Kuraklık ya da ‘Düzensiz Yağış’a dikkat!

Kuraklık
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kuraklık tehlikesi kapıda. Samsun Üniversitesi’nden Büşra Korkmaz ve Bahtiyar Efe, yağış verilerini inceledi. Çalışmaları Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi’nde yayımlandı. Araştırmada yağış rejimindeki değişikliklere dikkat çekildi.

Kuraklık önümüzdeki dönemin en ciddi problemlerinden biri olarak önümüze çıkıyor. Samsun Üniversitesi (SAMÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü’nden Büşra Korkmaz ve Bahtiyar Efe, bu anlamda önemli bir çalışmaya imza attı. Bafra ve Samsun Yağış Verilerinin Analizi yapıldı. Çalışmaları Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi’nde yayımladı.

Kuraklık
Düzensiz yağış ve kuraklık, taşkınlara neden oluyor.

Mevsimlik ve aylık yağış

Araştırma derginin nisan sayısında yayımlandı. Çalışmada, Türkiye’nin iklim değişikliğinden kısa veya uzun vadede etkilenebileceği belirtildi. Özellikle Samsun ve Bafra’nın iklim değişikliği için çok önemli bir değişken olan ‘Toplam Yağış Miktarı’, mevsimlik ve aylık olarak incelendi.

Uygulanan testler sonucunda Samsun İstasyonu’nda yıllık toplam yağışta istatistiksel olarak anlamlı olmayan bir artış görüldü. Bafra İstasyonunda ise azalma tespit edildi.

Ocak, mart, haziranda artış

Mevsimlik toplam yağışta ise kış mevsiminde Samsun İstasyonu’nda ?=0.05 seviyesinde. Bafra İstasyonu’nda ise ?=0.1 seviyesinde azalan bir trend olduğu belirtildi. Araştırmada ayrıca, “Samsun İstasyonu’nda diğer mevsimlerde artış görüldü. Bafra İstasyonu’nda da yalnızca yaz mevsimde artış görülmekte” denildi.

Ayrıca aylık toplam yağışlarda ise Samsun İstasyonu’nda ocak, mart, haziran, temmuz ve aralık aylarında artan, diğer aylarda azalan trend dikkat çekti. Bafra İstasyonu’nda ise mart, temmuz, ağustos ve aralık aylarında artan, diğer aylarda azalan bir trend tespit edildi.

Kuraklık
Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi’nde yayımlanan makalede Samsun’un yağış trendi incelendi.

Kuraklık veya taşkın sebebi

Özellikle yağışın, canlı yaşamı ve meteoroloji açısından oldukça önemli bir değişken olduğuna vurgu yapıldı. Araştırma yazısında ayrıca yağışın miktarı ve rejimindeki değişimin iklim değişikliğine yol açabildiğine de dikkat çekildi. Araştırma yazısında şöyle denildi:

“Bu çalışmada, sınırlı bir alan için (Samsun) ve tek bir meteorolojik değişken (yağış) üzerinden iklim değişikliğine dair bilgi edinilmeye çalışılmıştır. Eksik veya düzensiz yağış, kuraklık veya taşkınlara neden olabilmektedir.”

Kuraklık ya da ‘Düzensiz Yağış’a dikkat!

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Kanaldaa ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!