Kene kabusu geri mi dönüyor. Kimler risk grubunda

Kene KKKA tavşan
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kene kabusu geri mi dönüyor? Prof.Dr. Nail Özgüneş, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsüyle ilgili bilmemiz gerekenleri paylaştı.

Dünyanın birçok yerinde yaygın olarak bulunan, başta memeliler ve kuşlar olmak üzere tüm omurgalı canlılardan gelişme dönemlerinin tamamında kan emmek zorunda olan kene, havaların ısınmasıyla birlikte yeniden ortaya çıktı. Ayrıca dünyada bugüne kadar üç ailede 907 kene türü tanımlanmış. Bu rakam Türkiye’de ise toplam 47 tür.

Kene KKKA tavşan
Kene ısırmalarına karşı uzmanlar özellikle kırsalda yaşayan vatandaşları uyardı.

Hayvancılıkla uğraşanlar dikkat!

Keneler tarafından taşınan Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsü modern tıp literatürüne ilk kez 1944-45 yıllarında girdi. Özellikle Türkiye’de KKKA virüsü 2002 yılında Tokat’ta ilk olarak ortaya çıktı. Yapılan araştırmalar, çiftçilikle uğraşanlarda daha sık görüldüğünü ortaya koydu. Normalleşme süreciyle birlikte, özellikle kırsala yoğunluğun artmasıyla birlikte kene ısırmalarına karşı uzmanlar uyardı.

Prof.Dr. Özgüneş, kene konusunda uyardı

Okan Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nail Özgüneş, ateş, üşüme-titreme, baş ağrısı, kas ağrıları, halsizlik, bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı, yüz ve göğüste kırmızı döküntüler gibi belirtiler gösteren KKKA virüsü ile ilgili şunları söyledi:

Kene KKKA tavşan
Prof. Dr. . Nail Özgüneş, KKKA virüsünün belirtileri anlattı.

En çok tavşandan bulaşıyor

“Tavşanlar, KKKA virüsü ile en çok bağlantılı hayvanlardır. Çünkü virüs için iyi bir çoğaltıcı konaktırlar. Ayrıca kirpi ve sincap da virüs için iyi bir çoğaltıcı konaktır. Fakat onların popülasyon yoğunluğu düşüktür. Virüsün çoğalmasında, kargalar hariç kuşların rolü yoktur. Kargalar, keneler için önemli bir konaktır. Bulaşmalarında evcil hayvanların doğrudan bir ilgisi yok. Fakat kanlarında virüsü bulundurdukları dönemde potansiyel bulaştırma kaynaklarıdır. Evcil hayvanlar, riskli bölgelerin belirlenmesinde yardımcı olabilirler.

Kene hareketleri sıcak iklimde artar. Haziran-Temmuz aylarında olgu sayısı en fazladır. Olguların çoğu ilkbahar ve sonbaharda görülür. Endemik bölgede yaşayanlar, ziyaretçiler, tatile gidenler, çiftçiler, hayvancılık yapanlar, kasaplar, mezbaha çalışanları, veteriner hekimler, sağlık personeli, laboratuvar çalışanları ve hasta yakınları risk gruplarını oluşturur.

Kene KKKA tavşan
Vücudunuza yapıştığında ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?

Pantolonunuzu çorabın içine sokun

Hayvanlarınıza düzenli olarak mutlaka kene kontrolü yapın. Bunun dışında korunmak için evcil hayvanlarınızı sürekli ilaçlayın. En önemlisi de kişisel korunma. Özellikle kırsalda çalışanlar pantolonlarını çoraplarının içine soksun. Ayrıca eve döndüklerinde de kıyafetlerini çıkarıp vücutlarını kontrol etsin. Çünkü keneler uyuşturucu bir madde salgıladıkları için tutundukları deride ağrı oluşturmazlar ve zaman o kişinin aleyhine işler. Kene görüldüğü zaman, keneyi kırmak çok tehlikeli bir davranıştır. Keneyi kırmak da, bulaşmasına neden olan faktörlerdendir.”

Kene kabusu geri mi dönüyor. Kimler risk grubunda

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Kanaldaa ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!