OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Yeşim Akyol, “Doğru ve düzenli egzersiz” hakkında açıklama ve uyarıda bulundu.
‘Doğru teşhis, doğru egzersiz’
Yapılacak olan egzersizin mutlaka uzman hekim tarafından önerilmesi gerektiğini vurgulayarak sözlerine başlayan Prof. Dr. Yeşim Akyol sözlerine şöyle devam etti:
“Yapılacak egzersiz sağlıklı fiziksel bir fonksiyon oluşturmak için doktor tarafından belirlenmeli. Kişinin yaş ve genel durumuna göre uzman hekim tarafından belirlenmeli. Eklem hareket açıklığı, denge koordinasyon ve esneklik dayanıklılığını artıracak hareketler var. Hastanın rahatsızlığı teşhis edilip; hangi egzersiz hasta için uygunsa belirlenip, doğru bir şekilde uygulanmalıdır. Her hareket her hastaya yapılamaz. Çünkü eklem yüklenmeleri olabilir. Hasta kapasitesinin üzerinde hareket yaparsa, sakatlık meydana gelebilir. Bu noktada hekim kontrolü oldukça önemli” ifadelerini kullandı.
‘Hastanın ihtiyaçlarına göre belirleniyor’
Egzersiz reçetesinin; hastanın yaşına, ihtiyacına, kapasitesi ve ilgi alanına göre belirlendiğini vurgulayan Prof. Dr. Akyol, “Kişinin dayanıklılığı arttıkça, hareketi de artırılarak devam eder. Örneğin, hastanın eklem kısıtlılığı varsa; eklem hareket açıklığı egzersizleri verilir. Dayanıklılıkla alakalı bir sorun mevcut ise ilk başta kapasite hareketleri uygulanır. Düşme problemi yaşadıysa denge koordinasyon hareketleri verilir” şeklinde konuştu.

Bu konuda internet üzerinde sayısız videolar bulunduğunu belirten Prof. Dr. Yeşim Akyol, dikkatli ve bilinçli davranmamız gerektiğinin altını çizerek sözlerine şöyle devam etti:
“Yetkin olmayan kişiler tarafından oluşturulan bu videolar maalesef uygulanıyor. Sağlık personeli olmayan kişiler tarafından anlatılan hareketler kesinlikle uygulanmamalıdır. Videolarda gösterilen hareketler yanlış olabiliyor veya hastalar yanlış uygulandığında düzeltecek bir gözlemcisi olmuyor. Bunun sonucunda da sakatlıklar meydana gelebiliyor. Hareketler, kesinlikle hekim önerisi ile fizik tedavi uzmanı tarafından gösterilmelidir.”
Düzenli hareket kalp rahatsızlıklarını ve birçok hastalığı önlüyor
Çocukluk döneminde düzenli olarak yapılan hareketin pek çok hastalığı önlediğini aktaran Prof. Dr. Yeşim Akyol, “Yaş skalasına göre kişinin ihtiyaçları değişebiliyor. Çocukluk döneminde, sağlıklı bir iskelet gelişimi, sonraki dönemde vücut ağırlığının kontrolü ve ilerleyen dönemlerde ise osteoporoz (kemik erimesi) hastalığından korunmak için kemik güçlendirici hareketler gerekmektedir.
Çocukluktan itibaren yapılan düzenli egzersizler; diyabet, kemik erimesi, kalp hastalıkları, felç-inme ve obeziteyi önlüyor. “Yaşlılık döneminde sarkopeni hastalığı olarak bilinen, aslında yaşlanma ile kaslarda kaçınılmaz olarak görülen fizyolojik bir durum var. Kaslarda kuvvet azalması ve incelme durumu. Hastanın kol ve bacak kaslarında oluşan incelmeler, dayanıklılığı azaltıyor. Hareketler ise bu fizyolojik rahatsızlıkları geciktiriyor.”