Mozart etkisinin epilepsiyi hafiflettiği Dartmouth Araştırmacıları tarafından ortaya konuldu.
Mozart dinlemenin beyin üzerinde nasıl bir etki yaptığı araştırıldı. Amerikalı bilim insanları, Mozart etkisini somut verilerle kanıtladı. İlaca cevap vermeyen epilepsi hastası müzikle tedavi edildi. 1990’lı yıllarda da Mozart’ın iki piyano için D-Dur sonatının (KV 448) epilepsi hastalarında olumlu bir etki yaptığıyla ilgili rapor sunulmuştu.
Bu konu, Dartmouth College eğitim kurumundan Robert Quon ve ekibi tarafından araştırıldı. Bilim insanları elektro ensefalogram (EEG) ile katılımcıların beyinlerini Mozart parçalarını 15 ile 90 saniye kadar dinlerken inceledi.
Mozart etkisi
Katılımcılar 30-90 saniye kadar Mozart müziği dinlediklerinde bir etki ortaya çıktı. 16 katılımcının beyninde epilepsi için tipik olan heyecan durumunun azaldığı görüldü. Spesifik nöbetler ortalama olarak yüzde 66.5 oranında azaldı. Araştırmacılar diğer müzik parçalarında önemli bir etkinin görülmediğini belirtti.

En önemli etki, duygusallıkla ilgili beyin bölgesi olan sağ ve sol prefrontal kortekste tespit edildi. Bu da, etkinin müzik dinletisinin uzunluğu ve beyindeki duygusal ağlara ne şekilde etkilediğiyle alakalı olduğunu gösterdi.
Epilepsi ve Biliş Laboratuvarı Direktörü Dr.Robert Quon, “Çalışmamız, antiepileptik olan ve nöbetleri azaltan bir müzik tasarlamayı amaçlıyor. Beyindeki epileptik aktivite üzerinde etkisi olan müziğin özelliklerini belirlemek ilk adımdır. Bu işi gerçekleştirmek için nörologları, mühendisleri, veri bilimcileri, müzik profesörlerini ve müzisyenleri bir araya getirerek olağanüstü bir iş çıkardık” dedi.
Araştırma fikir veriyor
Yapılan araştırmaya göre, Mozart’ın K448’ine benzer yapısal özelliklere sahip diğer sonatların gelecekteki araştırmalarını destekleyebilecek, intrakraniyal interiktal epileptiform aktivitenin (IED) invaziv olmayan modülasyonu için bir strateji öneriyor. Araştırma ayrıca Mozart’ın K448’inin anti-epileptik özellikleri için önemli olabilecek kafa içi mekanizmalar hakkında fikir veriyor.