Çeken akıntıya dikkat çeken Doç. Dr. Faruk Aylar, “Aileler çocuklarını gözlerinin önünden ayırmasın” dedi.
Rip akıntısı, diğer adıyla çeken akıntıya dikkat çekildi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Faruk Aylar, Karadeniz’de sık rastlanılan bu tehlikeye karşı uyarılarda bulundu.
Kanaldaa Youtube kanalında ‘Cevap Bekleyen Sorular‘ programının konuğu olan Doç. Dr. Aylar, şunları söyledi:
“Rip akımları, kıyıdan açık denize doğru olan hızlı bir kıyı akıntısıdır. Dalgalı havalarda görülen ve kısa süren bir akıntıdır. Rip akıntıları tüm Karadeniz sahillerinde görülebilen kuvvetli akıntılardır. Rüzgârlı, fırtınalı ve dalgalı havalarda görülür. Dalga yüksekliği arttıkça Rip akıntısının gücü de artar.
Çeken akıntıya dikkat!
Halk arasındaki yaygın söylentilerin aksine, bu akıntılar insanları dibe çekmezler. Akıntıya kapılanları kıyıdan uzaklaştırıp açığa doğru taşırlar. Boğulma olayları, nispeten güvenli sığ sulardan açığa doğru çekildiğini fark eden insanların, korku ve panikle çırpınarak kıyıya dönmeye çabalamaları ve sonuçta yorgun düşerek kendilerini su üzerinde tutamamaları sonucunda gerçekleşmektedir.
Genelde ancak dikkatli bir gözle bakıldığında fark edilir. Suya girmeden önce dalga yönünü mutlaka kontrol edin. Rengi, çevresindeki su rengine nazaran daha koyudur ve su derinliği fazladır.
Rip akıntısının olduğu kesimde dalgalar kesintiye uğrar. Kıyıdan denize doğru taşınan köpük, yosun veya bir nesne arayın.
Mümkünse sahil şeridi yüksek bir yerden kontrol edilmelidir.