Kenevir potansiyelini endüstriyel üretime entegre edebilmek adına çalışmaları sürüyor.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ); önemli bir stratejik tarım ürünü olan kenevir ile ilgili araştırma geliştirme (AR-GE) kabiliyetini üst düzeye çıkarmak; ayrıca Samsun ve bölgenin bu potansiyelini endüstriyel üretime entegre edebilmek adına çalışıyor.
Özellikle bu amaçla düzenlenen toplantıda; Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, Kenevir Araştırmaları Enstitüsü başta olmak üzere; üniversitenin farklı birimlerinden akademisyen ve çalışanlarla bir araya geldi.
Rektör başkanlığında toplantı
Rektör Prof. Dr. Ünal başkanlığındaki toplantıya; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fehmi Yazıcı, Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Selim Aytaç ve Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Ali Kemal Ayan’ın yanı sıra; Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cengiz Çokluk ve Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Fatih Özkan, Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nilüfer Özkan, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Terzi, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Faruk Tan, İktisadi ve İdari Bilimleri Fakültesinden Prof. Dr. İlhan Aksoy, Veteriner Fakültesinden Doç. Dr. Enes Atmaca, Tıp Fakültesinden Dr. Öğr. Üyesi Özge Balpınar, Samsun Teknopark Genel Müdürü Ekrem Altan ile Proje Geliştirme Ofisinden araştırma görevlileri Merve Arabacı Yiğiter ile Aslı Sarışan Tungaç ve Kenevir Araştırmaları Enstitü Sekreteri Selahattin Sağlam katıldı.
Kenevir yetiştiriciliğinde elverişli şehir
Samsun’un kenevir yetiştiriciliğinde en elverişli illerden biri olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Ünal, “Özellikle önümüzdeki yıllarda önemi daha da artacak olan bu ürün artık eşik aşıldı. Ayrıca kenevirin potansiyel kullanım alanları çok zengin.
Örneğin, tekstil sektöründe alternatif bir ürün olarak ön planda. Dolayısıyla OMÜ olarak daha hızlı hareket edip aktif olmak zorundayız.
Bunun yanı sıra, yeni kurulan Eczacılık Fakültesinin de altyapısını tamamlayarak eğitim-öğretime başlamasıyla kenevire yönelik çalışmalarda misyon üstlenmesini öngörmekteyiz” diye konuştu.
Katılımcı akademisyenlerin de fikir ve değerlendirmelerini paylaştığı buluşmada; ayrıca tarım, sağlık, kimya, tıp gibi alanlarda kenevir odaklı olası çalışmaların projelendirilmesi ve bu yönde disiplinler arası yaklaşım; akademik etkinliklerle keneviri gündemde tutma, iş dünyası ile kenevir esaslı iş yapma imkanlarının arttırılması gibi başlıklar ele alındı.