İYİ Parti Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, çiftçilerin sorunlarını TBMM Genel Kurulu’nda gündeme getirdi. 2B’de rayiç bedellerin tespitinde ciddi sıkıntılar olduğunu dile getiren Erhan Usta, “Buralarda bir defa rakamlar çok yüksek tespit ediliyor. Hakikaten bunların masa başında tespit edildiği de çok ortada. Çünkü, aynı köy olunca, aynı mahalle olunca hepsine aynı fiyat gidiyor neredeyse; bu yanlış. Bu araziler arasında çok ciddi farklılıklar var, bu farklılıklar dikkate alınmıyor. Çünkü buradaki komisyonlarda bir problem var” dedi.
Ziraat odalarından bir temsilcinin mutlaka komisyonda yer alması gerektiğini ifade eden İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, “Özellikle orman köylülerimizi zaten orada tutmaya çalışmamız gerekirken bunlara çok yüksek bedeller tespit ederek ‘Bırakın, üretimi de bırakın, köyü de bırakın’ gibi bir duruma sürüklemenin hiçbir mantığı yok. Vatandaşın rayiç bedellere karşı tepkisi var, bu tepkiler üzerine şimdi seçim öncesinde işlemler askıya alındı. Bekletiliyor ama şu çok net ki seçimden sonra yine yüksek fiyatlar üzerinden, yüksek rayiç bedeller üzerinden işlemler devam edecek” ifadelerini kullandı.
Erhan Usta : Bu işlerin hızlandırılması lazım
2B işlemlerinin hızlandırılması gerektiğine vurgu yapan Erhan Usta şunları söyledi:
“Buralar çok yavaş gidiyor. Özellikle şöyle de bir sorun var; 2B arazilerinin tespiti Orman Kadastrosu tarafından yapılıyor. Sonra Tapu ve Kadastro kendi tapu tahsislerini kendisine göre yapacağını söylüyor. Aslında vatandaşın 2B’si kesinleşiyor ama Tapu ve Kadastronun işlemleri geciktiği için çiftçilerimiz tarımsal desteklerden faydalanamıyor. Hükûmetin işlemleri yavaş götürmesinden dolayı vatandaşımız burada destekleri alamama durumuyla karşılaşıyor. Bunun da giderilmesi lazım. Bu işlemlerin bir an önce hızlandırılması lazım.”
Tarımsal Sulama
“Tarımsal sulamada, Hükümeti Türkiye genelinde çok başarısız olduğu biliyoruz” diyerek sözlerini sürdüren Erhan Usta şunları ifade etti:
“Özellikle bizim bölgemizde Havza, Vezirköprü, Ladik, Kavak’ta kapalı sistem yok. Açık kanallar üzerinden yapılıyor ve bu açık kanallar da kırık. Dolayısıyla, vatandaşlarımızın sulama imkanı yok. Bu, birinci sorun. İkinci sorun, bu tarımsal sulamadaki elektrikle ilgili.
Bunu daha önceden de gündeme getirmiştim. Küçük parseller var. 2 dönümlük, 3 dönümlük, 5 dönümlük parseller var. Sulama ihtiyacı var, her parsel için ayrı bir elektrik abonesi isteniyor. Bir aboneliğin bedeli ne kadar? 15 bin lira. Bunu bir çiftçinin karşılaması mümkün değil. Yani 3 dönümlük bir arazinin başına saat koyacak ve 15 bin lira abonelik bedeli verecek.
Yani bunu bir çiftçinin bu şekilde karşılaması mümkün değil. Belli ölçeğin üzerindekilerde bunun yapılmasını anlarız. Şimdi, bu taşıma işlemi yapanlarda aslında elektrik saati çalışıyor, elektrik faturasını da ödüyor fakat burada kaçak elektrik muamelesi yapılıyor ve bunun üzerinden vatandaşa çok yüksek miktarlarda ceza kesiliyor. Burayı mutlaka düzeltmek gerekiyor.”