Muazzez İlmiye Çığ; Sümerolog, bilim insanı, tarihçi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Muazzez İlmiye Çığ, Sümer ve Hitit kültürü üzerine on üç kitap yazdı. Önümüzdeki günlerde 108.yaş gününü kutlamaya hazırlanan Çığ, çalışmaya, araştırmaya ve üretmeye devam ediyor.

Muazzez İlmiye Çığ ,1914 yılında Bursa’da doğdu. İlköğrenimine Çorum’da başlayan Çığ, beşinci sınıfta doğduğu şehre Bursa’ya dönüp 1926’da kız muallim mektebine başladı. Ayrıca özel bir okulda Fransızca ve keman eğitimi aldı. Peşi sıra Eskişehir’de öğretmenliğe başladı.

Muazzez İlmiye Çığ
Muazzez İlmiye Çığ,Atatürk’ün isteğiyle 1935‘te Ankara Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’ne girdi, sümeroloji bölümünde okudu.

Atatürk’ün isteğiyle 1935‘te Ankara Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’ne girdi, sümeroloji bölümünde okudu. 1940’da mezun olan Çığ, İstanbul Arkeoloji Müzesi‘ne tayin edildi.

Sümer, Akad, Hitit dillerinde arşiv çalışması

Müzede görev yaparken Sümer, Akad ve Hitit dillerinde yazılan çivi yazılı belgeler arşivini oluşturdu. Daha sonra Arşivi katalog haline getirerek dünya için çok önemli büyük bir işe imza attı. Philadelphia Üniversitesi Müzesi Tabletler Bölümü Başkanı Prof. Kramer ile yaptığı çalışmalarla Sümer edebiyatına yeni konular kazandırıldı, eksik olanlar tamamlandı.

Peşi sıra Heidelberg Üniversitesi‘nden davet aldı. Burada 6 ay süreyle araştırmalar yaptı. 1965 yılında Roma‘da sergilenen Hitit sergisine başkanlık ederek sergiyi Londra’ya götürdü. Arkeoloji bölümünden 1972’de emekliye ayrıldı. Ama çalışmaya, araştırmaya, üretmeye devam etti.

1988 yılında Philadelphia Asuroloji Kongresi’ne katıldı. Prof. Dr. S.N. Kramer’in orijinal adı History Begins at Sumer olan Tarih Sümerle Başlar adlı kitabının çevirisini gerçekleştirdi.

Muazzez İlmiye Çığ
Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ, önümüzdeki günlerde 108. yaşını kutlayacak.

108.yaş gününü kutlayacak

Muazzez İlmiye Çığ, Sümer ve Hitit kültürlerine dair on üç kitap ve birçok bilimsel makale yazdı. Onlarca ödül alan sümerolog, önümüzdeki günlerde 108. yaşını kutlayacak ve ama çalışmaya halen devam ediyor.

Muazzez İlmiye Çığ
Sumerliler, günümüzden tam 4000 yıl önce anlattıkları hayvan masllarını, şimdi de sizlere anlatıyorlar.

Yazdığı kitaplar

Kur’an İncil ve Tevrat’ın Sümer’deki Kökeni
Sümerli Ludingirra- Zaman Tüneliyle Yolculuk
İbrahim Peygamber – Sümer Yazılarına ve Arkeolojik Buluntulara Göre
İnanna’nın Aşkı / Sümer’de İnanç ve Kutsal Evlenme
Zaman Tüneliyle Sümer’e Yolculuk
Hititler ve Hattuşa / İştar’ın Kaleminden
Gılgameş / Tarihte İlk Kral Kahraman
Ortadoğu Uygarlık Mirası
Ortadoğu Uygarlık Mirası 2
Sümer Hayvan Masalları
Bereket Kültü ve Mabet Fahişeliği
Vatandaşlık Tepkilerim
Atatürk Düşünüyor
Sümerlilerde Tufan / Tufan’da Türkler

Mutlaka tanışmanız gereken eserleri

Sümerliler Türklerin Bir Koludur
Kaynak Yayınları
280 Sayfa

Sümerlilerde 7 dağ aşmak, 7 kapı geçmek, 7 kat gök, 7 tanrısal ışık, 7 ağaç, bu sayının önemini belgeliyor. Yazar; Tufan Efsanesi, Hıdrellez, Binbir Gece Masalları, Ergenekon, Bahar ve Yeniden Doğuş Bayramı, Dede Korkut Masalları, Cem Ayinleri ile de Türk-Sümer kültürel yakınlığını gözler önüne seriyor.

Kitap
Ünlü Sumerolog Muazzez İlmiye Çığ, bu çalışmasında, Türkler ile Sumerliler arasındaki kültür ve dil bağlantılarını bir araya getirdi.

Özellikle kamuoyuna sesleniyor Muazzez İlmiye Çığ: “Ben bir yol açtım. İsteyenler bu yolda yürüyerek tezimizin savunmasını yapar, onu daha ilerilere götürür, Batı’nın gözüne sokar. Ben elimden geleni yaptım, kitabın gereken ilgiyi görmesi en büyük isteğim.”

Kuran, İncil Ve Tevrat’ın Sümer’deki Kökeni
Kaynak Yayınları
110 Sayfa

Yazar bu kitapta, Sümer dini ve edebiyatından Yahudilik, Hıristiyanlık ve Müslümanlığa; bu dinlerin kutsal kitaplarına ulaşan etkileri ve konuları, belgeleriyle ve karşılaştırmalı olarak sunulmaktadır. Sümerliler, bu dinlerin çıkışından yüzlerce hatta binlerce yıl önce, siyasal yaşamlarını yitirmişlerdi. Ancak, Sümerliler, icat ettikleri ve istenileni yazacak biçimde geliştirdikleri yazılarıyla, Ortadoğu kavimlerini etkileri altına almışlar ve bu etki Batı dünyasına kadar uzanmıştır.

Uygarlığın Kökeni Sümerliler
Kaynak Yayınları
280 Sayfa

Kitapta yer alan bazı konu başlıkları şunlardır:
Sümer Dili ile Türk Dilinin Karşılaştırılması; Sümer Destanları; Edebi Metinleri İçeren Tabletlerin Öyküsü; Sümer Efsaneleri; Sümer İlahileri; Tarihte İlk Savaş Acıları: Sümer Ağıtları; Sümer Edebiyatında Bilgelik Metinleri: Atasözleri ve Deyimler; Tarihte İlk Kadın Şair…

Haftanın Tavsiyeleri

Kur’an  (Meal-Tefsir)
Mehmet Okuyan
Haliç Üniversitesi Yayınları
632

Ülkemizde yazılmış 300’ün üzerinde meal bulunurken yeni bir meal daha yazmak için önemli bir gerekçemiz olmalıydı. Hazırlamış olduğumuz bu meali diğer meallerden ayıran nokta, verdiğimiz dipnotlar aracılığıyla, bir ayetin konuyla ilgili benzer diğer ayetlerle birlikte kolayca okunmasını sağlayacak sistematik bir ağ barındırmasıdır.

Mehmet Okuyan

Kur’an ayetleri bizzat Yüce Allah tarafından açıklandığı için bize düşen görev, hangi ayetin hangi ayeti açıkladığını bulmaya çalışmaktır. Bu amaçla bütüncül bir tefsir çalışması yapmak, ayetlerin birbiriyle anlam ilişkisini görmede son derece önemlidir.

Geliştiren Anne-Baba
Doğan Cüceloğlu
Remzi Kitabevi
192

Anne-baba olmak çocuklarımıza verebileceğimiz en büyük armağandır..

Yetişen her yeni kuşakla birlikte, onları yetiştiren anne-babalardan da beklentiler artıyor. Özellikle toplumun gelişmesi için öncelikle ailede demokratik bir yapı kurulması şart. Üstelik bunun yolu da, anne ve babaların geçmişten gelen korku kültürü kalıplarından kurtulmaları ve onur eşitliğine inanan sağlıklı gelişmiş bireyler yetiştirmeleri…

Aydınlanma Çağı
Alejo Carpentier
Murat Tanakol (çevirmen)
Alakarga Sanat Yayınları
376

“Sokaklarda nesneler dönüyordu. Bazısı çanların üzerinde uçuşuyordu. Gökten kiriş kalasları, dükkân tabelaları, çatılar, camlar, kırık ağaç dalları, sokak lambaları, variller, gemi iskeleti parçaları düşüyordu. Ayrıca tüm kapılar hayal edilmesi imkânsız kapı tokmaklarıyla dövülüyordu. Camlar tir tir titriyordu vuruşlar arasında.”

Alejo Carpentier’in en güçlü romanlarından birini yayınlıyoruz. Aydınlanma Çağı, Fransız Devrimi’nin Karayipler’deki etkilerini konu alan bir metin. Ama yalnızca bir roman sayılmaz; tarihsel, şiirsel, felsefi bir deneme.

İrfan ŞEN.

Muazzez İlmiye Çığ; Sümerolog, bilim insanı, tarihçi

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Kanaldaa ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!