Plastik atıklar, doğamızı her geçen gün bir çöplüğe dönüştürüyor. İnsan yaşamını gezegenin sınırlarını zorlamaya devam ediyor. Çözüm yeniden kullanılabilir ambalajlar…
Plastik atıklar, insanların doğal kaynaklarını, ekosistemlerini ve refahını baskılayan en acil kirleticilerden biri.
Florida Üniversitesi’nde Sürdürülebilir Gıda Sistemleri Mühendisliği Yardımcı Doçent Dr. Ziynet Boz tarafından bir makale yayınlandı.
Okyanuslar plastik çorbaya döndü
Boz, makalesinde insan faaliyetlerinin gezegen sınırlarını zorlamaya devam ettiğini belirterek şu bilgileri paylaştı.

“Okyanuslarda plastik çorbaya neden olan plastik ambalajlar, insanların doğal kaynaklarını ve ekosistemlerini baskılayan en acil kirletici. Ambalajların özellikle gıda ürünlerini saklamadaki faydaları şüphesiz ki çok fazla. Tüm bunlara rağmen, insanların tercihleri son yıllarda tek kullanımlık ambalajlara kaydı.”
Ekonomik boyutu da önemli
“Daha sağlıklı ve yaşanabilir bir çevre için yeniden kullanılabilir ambalaj tercih edilmeli” diyen Ziynet Boz şöyle devam etti:
“Başlıca faydaları arasında döngüsel seçenekler aracılığıyla tek kullanımlık malzeme kullanımını azaltılmalı. Ayrıca yaşam döngüsü değerinin korunması ve ek ekonomik faydalar yer alır.
Kullanılan plastik ambalajların yüzde 20’sini yenilenebilir ambalajla değiştirmek 10 milyar dolar ekonomik katkı sağlıyor. (Ellen MacArthur Vakfı)
Yeniden kullanılabilir, biyolojik olarak parçalanabilir ve geri dönüştürülebilir ambalajlar artacak. Bununla birlikte sürdürülebilir ambalaj pazarının 2024 yılına kadar yüzde 5.7 oranında artması bekleniyor.
Küresel iade edilebilir ambalaj pazarının 2028 yılına kadar 153.35 milyar ABD Dolarına ulaşması bekleniyor.
Yaşam Döngüsü Envanteri (LCI) çalışması, enerji, atık ve Sera Gazı Emisyonları (GHG’ler) için on farklı ürün teşhire hazır kapları yeniden kullanılabilir plastik kaplarla (RPC’ler) karşılaştırdı. Sonuç RPC’lerin yüzde 39, yüzde 95 ve sırasıyla enerji, toplam katı atık ve sera gazlarında yüzde 29 azalma oldu.
Yeniden kullanılabilir ambalajın faydaları arasında tek kullanımlık malzeme kullanımının azaltılması, yaşam döngüsü değerinin korunması ve ekonomik faydalar yer alır.

Tüketici bakış açısı
Süt ve kahve için cam ambalaj veya metal bir kutudaki bisküviler birincil yeniden kullanılabilir seçenekler olduğunda, tüketiciler geri dönüşüm (yüzde 53) ve imha (yüzde 34) seçenekleri sunulduğunda ambalajın yeniden kullanılmasına (yüzde 13) daha düşük bir isteklilik gösterdi.
Bununla birlikte, artan girdi ve kaynaklara ihtiyaç duyulmasına neden olabilecek bir dizi yıkama ve işleme döngüsü boyunca özelliklerini koruyabilen ambalaj tasarlamak zordur. Özellikle tüketicilerin yeniden kullanım ve iade faaliyetlerine katılımı bu sistemlerin çevre açısından çok önemli. Ayrıca motivasyon ve niyetler etkili faktörler olabilir.
Yeniden kullanılabilir ambalajlara yönelik olumlu eğilim
Yeniden kullanılabilir ambalaj çözümlerinin seviyesinden bağımsız olarak, mevcut LCA çalışmaları, yeniden kullanılabilir ambalajlara yönelik genel olarak olumlu bir eğilim göstermektedir. Çevresel sürdürülebilirlik perspektifi ile lojistik ve yönetimde karar vermeye yardımcı olacak çalışmalara ihtiyaç olduğu açıktır. Bu tür çalışmalar birkaç kullanım senaryosu içermelidir: imha, gıda ambalajlarının koruyucu işlevi (örneğin, raf ömrünün uzatılması ve yapısal destek) ve LCA’larda gerçekçi nakliye mesafelerinin parametreleştirilmesi vb.
Ambalaj endüstrisinin somut faydaların ortaya çıkmasından önce kat etmesi gereken uzun bir yol var. İlk olarak, ekonomik ve politik teşvikler mevcut olmalıdır. Maliyetleri üreticilere veya tüketicilere dağıtan yerel ve uluslararası politikaların farklı sonuçları olacaktır. Ayrıca çevresel değerlendirme çalışmaları veri ve kanıta dayalı araştırmalarla iletilmelidir. Stratejilerden bağımsız olarak, yeniden kullanılabilir ambalajlar, doğrusal ekonomi modellerini içeren tek kullanımlık ambalajlardan daha fazla çevresel ve ekonomik sonuçlar sunabilir.”