Busenaz Sürmeneli, futbolcu ile olma hayaliyle başladığı spor hayatına boks ile devam etti. “Çocukluk Hayalim” dediği olimpiyat şampiyonluğuna ulaşarak Türk kadın boks tarihine adını altın harflerle yazdırdı.
Busenaz Sürmeneli, başarısıyla tüm ülkenin yüzünü güldüren bir Türk kadını… 14 yıllık boks kariyerine en son olimpiyat altın madalyasını da ekledi. Ayrıca bu başarısıyla da Türk kadın boksunda bir ilke imza attı.

Futbolcu olmak istedi, takım bulamadı
Busenaz Sürmeneli; 25 Haziran 1998’de Bursa’da dünyaya geldi. Aslen Trabzonlu. Babası bir firması şoför, annesi ev hanımı. 4 kardeş. Tuğçenaz isminde bir ikiz kardeşi var. O da kendisi gibi boksör.
Hiperaktif yerinde duramayan bir çocuk olan Busenaz, mahalle arasında erkek çocuklarıyla birlikte futbol oynuyor. Dana sonra Bursaspor Kadın Futbol Takımı seçmelerine katılıyor.
Ancak babasının işi nedeniyle Trabzon’a dönüş yapmaları nedeniyle futbol hayali yarım kalıyor. Çünkü futbol oynayacak takım bulamayınca başka sporlara yönelmek istiyor.
Aynı zamanda teyzesinin eşi olan boks antrenörü Cahit Süme, “Gol boks yap. Beğenmezsen bırakırsın” demesi üzerine ringe çıkarak antrenmanlara başlıyor.
Busenaz Sürmeneli ilk altın madalyayı getirdi
Başarı hiçbir zaman tesadüf değildir. Çok çalışıp emeğinin karşılığını aldı.
Antrenörü ‘Cahit Süme’nin tavsiyesi ile başladığı boksa hayatını adayan Busenaz Sürmeneli, kariyerine onlarca altın madalya ve büyük başarılar sığdırdı.
Kadınlar 69 kiloda finalde Çinli rakibi Hong Gu’yu mağlup ederek Türkiye’yi gözyaşlarına boğan Busenaz kadınlar boks tarihinde Türkiye’ye ilk olimpiyat altın madalyasını kazandırdı.

“Limitlerimi sonuna kadar zorlamayı seviyorum” diyor bir röportajında Busenaz Sürmeneli. Asla pes etmeyi sevmeyen bir karaktere sahip olduğunu da ekliyor ve şunları söylüyor:
“Benim kitabımda kaybetmek asla yok. Kaybetsem bile hemen ayağa kalkar şükreder ve yoluma devam ederim. O başarıya eninde sonunda ulaşırım.”
Sporcu bir aileden geliyor. Milli boksörün, annesi de gençliğinde tekvando ile ilgilenmiş. Bu nedenle de çocuklarını spora teşvik etmiş anne Sürmeneli.
Annesi antrenman yaptırırdı
“Sabahları antrenmanlar için bizi kaldırır ve kahvaltımızı hazırlar, arabayla dağa götürür ve yüksek rakımda koşmamızı sağlardı. Bazen eline saati alır, koşu sürelerimi bile ölçerdi. Üzerimde büyük emeği var. Babam ise ilk zamanlar bana zarar gelir düşüncesiyle boks yapmama karşı çıkmıştı ama zamanla içi rahatladı ve destek vermeye başladı. Özellikle maçlarımı hiç kaçırmazlar. Hatta annem mahalledeki arkadaşlarını toplar ve grup halinde müsabakalarımı izlerler” diyor Busenaz Sürmeneli.
Tempolu bir şekilde yumruk attığı için kendisine “makine” lakabının takıldığını ifade ediyor. Ayrıca boks sporundaki idolü ise Ukraynalı Vasly Lomachenko. En büyük motivasyon kaynağını da şöyle açıklıyor Busenaz:

Allah’a sığınırım
“Allah’a sığınırım. Bu bana güç verir. Ayrıca kendimi müzik dinleyerek motive ederim.”
Tokyo’da kazandığı olimpiyat altınının ardından verdiği röportajında da şunları ifade etti:
“Ağlamak istemiyordum ama milli marşımızı dinlerken kendimi tutamadım. İnanılmaz mutluyum. Çocukluk hayalim gerçek oldu. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile maç sonrası görüştüm. Kendisine 2013 yılında verdiğim sözü bugün yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyorum. Özellikle Bakanımız Mehmet Muharrem Kasapoğlu’na, kulübüm Trabzonspor’a ve değerli hocam Cahit Süme’ye, bugüne kadar birlikte çalıştığım ekibime teşekkür ediyorum. Ayrıca bir yıl önce vefat eden dedeme verdiğim madalya sözünü de tutmanın gururu içindeyim. İnşallah bir iki olimpiyat daha görüp adımı altın harflerle tarihe yazdırmak istiyorum. Ülkeme daha da çok madalya getirmek arzu ediyorum.”

Başarıları
- 2013 Yıldız Kadınlar Türkiye Şampiyonu
- 2013 Yıldız Kadınlar Avrupa Birliği Ülkeleri Boks Şampiyonası 2./Macaristan
- 2013 Yıldız Kadınlar Dünya Şampiyonu/Bulgaristan
- 2014 Yıldız Kadınlar Türkiye Şampiyonu
- 2014 Yıldız Kadınlar Avrupa Şampiyonu/İtalya
- 2015 Genç Kadınlar Türkiye Şampiyonu
- 2015 Genç Kadınlar Dünya Şampiyonu/Tayvan
- 2015 Genç Kadınlar Avrupa Şampiyonu/Macaristan
- 2016 Genç Kadınlar Türkiye Şampiyonu
- 2016 Genç Kadınlar Avrupa Şampiyonu/Ordu-Türkiye
- 2017 Büyük Kadınlar Türkiye Şampiyonu
- 2017 Azerbaycan İpekyolu Boks Turnuvası Şampiyonu
- 2017 Polonya Felix Stamm Boks Turnuvası Şampiyonu
- 2017 Büyük Kadınlar Avrupa Birliği Ülkeleri Boks Şampiyonası 2./İtalya
- 2018 Ümitler Kadınlar Avrupa Boks Şampiyonası Şampiyonu
- 2018 Sırbistan Belgrade Boks Turnuvası Şampiyonu
- 2018 Uluslararası Ahmet Cömert Boks Turnuvası Şampiyonu
- 2019 Ümit Kadınlar Türkiye Şampiyonu / Samsun
- 2019 Büyük Kadınlar Türkiye Şampiyonu / İstanbul
- 2019 Ümit Kadınlar Avrupa Şampiyonu / VLADİKAVKAZ- RUSYA
- 2019 / 57. Belgrade Winner Boks Turnuvası Şampiyonu / SIRBİSTAN
- 2019 50. Grand-Prix Usti Nad Labem Turnuvası Şampiyonu
- 2019 Balkan Boks Turnuvası Şampiyonu 69. kg Botevgrad/ Bulgaristan
- 2019 Büyük Kadınlar Avrupa 3. sü İspanya / Madrid
- 2019 Büyük Kadınlar Dünya Boks Şampiyonu Ulan -Ude / RUSYA- 69 kg Dünya Şampiyonu
- 2019 Büyük Kadınlar Türkiye Şampiyonu (aynı yıl 2. kez)
- 2019 Uluslararası Ahmet Cömert Boks Turnuvası Şampiyonu
- 2020 Macaristan Debrecen Boks Turnuvası Şampiyonu
- 2020 Tokyo Olimpiyatları Velter Sıklet Altın Madalya