Gündem
Kovid hastalarına sıcak yemek

Kovid hastalarına sıcak yemek servisi yapan Kavak Belediyesi, kimseyi yalnız ve çaresiz bırakmıyor.
Kavak’ta Kovid vakalarının artması üzerine Belediye Başkanı İbrahim Sarıcaoğlu, evlere sıcak yemek servisi başlattı.
Pandemi sürecinin başladığı ilk andan itibaren sosyal yardımları ile vatandaşlara yardım elini uzatan Kavak Belediyesi; son aylarda vakaların ilçede yeniden artış göstermesi üzerine geçtiğimiz yıl yaptığı uygulamayı yeniden hayata geçirdi.
Kovid-19 hastaların evlerine ücretsiz yemek servisi başlatıldı. Sosyal belediyecilik anlayışı ile her daim vatandaşlarının yanlarında olduklarını ifade eden Sarıcaoğlu; hastalığın ilk görüldüğü andan itibaren imkânları ölçüsünde kimseyi yalnız bırakmadıklarını belirtti.
Kovid hastalarını ihmal etmiyoruz
Sarıcaoğlu, “Salgının yeniden artış gösterdiği ilçemizde hasta hemşerilerimize destek olmak ve onlara bu zor günlerinde yalnız olmadıklarını hissettirmek için daha önce de yaptığımız gibi tedavileri boyunca her gün üç çeşit sıcak yemeği ücretsiz olarak ikram edeceğiz” diye konuştu.
Halkla dayanışma içinde bugünleri geçireceklerini söyleyen Belediye Başkanı İbrahim Sarıcaoğlu şunları ifade etti:
“Salgının ilk başından itibaren Kavak’ta hiçbir insanımızı yalnız bırakmadık. Bundan sonra da bırakmayacağız. Her zaman olduğu gibi yine birlik ve dayanışma içinde bu zor günleri aşacağız. Kovid-19 olan hemşerilerimizin tedavileri sürecince yemek ihtiyaçlarını Kavak Belediyesi olarak karşılamaya başladık.
Bunun için tüm tedbirlerimizi aldık. Hastalarımıza her gün üç çeşit sıcak yemeklerini evlerine ulaştırıyoruz. Sahadayız ve halkımızın yanındayız. Evlerinde ilaç veya gıda temininde zorlanan ve yalnız kalan yaşlılarımızın acil ihtiyaçlarını karşılamak için de ekiplerimiz her an hazır. Vatandaşlarımız Alo 153 Zabıta hattımız ile 553 59614 02 ve 7413312 Nolu telefonlardan bize ulaşabilirler”

Gündem
Vaka sayıları arttı, uzmanlar uyardı

İçindekiler
Vaka sayıları uzun bir aradan sonra yeniden artış göstermeye başladı. Uzmanlar Koronavürise dikkat çekip uyardı.
Sağlık İl Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Ali Oruç; koronavirüs vaka sayıları ile ilgili açıklama yaptı.
İldeki pandeminin son durumunun masaya yatırıldığı “İl Pandemi Değerlendirme Toplantısı” sonrası bilgi veren Oruç; vaka sayısındaki kısmi artışa dikkat çekerek şunları söyledi:
“Tüm Türkiye ve dünyada olduğu gibi ilimizde de maalesef Kovid 19 vaka sayılarımızda kısmi bir artış söz konusu. Veriler bize ilimizde, özellikle son bir haftada vaka sayımızın yaklaşık 2 kat arttığını gösteriyor.
Aylar sonra ilk kez, sıfır vaka gördüğümüz dönemlerin ardından, günlük 50 vakanın üstüne çıktığımız günleri görmeye başladık.
Bu artış, korona varyantın da etkisiyle grip gibi başa çıkabilir bir düzeyde. Onuniçin ağır hastalık tablosu ortaya çıkarmadığından; hastanelerimize yansıyacak düzeyin çok uzağında seyrediyor.

Sağlık İl Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Ali Oruç (Fotoğrafta)
Yoğun Bakım hasta sayımız 3
Aşı hala bağışıklık sistemlerimiz üzerinde etkili, yaygın aşılama çalışması sayesinde virüse temas etsek de bizi korumaya devam ediyor.
Şu an için hastanelerimizde entübe, durumu ağır hastamız yok. Yoğun bakımlarımızda ise sadece 3 hastamız bulunuyor. Aşı stoklarımız yeterli, olası hasta yatışı ve tetkik süreçleri için planlamalarımızı yaptık.
Sağlık Müdürlüğü olarak hem yurt içi hem yurt dışındaki pandemi verilerini anlık olarak takip ediyoruz.
Vaka sayısı süreç içerisinde artıyor
Özellikle Samsunluların yoğun olarak yaşadığı İstanbul, Ankara, İzmir gibi metropol şehirler, çevre iller ve Almanya, Hollanda, Avusturya, İngiltere gibi birçok Samsunlunun yaşadığı ülkelerdeki vaka sayıları bizim için önemli bir veri oluşturuyor.
Bu noktalardaki artışın ilimizdeki vaka sayısını süreç içinde arttırdığını pandemi döneminden biliyoruz.
İlimize özellikle bu ülke ve şehirlerden yaklaşan bayram tatili nedeniyle birçok hemşerimizin geleceğini öngörüyoruz. Bu da artış eğrisinin bayram döneminde de süreceğini bize düşündürüyor.
Sosyal mesafeye dikkat
Bu nedenle tüm Samsunlu hemşerilerimiz, özellikle bayram tatili döneminde biraz daha dikkatli olmalı. En ufak bir gribal şikayetle bile karşılaştıklarında hem kendilerini hem çevrelerindekini koruma adına maske takmalı.
Özellikle sosyal mesafeye dikkat etmelerini ve yüz yüze olabilecek ortamlardan olabildiğince uzak durmalarını rica ediyorum.
Hafif bir baş ağrısı; kırgınlık, boğaz ağrımız ve buna eşlik eden ateşle karşılaşmamız durumunda bile; mutlaka kendimizi izole edelim; bayramlaşmak için çevremizle temas etmeyelim, kalabalık yerlerde bulunmayalım.
Bu zorlu pandemi yolculuğunda koronayı nasıl durduracağımızı hep birlikte öğrendik. Maske takma zorunluluğunu azmimiz, dikkatimiz ve önlemelere uyumumuzla biz kaldırdık.
Lütfen bu kararlı yüzümüzü koronaya tekrar gösterelim. Maskesiz günlerimizin devamı için hep beraber biraz daha dikkatli olalım. Koronanın hayatımıza yeniden girme çabasını el birliğiyle bertaraf edelim.”
Gündem
Çöpe giden moda : 20 milyar giysi atık

İçindekiler
Çöpe giden moda. Her yıl üretilen 32 milyar giysinin yüzde 64’ü; çöpe gidiyor.
Tekstil üretimi önemli miktarda kimyasal; su, enerji ve diğer doğal kaynaklar gerektiriyor. Dünya Kaynakları Enstitüsü’ne (WRI) göre; bir pamuklu gömlek yapmak için 2 bin 700 litre su gerekiyor. Tüketiciler kıyafetleri çöpe attığında; sadece para ve kaynak israfı yapmakla kalmıyor. Aynı zamanda atılan malzemelerin çöplükte ayrışması 200 yılı aşkın bir süre alıyor.
Ayrışma işlemi sırasında; tekstiller sera metan gazı üretiyor. Bununla birlikte toksik kimyasalları ve boyaları yer altı suyuna ve toprağa sızdırıyor. Ancak ‘hızlı moda’ kavramı ile sektörün üretim ve tüketim hızı her yıl artmaya devam ediyor.
Dünyayı en çok kirleten sektör
Daha ucuz; düşük kaliteli, birkaç kez kullanılıp atılabilecek kıyafetlerin hızlı tüketimi olarak özetlenebilecek ‘hızlı moda’ ile tekstil ve hazır giyim sektörü fosil yakıtlardan sonra dünyayı en çok kirleten ikinci sektör.
Küresel hazır giyim pazarı 3 trilyon dolar değerinde ve dünyanın Gayri Safi Yurt İçi Hasılasının (GSYİH) yüzde 2’sini oluşturuyor. 2019 yılında tek kullanımlık giysilerden çıkan atıklar yaklaşık 94 bin 347 ton. Her 2 kişiden 1’i istenmeyen kıyafetlerini doğrudan çöpe atıyor.
Çöpe gidiyor
Her yıl üretilen 32 milyar giysinin yüzde 64’ü (yaklaşık 20 milyar 480 milyon) çöpe gidiyor. Dünyada her yıl tahmini olarak 92 milyon ton tekstil atığı çıkıyor. Bunun yanında 1 ton tekstil kumaşı için 20 ile 230 metreküp arasında su kullanılıyor. Kullanılan toplam su miktarı ise 93 milyar metreküp. Bu miktarla 5 milyon insanın su ihtiyacı karşılanabiliyor.
Türkiye’de evsel atıklar ve endüstriyel atıklar birlikte değerlendirildiğinde her yıl yaklaşık olarak 1 milyon 155 bin ton tekstil atığı ortaya çıkıyor. Atık toplama istatistiklerine göre toplam atığın yüzde 3’ünü tekstil atıkları oluşturuyor. Günde 2 bin 500 ton kullanılmış tekstil işlenmeden çöpe gidiyor.
Kaynak: Oksijen
Gündem
Matematik yüzde 95, sözel yüzde 40 geriledi

Matematik sorularında yüzde 95 gerileme yaşayan öğrenciler, sözelde ise yüzde 40 düşüş yaşadı.
Kovid-19 etkileri her geçen gün daha da kendini gösteriyor. Bu kez öğrenciler üzerinde yapılan araştırma; çarpıcı sonuçlar ortaya çıkardı. Uzaktan eğitim ile öğrenciler matematik alanında yüzde 95, sözelde ise yüzde 40 gerileme yaşadı.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ); daha önce rapor etmişti. DSÖ’ye göre; pandemi nedeniyle dünya genelinde 1.6 milyar öğrencinin eğitim koşullarının etkilendiği belirtildi.
Bu etkinin ilk somut sonuçları Güney Afrika’da yapılan bir araştırma ile belirlendi. Özellikle dil ve sayısal yeteneğin uzaktan eğitim sürecinde en çok etkilenen alanlar olduğu anlaşıldı.

Yapılan bir araştırmaya göre, pandemi öğrencilerin eğitimini olumsuz etkiledi.
Matematik yüzde 95
Stellenbosch ve Cape Town Üniversiteleri’nde görevli araştırmacılar; test uyguladı. Buna göre; ilk ve ortaöğrenimdeki öğrencilerin pandemi öncesinde cevapladıkları sözel ve matematik testini; uzaktan eğitim nedeniyle okullarından uzak kalan öğrencilere uyguladı.
Çalışma; yüz yüze eğitimin önemi 9-15 yaş aralığındaki 80 bin öğrenci üzerinde yapıldı. Sözel puanlarda yüzde 40-70 arasında düşüş yaşandı. Ayrıca matematik dersinde ise yüzde 95’e varan gerileme tespit edildi.
Uzmanlara göre diğer ülkelerde de benzer sonuçların ortaya çıkmasının ardından yüz yüze eğitimin ne kadar önemli olduğuna yönelik argümanlar daha güçlü bir şekilde savunulacak. Olası yeni pandemilerde ülkelerin okulları açık tutmak için ellerinden gelenden fazlasını yapmaları gerekecek.
-
Spor1 sene ago
Erald Çinari ve onu futboldan men eden transfer hikayesi
-
Fotoğraf1 sene ago
Mustafa Kemal Atatürk’ün az bilinen fotoğrafları
-
Spor1 ay ago
Yılport Samsunspor forvet transferini bitirdi
-
Spor1 sene ago
TFF 1.Lig’in transfer raporu burada (Güncelleme: 20 Ağustos)
-
Spor1 ay ago
Samsunspor yeni teknik direktörünü belirledi
-
Spor1 sene ago
Sporda geçen haftanın öne çıkan haberleri (31 Mayıs-6 Haziran)
-
Spor1 sene ago
Brahim Darri; Şut atmayı seven hızlı bir sol açık
-
Spor1 sene ago
Yılport Samsunspor’un yeni sezonda yol haritası nasıl olmalı?
En Son Yorumlanan