Dolar, Euro, altın, dijital para ve ekonomideki son gelişmeleri yazarımız Akan Yüksel, bundan böyle her hafta www.kanaldaa.com için yorumlayacak.
Sermaye piyasası üzerine doğru yorumlanmış teknik analiz, varlıklarınızı bütün piyasa risklerinden koruyabilir.
Günümüz dijital dünyasında teknik analizle ilgili yayınlanmış binlerce kitap, makale ve bilgisele ulaşmak oldukça kolaydır. Peki bu bilgi kaynaklarını kullanarak sermaye piyasalarında istediğimiz gibi cirit atabilir miyiz?
Tabii ki pek mümkün değil. Pratiği yaşanmamış hiçbir teorik bilgi başarıya ulaşamaz.
İşte bu noktadan yola çıkarak bu köşede sermaye piyasalarında ‘bir önceki hafta neler yaşandı?’, ‘önümüzdeki hafta neler yaşanılabilir?’ sorularına yanıtlamaya çalışacağım. Anlatımlarımı ekonomistlerin karmaşık dilinden uzak, teknik analiz penceresinden fiyat performans odaklı sade bir dille yapmaya gayret edeceğim.
Umarım başarılı olabilirim. Buradaki görüşlerimize dair görüş, öneri ve eleştirilerinizi mutlaka yazının altındaki yorum bölümüne yazıverin.
USDTRY
Kritik seviye kabul edilen 8,54 aşıldı
Haftaya erken seçim söylentileriyle 8,41 seviyelerinden başlayan USDTRY, (Dolar-Türk lirası) kritik 8,54 seviyesini geçerek günü 8,56’nın üzerinde kapadı. Bu durumla alakalı birçok sebebi analistler açıkladı.
Ben buralara girmeden size işin teknik boyutunun neden bu kadar önem arz ettiğini, 8,54 seviyesinin neden bu kadar kritik olduğunu anlatayım. Fibonacci düzeltme seviyelerini doğru kullanırsanız size çok net noktalar verecektir. USDTRY’nin (Dolar-Türk lirası) 13 / 08 / 2018’de başlayan tepe ve dip analizini fibonacci ile yaparsanız oldukça net bilgilere ulaşmış olursunuz.
Görüldüğü üzere 8,54 üzerinde kapanışlar gelmeye devam ederse USDTRY’deki (dolar-Türk lirası) ükselişler maalesef çift haneli rakamlara doğru hareket eğiliminde olacaktır. Önümüzdeki hafta bu seviyenin üzerinde kalıp kalmayacağı takip edilecektir.
ONS ALTIN
Yükselişin devamı için 1929 seviyesine dikkat
Ons altın 1904 seviyesine yakın bir yerde kapattı.1677 seviyesinde ikili dip yaptığı 31 / 03 / 2021 tarihinden bu yana yeni bir yükseliş trendinin içinde yolculuğuna emin adımlarla devam ediyor. Buradaki yükselişin devamı için kritik 1929 seviyesinin üzerinde günlük kapanışlar görmesi çok önemli. Bu bölgenin görülüp aşılamaması durumunda yükselen trend çizgisine kadar geri çekilmeler yaşanılabilir.
GRAM ALTIN
Önümüzdeki hafta realizasyon yaşanabilir
Gram altın, hem Ons hem de USDTRY’nin yukarı hareketlerinin etkisiyle haftayı 520 TL’nin üzerinde kapadı. Her ne kadar bu iki katalizör gram altına olan iştahı artırıyormuş gibi gösterse de, yüksek fiyatlardan maliyetlenmiş ve uzunca zamandır gram altında beklemek zorunda kalan tasarruf sahipleri, hem zarardan kurtulmanın verdiği psikoloji hem de yaz dönemine girerken bu tasarruflarını başka yerlerde (ev, arsa, otobmobil vb.) değerlendirme isteğiyle bu pozisyonlarını kapayabilirler. Yani önümüzdeki hafta içinde bir çeşit realizasyon yaşanılabilir. Gram altın, teknik olarak 509 TL seviyesinin altında günlük kapanışlar görmediği sürece, ons ve USDTRY’nin de etkisiyle yükseliş potansiyelini devam ettirebilir.
BORSA İSTANBUL
Kırılganlığın sebebi erken seçim söylentisi
XU100 Ulusal 100 endeks haftaya 1453 seviyesinden başlangıç yapmıştı. Bir süredir bu bölgede yaşanılan hem hacimsel hem de volatilite eksikliğinin verdiği sıkışıklık yatırımcıları tedirgin ediyordu. Erken seçim söylentilerinin verdiği tedirginlikle salı günü önemli sayılabilecek bir kırılma yaşandı. Düşüşün derinlik kazanmaması 1400 puan seviyesinin altına sarkmasına rağmen hemen tepki verip üzerine çıkması ve bu seviyelerin üzerinde kapanması olumlu gibi görünse de; dikkatli olmamız gereken bazı olumsuz unsurları göz ardı etmemeli.
Çok uzunca bir süredir yabancı payların düşen trend içerisinde olması oldukça olumsuz bir görüntü.
Yüzde 41,90 civarına kadar gerileyen yabancı takas oranı tarihin en düşük seviyesinde.
(yabancı takas oranı haftalık grafik)
Endeks hareketli ortalamaların (5,8,20,50,60,100) tamamının altında fiyatlanıyor.
Bir tek 200 günlük hareketli ortalamanın (1360) üzerinde.
(ulusal 100 endeks günlük grafik )
Bu veriler bize ne anlatmak istiyor yorumlamaya çalışalım;
Yabancı alımlarına ihtiyaç duyuluyor
Endekste yeni bir yükselişin başlayabilmesi için öncelikle fiyatın bütün hareketli ortalamaların (1436) üzerine çıkması gerekiyor. Bunun için piyasada sürekli bulunan ve bir kağıt satıp diğerine geçiş yaparak işlem yapan yabancı yatırımcı tipinin haricinde yeni ve süreklilik sağlayabilecek yabancı alımlarına ihtiyaç duyulduğu aşikar. Zira endeks yerli yatırımcı açısından tarihi zirveleri yaşıyor.
Peki bunlar gerçekleşmezse endekste neler yaşanılabilir?
Aslında teknik analiz bize bir şeyler anlatıyor. Son dönemde gördüğü zirvelerin ardından sert satışlar yiyen endeks, 2 kez 200 günlük hareketli ortalamanın altını test etmiş ancak o seviyeden çok hızlı bir şekilde tepki vererek tekrar toparlanmıştı.
Endeks satış baskısı görebileceğinin işaretlerini veriyor
İşte tam burada grafik bize 200 günlük ortalamayı kesinlikle dikkate alın diyor. 200 günlük hareketli ortalama kırılırsa endeks ciddi anlamda satış baskısı görebileceğinin göstergelerini bize sunuyor. 1436 üzerine çıkamadıkça endekste olumsuz düşünce kuvvetlenebileceğini, bu seviye yukarı doğru kırılmadıkça yeni alımların riskli olabileceğini de teknik olarak okuyabiliyoruz.
Son günlerde yükselen volatilitenin, kısa vadeli işlem yapan yatırımcılar için oldukça riskli olduğunu hatırlatmakta fayda görüyorum.
VİOB
İşlem hacimlerini direkt etkileyen faktör
Vadeli işlem opsiyon borsasında bu hafta en yüksek işlem hacmi U30 haziran vadeli kontratında gerçekleşirken USDTRY ve ONS‘taki hareketlilik viob pazarındaki ilgili kontratlarda da işlem hacimlerini direk etkiledi. Bu hafta en çok işlem yapılan ilk 30 kontrat ve oluşan işlem hacimlerini, en çok kazandıran ve kaybettiren kontratları aşağıdaki görselden takip edebilirsiniz.
F_XU0300621 kontratında oluşan teknik seviyeleri, buraların ne anlama geldiğini, paylaşacağım grafik üzerinden yorumlamaya çalışacağım.
Doğru çizilmiş bir trend bize oldukça fazla fayda sağlar. Bu kontratımızda oluşan düşen trend çizgisi oldukça önemli bir direnç bölgesini gösterirken, alt kısımda oluşmaya başlayan yükselen trend çizgisi de destek bölgesinin önemini çok net bir şekilde bizlere göstermektedir.
Grafikleri okuyarak hareket etmek
Eğer bir pozisyonunuz varsa bu grafik ve üzerine çizili trendler size nerelerde stop olmanız gerektiği konusunda oldukça yardımcı olacaktır. Örneğin kısa pozisyonda iseniz, üst düşen kanal sizin için çok önemli bir stop noktasıdır. Çünkü o kanal kırılırsa çok sert bir yukarı potansiyeli barındırabilir. Bu durum sizin canınızı yakabilir. Aynı şekilde eğer uzun pozisyonda iseniz alttan gelen yükselen kanal çizgisi sizin stop olmanız gereken bölgedir. Zira kırılırsa muhtemelen çok sert bir satış ile karşılaşılabilir.
Bu hafta bu sıkışacak olan bölgede bir kırılma yaşayacağını tahmin ediyorum. Ama hangi yön olur kestirmek çok zor olsa da elbet benimde bu konuda düşüncelerim var. Düşen trend ve yükselen trend çizgilerinin destek noktaları belirli bir eğimde hareket ettiği için, her gün farklı bir rakam destek veya direnç noktası olur. Bunları tek tek size yazıyorum
Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma
Destekler 1486 1490 1494 1498 1501
Dirençler 1555 1552 1549 1546 1543
Bu seviyeler bu hafta için iki yönde de çok önemli seviyeler olarak karşımıza çıkacaktır.
Bu haftalık bu kadar.
İlk yazının fazla günahı olmaz derler. Gelecek hafta görüşmek üzere.
Haftanın en yüksek getirileri:
Halkbank
+% 4,55
Gram Altın
+ %2,98
Haftanın hayal kırıklığı :
Koza gurubu hisseleri
– %9,15 (ortalama kayıp
Haftanın öğretisi
Trend Çizgisi nasıl çizilmelidir?..
En az 3 farklı noktayı birleştirerek açı vermeli, bunu yaparken diğer fiyat çizgilerine dokunmadan yapmalı, birbirlerine uzaklıkları ne çok fazla ne çok az olmalı, çok dik veya çok düşük açılı olmadan çizilmelidir.
Örnek; Düşen Trend
Haftanın kitap önerisi :
Ahmet Mergen
Fibonacci
Klasik teknik analiz konularının dışında kalan bir kavram olan fibonacci sayıları ile piyasalarda alım-satım yapma tekniğini bu kitap sayesinde öğrenebilirsiniz.
Önemli Not 1;
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti SPK tarafından yayımlanan tebliğ çerçevesinde, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak bir sözleşme çerçevesinde sunulur. Burada ulaşılan sonuçlar, tercih edilen hesaplama yöntemi ve veya yorum tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi sağlıklı sonuçlar doğurmayabilir. Ayrıca burada yer alan bilgiler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Tüm yorum ve tavsiyeler öngörü, tahmin ve fiyat hedeflerinden oluşmaktadır. Zaman içinde piyasa koşullarında meydana gelen değişiklikler nedeniyle söz konusu yorum ve tavsiyelerde değişikliğe gidilebilir. Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi değildir.