İlkadım şehri Samsun; Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna giden ilk adımın atıldığı tarih; kültür, spor, eğlence ve ticaret merkezi unvanıyla Türkiye’nin en önemli şehirlerinden biri…
İlkadım şehri Samsun; Türkiye’nin büyükşehir statüsündeki otuz ilinden biridir.
Karadeniz Bölgesi’ndeki Orta Karadeniz Bölümü’nde, Türkiye coğrafyasının en kuzeyinde merkezî bir noktada yer alır.
17 ilçesi ve 1247 mahallesi bulunan Samsun, 1 milyon 356 bin 079 kişilik nüfusuyla bölgenin en yüksek, Türkiye’nin ise 16. en yüksek nüfuslu ilidir.
Doğusunda Ordu, güneyinde Tokat ve Amasya, batısında ise Çorum ve Sinop illeri ile çevrili olup kuzeyinde Karadeniz bulunur. Karadeniz Bölgesi’nin eğitim, sağlık, sanayi, ticaret, ulaşım ve ekonomi açılarından en gelişmiş şehri olan Samsun kalkınmada birinci derecede öncelikli yörelerden biridir.
İlkadım Şehri
Yerleşim geçmişi MÖ 60.000 yılına dek uzanan Samsun’da varlığı bilinen en eski halk MÖ 12. yüzyıla kadar burada bulunan Kaşkalardır.
Kaşkaların ardından Hitit dönemini yaşayan şehir; MÖ 1182 ile MÖ 546 yılları arasında birkaç kez el değiştirmiş ve devamında Pers hâkimiyetine girmiştir.
Perslerin ardından Makedonya, Pontus, Roma, Bizans egemenliği gören Samsun; bunların ardından bir Ceneviz kolonisi hâline gelmiştir.
Bu dönemde Dânişmendliler Beyliği tarafından kuşatılan şehir alınamamış ve şehrin hemen yanına; “Müslüman Samsun” adıyla bilinen yeni bir şehir kurulmuştur.
I. Mehmed dönemine dek iki Samsun şehri de varlığını sürdürmüş, bu dönemde her iki şehir de; Osmanlı Devleti topraklarına katılarak birleştirilmiştir.
1422-1428 yılları arasında Kubadoğulları eline geçen Samsun, 1923 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin ilânına dek Osmanlı hakimiyetinde kalmıştır.
Türkiye’nin kurulmasına dek uzanan; 19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkışıyla başlayan sürecin başlangıç durağı olması nedeniyle; özel bir konumu bulunan Samsun 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’na ev sahipliği yapmaktadır.
Buna izafeten resmî mahiyete sahip “Güneşin Doğduğu Şehir” sloganıyla tanıtılmakta; Samsun 19 Mayıs Marşı ise Samsun’un resmî marşı mahiyeti taşımaktadır.
Özellikle “Karadeniz’in Başkenti” ve “Atatürk’ün Şehri” olarak da anılmaktadır.
Denizyolu, havayolu ve karayoluyla ulaşımın mümkün olduğu Samsun’a; Samsun-Kalın demiryolu üzerinde yer alan yedi ilden ulaşım sağlanabilmektedir.