Çivisiz Cami, Samsun’un Çarşamba ilçesinde Göğceli Mezarlığı içinde asırlardır ayakta duruyor.
Çivisiz Cami olarak bilinen Göğceli Cami Samsun’un Çarşamba ilçesindeki Göğceli Mezarlığı içerisinde yer alıyor.
1206 yılında Anadolu Selçuklu Sultanı I. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde inşa edildi. Özellikle tamamen ahşap malzemeden yığma tekniği ile inşa edilmiştir.
Ayrıca kapladığı 392 metrekarelik alanla Türkiye’deki en büyük yığma ahşap camilerden biri olan yapı aynı zamanda Türkiye’deki en eski ahşap camidir.
Çivisiz Cami yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor
Göğceli Cami, Samsun’da bulunan ve tek bir çivi bile çakılmadan ‘Kurt Boğazı’ adı verilen yığma tekniği ile yapıldı. Özellikle halk arasında ‘Çivisiz Cami‘ olarak bilinen Göğceli Cami asırlardır ayakta duruyor.
İbadete açık olan caminin çivisiz olarak yapılması ve zemininde deprem takozunun kullanılmış olması nedeniyle deprem sırasında beşik gibi sallandığı ancak yıkılmadığı belirtildi.
Cami, yapımında kullanılan mimari teknik nedeniyle yerli ve yabancı turistler ile bilim insanlarının dikkatini çekiyor.
Tek bir çivi bile kullanılmadan yapılan cami, bölgede yüzyıllardır meydana gelen depremleri hasar almadan atlatarak günümüze ulaştı.
Ayrıca 300 kişilik cemaat kapasitesine sahip. Özellikle caminin içinde bulunan ahşap kolonlar belli bir meyilde kıble yönüne eğimli olarak yapıldı.
Ayrıca bu özelliği sayesinde de caminin yıkılması halinde ise secde eder gibi kıble yönüne yıkılacağı belirtildi.
Müslüman bir komutan tarafından yaptırıldığı rivayet ediliyor
İslam’ı anlatmak için Anadolu’nun her yerine olduğu gibi buraya gelen İrşat ekipleri tarafından bu caminin yaptırıldığı belirtiliyor.
Bir başka rivayet ise İslamlaşma sürecine bu bölgede direnen irili ufaklı beylikler vardı.
Beyliklerin bu direnişini kırmak için donanmasıyla Karadeniz’e gelen bir Müslüman komutan tarafından caminin yaptırıldığı ifade ediliyor.
Ancak şunu söylemek gerekirse camimizin 800 küsür yıllık bir eser olduğu konusunda herhangi bir şüphe söz konusu değil.
1990 yılında bilim adamları camiden aldıkları ahşap örnekleri üzerinden yaptıkları incelemede, caminin 8 asırlık bir eser olduğunu ilmen ortaya koymuş oldu.
Tavanda bitkisel figürler, deniz figürleri, Selçuklu ve Osmanlı arması, Allah’ın ve Peygamber efendimizin isimleri, sahabelerin isimleri var.











