Kenevir ipliğinden üretilen ürünler vitrinde

Kenevir
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kenevir üretiminin yaygınlaştırıldığı Samsun’da elde edilen iplikten dokunan ürünler vitrinleri süsledi.

Samsun’un Vezirköprü ilçesinde 2019’dan bugüne 50 bin ton kenevir hasadı yapıldı. Bunlar fabrikalarda işlenerek iplik haline ardından da anti bakteriyel kumaşa dönüştürüldü. Kadınlar tarafından da dokunarak çeşitli kıyafet ve ürünler haline getirildi.

‘Kenevir Ekim Merkezi’ olarak ilan edilen Vezirköprü’de yetiştiricilik yaygınlaştırıldı. Özellikle ilçenin Narlısaray Mahallesi’nde toplam 2 bin 114 dekarlık alanda ekim yapıldı.

Kenevir ne işe yarar
Kenevir üretiminin yaygınlaştığı Samsun’da ürünler vitrine çıkmaya başladı.

Türkiye’nin üretimin yüzde 50’si Vezirköprü’de 

Ayrıca 2 bin 143 ton sap ve 158 ton lif hasadı da gerçekleştirildi. Bu oran, özellikle ülke genelindeki üretimin yaklaşık yüzde 50’sine karşılık geliyor. Ayrıca hedef 2023’te Vezirköprü’de 60 bin dekar ekim alanı. Bununla birlikte de 150 bin ton ürün rekoltesi hedefleniyor.

Kenevir, hasat edildikten sonra fabrikalarda iplik haline getiriliyor. Büyükşehir Belediyesi de bir atölye kurarak kadınları istihdam etti. Kurulan atölyede kadınlar tarafından unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el ürünleri dokunmaya başlandı.

Kenevir ve ipek dokumacılığı üzerine eğitim alarak istihdam edilen ev hanımları, iplikleri tezgahlarda anti bakteriyel kumaşa dönüştürüyor. Bunun dışında tasarımı hazırlanıp getirilmesi halinde kişiye özel dokuma ve dikimler de yapılıyor. En çok çocuk giyimleri, erkek gömlekleri, ceketler ve bayan fularları talep ediliyor.

Kenevir ne işe yarar
Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan atölyede kadınlar istihdam ediliyor.

Kadınlar istedi, Başkan Demir atölye kurdu

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, kenevirin Karadeniz’in kültürel ve ekonomik ürünü olduğunu ifade etti. Kenevir ve İpek Dokuma Atölyesi Sorumlusu Şermin Erdem ise şunları söyledi:

“Bu işin eğitimini alan arkadaşlarımızla birlikte Büyükşehir Belediye Başkanımızı ziyaret ederek dokuma atölyesi kurulmasını talep etmiştik. Kadın istihdamına önem vererek atölyemizi kurdurttu. Özellikle bu konuda kendisi büyük emek sarf etti. Biz de özellikle elimizden gelenin fazlasını yaparak yaygınlaştıracağız. Ayrıca pandemiden dolayı 5 aydır üretim yapıyoruz.

Atölyemizi kuran, kadınlarımıza değer ve destek vererek istihdamlarına katkı sunan Başkanımız Mustafa Demir’e gönülden teşekkür ediyorum. Kenevir, keten ve ipek ipliklerinde hiçbir kimyasal madde kullanmıyor, doğallığı bozacak işleme tabi tutmuyoruz.

Kenevir ne işe yarar

En çok kıyafete talep var

Beden dostu kumaşlarımızı günlük ihtiyaçlarımıza göre şekillendiriyoruz. Bunlardan yatak örtüsü, perde, salon takımları, erkek ve bayan iç-dış giyim, çocuk kıyafetlerini tasarlayıp dikiyoruz. Şu an en çok kıyafete talep var.

Bir arkadaşımız günde 4 metre kumaş dokuyabiliyor. Üzerinde motifler ve şekiller varsa dokuma süresi 1.5 aya kadar çıkabiliyor. Bittiğinde ise dünyada ilk haline geliyor. Ürünlerimizi belediye binamızın karşındaki mağazamızda satışa sunuyoruz. Özellikle buradan elde edilen gelir kadınlarımızın eğitimi ve istihdamında kullanılıyor.”

Kenevir ipliğinden üretilen ürünler vitrinde

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Kanaldaa ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!