Emine Işınsu, milliyetçi bir dünya görüşü ile tarihe saygılı, ülkesinin iç ve dış meselelerine eserlerinde yer veren bir ideal insan.
Emine Işınsu 1938’de Kars’ta dünyaya geldi. Şair, yazar ve edebiyatçıdır. Annesi şair ve yazar Halide Nusret Zorlutuna, babası Tümgeneral Aziz Vecihi Zorlutuna, eşi Prof. Dr. İskender Öksüz’dür.
TED Ankara Koleji mezunu. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi ve AÜ Hukuk Fakültesi’nde öğrenim gördü.
Okul dergisinde yayımlanan bir şiiriyle edebiyat dünyasına adım atan Emine Işınsu’nun ilk eseri 17 yaşındayken basılan şiir kitabı İki Nokta’dır.

Emine Işınsu birçok dergi ve gazetede yazdı
Ödül kazanan ilk romanı ‘Küçük Dünya’dan sonra yoğun bir şekilde romana yöneldi. Roman yazmanın dışında ‘Ayşe’ adıyla annesinin çıkardığı kadın dergisini 1969’da, 1970’lerin önemli fikir ve sanat dergilerinden ‘Töre’yi 1971- 1981 yılları arasında çıkardı.
Kadın, Hisar, Töre ve Türk Edebiyatı dergileri başta olmak üzere birçok dergi ve gazetelerde yazıları yayınlandı. Yeni İstanbul ve Sabah gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı.
Milliyetçi bir dünya görüşü ile tarihe saygılı, iç ve dış Türklerin meselelerine eserlerinde yer veren bir ideal insanıdır.
Eserlerinden ‘Azap Toprakları’ adlı romanı, Yunan zulmüne mahkum bırakılmış Batı Trakya Türklerinin ıstıraplarını anlatmaktadır.
Tutsak romanında, kahırlı ve esir Kerkük Türkünün çilesi konu edilmektedir. Ayrıca Sancı romanında, 1970 Türkiye’sinin sancılı olaylar içinde kıvranışını tasvir etmektedir.
Eserlerinden; ‘Küçük Dünya’, yönetmen Osman Sınav tarafından televizyon dizisi olarak çekilmiş ve TRT’de yayınlanmıştır.

Eserleri TRT’de dizi olarak yayınlandı
‘Atlı Karınca’, yine yönetmen Osman Sınav tarafından televizyon dizisi olarak çekilen bir orijinal senaryodur. Ancak TRT’nin “aydınlarla alay ediyor” gerekçesiyle yayınını yasaklaması üzerine roman halinde yayınlanmıştır.
Romanlarında ayrı üsluplar deneyen Emine Işınsu, romantik, yani güçlü duygu ve kırgınlıkları eserlerine sindirmiştir. Aynı zamanda bu haliyle ve milli ülküyü sanatın üstünde tutması, yurt meseleleri ve canlı politikayı eserlerinde yansıtması sebebiyle ayrıcalıklı bir edebiyatçıdır.
Emine Işınsu, Türk Edebiyatı Vakfı Mütevelli Heyeti üyesi, Türkiye Yazarlar Birliği üyesi, İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Merkez Birliği (İLESAM) üyesiydi.
Uzun süredir Alzheimer tedavisi gören ve üç çocuk annesi olan Emine Işınsu, 5 Mayıs 2021’de hayata veda etti.
ÖDÜLLERİ
- ’’Küçük Dünya’’ ile T. C. Turizm Bakanlığı Sanat Armağanı
- ’’Bir Yürek Satıldı” oyunu ile Türkiye Radyo Televizyon Kurumu Radyofonik Oyun Yarışması’nda dram dalı birinciliği.
- ’’Ak Topraklar’’ ile Türk Edebiyatı Vakfı Roman Ödülü
- ’’Sancı’’ ile Türkiye Millî Kültür Vakfı Roman Ödülü
- ‘’Canbaz’’ ile Türkiye Yazarlar Birliği Roman Ödülü
- Türk Ocakları Hamdullah Suphi Tanrıöver Armağanı
- Karaman Türk Dili Ödülleri, “Türkçeyi Doğru ve Güzel Kullanan Yazar Ödülü”
ESERLERİ

Roman:
Küçük Dünya (1966)
Azap Toprakları (1970)
Ak Topraklar (1971)
Tutsak (1973)
Sancı (1974)
Çiçekler Büyür (1978)
Canbaz (1982)
Kaf Dağı’nın Ardında (1988)
Alpaslan (1990)
Atlı Karınca (1990)
Cumhuriyet Türküsü (1993)
Nisan Yağmuru (1997)
Havva (1999)
Bir Ben Vardır Bende Benden İçeri (2003)
Bukağı (2004)
Bayram (2005)
Şiir:
İki Nokta (1965)
Oyun:
Bir Yürek Satıldı (1967)
Bir Milyon İğne (1967)
Ne Mutlu Türküm Diyene (1969)
Adsız Kahramanlar (1975)
Diğer Eserleri:
Bir Gece Yıldızlarla (hikâyeler- 1991)
Dost Diye Diye (deneme-1995)
Mutlaka bilinmesi gereken üç eseri:

Sancı;
Bilge Kültür Sanat
376 Sayfa
1968-1980 arasında sancı çeken Türkiye. Sovyet ideoloji saldırısı karşısında şaşkın iktidar. Özellikle üniversitede, sokakta silahlı terör. İşkence ile şehit edilen Dursun Önkuzu… Ve ülkücü direnişin yükselişi. Ayrıca ülkücüler olmasaydı Sancı romanı olmazdı. Fakat bu kitabın etkisi o kadar kuvvetli ve yaygındır ki, belki Sancı olmasaydı sonraki nesiller de o kadar ülkücü olmayacaktı.
Azap toprakları;
Bilge Kültür Sanat
244 Sayfa
Batı Trakya Türkleri üzerinde zaman zaman teröre dönüşen Yunan baskısı… Roman 1969’da yazılmıştır ama onların hayatlarını ve siyasî atmosferi ne geçen yıllar ne de Avrupa Birliği değiştirebilmiştir. Anlatan da anlatılan da o azap toprakları üzerinde yaşayan insanlardır.
Küçük Dünya;
Bilge Kültür Sanat
176 Sayfa
Emine Işınsu, ilk romanı Küçük Dünya’yla (1966), şaşırtıcı bir başlangıç yapar. Küçük Dünya, ta Eylül çizgisinden çıka gelmektedir. Oysa 1960’ların ikinci yarısında Eylül çizgisi, böylesi konular âdeta gündem dışı bırakılmıştır. Ne var ki, Işınsu, o gündem dışı bırakılmış dünyayı, günün realitesinde aramaktadır.
Anne baskısı altında büyümüş İstanbul kızı Nur, üniversiteyi bitirdikten sonra Ferit’le (Urfa’ya) evlenir. Bir aşk evliliği değildir bu, bir mantık evliliği de değildir; iki gencin arasındaki duygusal ilişki tekdüze bir evlilik hayatına beraber atılmaktan ibarettir, pek çok kişinin yaptığı gibi.
Haftanın tavsiyesi:
Kitabın Romanı;
Kırmızı Çatı Yayınları
270 Sayfa
1974 Samsun doğumlu olan Dr. Volkan Konya’nın ilk kitabı olan Romanın Kitabı, üniversitede öğretim görevlisi Sosyolog Orhan’ın yaşadığı bir aşk hikayesi üzerinden, yaşadığımız günün, değerlerimizin, unuttuklarımızın, görmediklerimizin ve ya görmezden geldiklerimizin geniş bir tahlili niteliğinde. Ara sıra tebessüm edip genellikle şaşıracağınız bir genel kültür hazinesi aynı zamanda. Daha nice kitaplara Volkan KONYA.