
Bildiğiniz üzere Sampa Otomotiv ağır ticari araçlar için yedek parça anlamında özellikle süspansiyon parçalar üreten bir firma. Gelecekte vizyonu için OEM üreticilerine de parça üretme hedefi ve isteğini firma içinde gerçekleştirmek üzere firma sahibimiz Sayın Tarık Altuncu’nun görevlendirmesiyle Sampa kariyerimiz genel müdür olarak 2015’de başladı. Sonrasında yönetim kurulu üyesi olarak devam etmektedir.
İnsana ve Teknolojiye Yatırım
Sampa bugün Samsun’un yüz akı kuruluşlarından. Bu noktaya nasıl geldi? Süreci paylaşabilir misiniz?
Sampa; 1994 yılında başlayan serüven özellikle 2008 yılındaki global krizle birlikte her geçen yıl yükselişini, yatırımlarına hız kesmeden, cesur adımlarla devam ettiren, geleceği için emin ve geniş vizyonel kararlar alarak bugüne geldi. Yatırım yaparken öncelikle insana ve teknolojiye öncelik vererek bölgede ilk Ar-Ge tesisini Sanayi Bakanlığına onaylatarak yüzlerce mühendis istihdamı yaptı. Teknolojiye de yatırım yaparak en büyük kimya ve fizik laboratuvarlarına da kurdu. Bu sayede ürün geliştirmeyi sağlayarak birçok ulusal ve uluslararası otomotiv markasına hizmet vermekte.

Kendi Sektöründe 47.Sırada
Sampa neler yapar? Nasıl yapar? Biraz anlatabilir misiniz?
40 binin üzerinde ürün, 140 ülkeye ihracat, ağır ticari araçlar, treyler, savunma sanayi ve raylı sistemler için kauçuktan esas süspansiyon parçalar geliştirir ve üretir. 3 bin çalışan, 150 bin metrekare tesis, 13 ayrı çeşit proses, dev üretim tesisleriyle hem bölge hem de ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam ediyor. TİM rakamlarına göre genel ihracatta 169. sırada olup kendi sektöründe 47. sırada.
Sampa sektördeki ulusal ve global rakipleriyle nasıl rekabet ediyor? Nasıl ayrışıyor?
Teknolojiye, gelişmeye ve insana yatırıma önem veriyoruz. Sürekli pazarın ihtiyaçlarını takip etmekle beraber, müşteri özel isteklerini anlamak, satış sonrası hizmetlere katkı sağlamak, Sampa’nın kalite, fiyat ve kesintisiz hizmet anlayışı diğer rakip firmalarla farkımızı oluşturuyor.
Covid-19 pandemisi Sampa’yı nasıl etkiledi?
Maalesef dünya, bu illete karşı çetin bir sınav veriyor. Bu süreçte ülkeler birçok sosyal ve ekonomik kararlar almak zorunda kaldı. Kimi sektörler küçülürken bazı sektörler de yeni ihtiyaçlara göre büyüdü. Otomotiv sektörü bildiğiniz üzere kesintilere hatta duruşlara maruz kaldı. Krizin etkisini azaltmak ve insan ihtiyaçları için lojistik faaliyetleri çok önemli birtakım uygulamalar yapmak zorunda kaldığından özellikle kara taşımacılığı önem kazandı. Buna bağlı olarak da yedek parça talepleri devam etti. Biz de bu süreçte temizlik, maske ve mesafe kurallarına uygun olarak sınırlı üretime devam ettik.
Hedef Dünya Lideri Olmak
Sampa’nın gelecek vizyonu nedir?
Önümüzdeki 10 yıl içinde sektöründe dünya lideri olmak, bölgemiz ve ülkemiz ekonomisine hem istihdam hem de ihracat geliri bakımından büyük katkılar sağlamak. Bilim ve teknolojiye önem vermeyi sürdürerek özellikle üniversite, teknopark ve Ar-Ge merkezleriyle kalifiye iş ve iş gücü oluşturmak.
Samsun ekonomisine dair görüşleriniz nelerdir?
Kara, hava, deniz ve tren yoluna sahip lojistik merkezi durumda olan şehrimizin hak ettiği büyüklüğe kavuşacağı düşüncesindeyim. Bu bakımdan hali hazırda çalışmalarına devam eden kamu, üniversite ve STK’ların siyasi yönetimi de önlerine alarak katma değer yaratacak sanayi yatırımlarına öncülük yapacakları, tarımda, sağlıkta lider şehir olması için inovatif fikirler oluşturmalarını ve bunu gerçekleştirmek üzere zemin hazırlamalarını önemli görüyorum.
Yetişmiş İnsan Gücümüz Maalesef Kaçıyor
Samsun’un avantaj / dezavantajlarına dair yorumlarınız?
Her ne kadar Samsun coğrafyası avantaj olarak görülse de bir bakıma da zorlu yapısı gereği gelişmesine engel olduğunu düşünmekteyim. Bu bakımdan özellikle sanayi alanı yetersizliği yeni yatırımcının bölgeye gelmesine engel olmaktadır. Ayrıca yetişmiş insan gücümüzü maalesef daha büyük şehirlere kaçırıyoruz. Yeni yatırım alanlarıyla birlikte geri göçü sağlamamız gerekiyor. Daha yaşanabilir, refah ve kültürel zenginliklerine değer katmaya devam eden şehir olmalıyız.
Sampa, sosyal sorumluluk adına neler yapıyor?
Bizim geleneklerimizde iyilikler söylenmez bizi bilenler bilir diyelim.
Sampa, her zaman Samsunspor’u destekliyor. Samsunspor’a bu desteği verirken hangi duygularla hareket ediyorsunuz? Ticari mi? Sosyal sorumluluk mu? Şehre karşı sorumluluk mu?
Evet, Samsunspor’umuzun iyi gününde kötü gününde her durumda yanında olmaya gayret göstermeye çalışıyoruz. Kaldı ki bunu sadece Samsun için Samsunspor için yapıyoruz. Şehrimizin en önemli marka değeri olan Samsunspor’umuzun, önce hak ettiği Süper Lig’de daha sonra da uluslararası müsabakalarda Türkiye’mizin adını taşımasını istiyoruz. İnşallah en kısa zamanda bunu bizlere yaşatacaklarına inancımız tamdır.