Cerrahi Aletler Müzesi, protokolün katılımıyla açıldı. Tematik anlamda Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan müze, 6 bölümden oluşuyor.
Cerrahi Aletler Müzesi Samsun’a Lokomotif Tamir Atölyesi olarak hizmet eden tarihi binada hizmet verecek. Yaklaşık 100 yıllık tarihe sahip binanın restorasyonu tamamlanan binada hizmete giren müze, 5 dönüm büyüklüğe sahip.
İlk olarak 2016 yılında projelendirilen Cerrahi Aletler Müzesi için Devlet Demiryolları’nın atıl durumdaki bakım onarım istasyonu restore edildi.

Yaklaşık 100 yıllık tarihi binanın restoranoyunu için Valilik, Büşyükşehir Belediyesi, İl Sağlık Madürlüğü ve Samsun Medikal Sanayi Kümelenme Derneği işbirliği yaptı.
Haziran 2017’de başlayan restorasyon iki yılda tamamlandı. Daha sonra da projeye Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın da desteği ile inşa çalışmaları başlatıldı.
Cerrahi Aletler Müzesi farklı konsept
Temmuz 2019’da Samsun Medikal Sanayi Kümelenme Derneğine devredilen müzede 16 bin cerrahi el aletinin sergileneceği açıklandı.

Türkiye’deki ilk Cerrahi Aletler Müzesi olarak açılan müze, farklı konsepti ile de dikkat çekti. Medikal Sanayi Kümelenme Derneği Başkanı Ahmet Aydemir açılışta bir konuşma yaptı.
Canlı müze konsepti oluşturduklarını ifade eden Aydemir, “Temennimiz şudur ki; çocuklarımız, sektörümüz ve sağlık camiası çalışanları burada buluşabilsinler.
Burada yeni fikirler ortaya koyabilsinler. Bu fikirlerden artık teknoloji transferi yerine bizler teknoloji transfer eder konuma gelebilelim” dedi.
Vali Dağlı açılışta konuştu
Türkiye’nin bu alanda dünyada söz sahibi ülkelerden biri olduğunu belirten Vali Doç.Dr.Zülkif Dağlı ise şunları söyledi:
“Samsun’da Türkiye’nin bu alandaki en önemli kentlerinden biri. Samsun’da cerrahi aletlerle başlayan üretim, özellikle işitmeden röntgen cihazlarına kadar birçok tıbbi cihaz üretimiyle devam ediyor.
Bu müze modern ve yaşayan müzecilik anlayışına sahip, Ayrıca geçmişten bugüne sağlık hizmetlerinin gelişimini anlatmaya katkı verecek. Bununla birlikte Samsun’da üretilen tıbbi cihaz ve aletleri sergilenmesi ve tanıtılmasınada da rol oynayacak.
Bu müzenin de şehrimize bu anlamda hizmet edeceğine inanıyorum. Ayrıca şehrin yeni simgelerinden biri ve çekim merkezi haline gelecektir. Bizi tıp tarihi yolculuğuna çıkaracak sağlık müzemizi görmek için yerli ve yabancı turistleri Samsun’umuza davet ediyorum” ifadelerini kullandı.
Müze 6 bölümden oluşuyor
Müze 6 bölümden oluşuyor. Geçmişten günümüze sağlık alanında kullanılan çeşitli aletler yer alıyor. Müzede özellikle hasta destek ürünleri ve cerrahi aletler dikkat çekiyor.
Ayrıca diş alanında kullanılan eski aletler ilgi çekiyor. Bununla birlikte kadın doğum ve kulak burun boğaz aletleri de bulunuyor. Bin metrekaresi kapalı 5 dönüm alana sahip. Özellikle Çanakkale Savaşı ve Kurtuluş Savaşı’nda kullanılan cerrahi aletler de yer alıyor.
Sağlık kenti vizyonuna katkı sağlayacak
Samsun, yaklaşık 40 yıldır sürdürdüğü cerrahi alet üretimiyle Türkiye’de ve Dünya’da önemli bir konumdadır.
Kentte üretim ilk olarak cerrahi aletlerle başladı. Bugün ise ortopedik implantlardan sterilizasyon kutularına kadar geniş bir yelpazeye sahip. Ayrıca işitme cihazlarından röntgen cihazlarına kadar birçok tıbbi cihaz üretimi yapılıyor.