Beslenme tavsiyesi ; Ramazan’da 11 altın kural

featured
rpt
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Beslenme konusunda uzmanlar uyardı. Ramazan ayının ibadetlerinden orucun, tutan kişiler üzerinde hem ruhen hem de bedenen dirilten, arındıran, dönüştüren yönü bulunuyor. Bu nedenle sıhhat bulma, ruhu ve bedeni yenileme ayı kabul ediliyor. Modern tıp kaynakları ise orucun sindirim sistemi üzerindeki iyileştirici etkisini anlatan bilimsel içeriklerle dolu.

Beslenme Ramazan ayında ne kadar önemli… İftar sofraları nasıl hazırlanmalı ve ne yenmeli? Nelerden uzak durmalı? Sahur sofraları nasıl olmalı?

Uzman Diyetisyen Büşra Atmaca, sağlıklı vücuda sahip olmak için bağışıklık sistemini güçlü tutmak gerektiğini, vücut direncini artırabilmenin yolunun da beslenmeden geçtiğini belirtti. Diyetisyen Atmaca; ‘Vücudumuza iyi bakarsak hastalıklardan korunuruz. Ramazan ayı ve oruç sağlıklı beslenme alışkanlıkları için bir fırsat. Bu fırsatı iyi değerlendirmek gerekiyor’ dedi.

Beslenme Uzmanı Atmaca, hem Ramazan ayının ruhuna uygun olması hem de beden sağlığımızı koruyabilmek adına ‘sofraların sadeleştirilmesi’ önerisinde bulundu.

Uzman Diyetisyen Büşra Atmaca

‘Ramazanda beslenme nasıl olmalı?’ sorusuna Diyetisyen Büşra Atmaca’dan uzman tavsiyeleri;

  • Az çeşitli, az porsiyonlu iftar masaları kurun, sofralarınızı sadeleştirin.
  • İftar sofralarında baklagillere, tahıl grubu ürünlere, taze sebzelere, meyvelere yer verin.
  • Yemeklerinizi haşlama usulüyle ya da fırında pişirmeyi tercih edin. Yağlı, tuzlu, baharatlı, soslu yiyeceklerden uzak durun.
  • İftarı bir bardak su, bir adet hurmayla açın, yemeğinizi yavaş ve çiğneyerek tüketin. Kronik kabızlığı olanlar hurmanın yanına kuru kayısı da eklesin.
  • Doyduğunuzu hissettiğiniz anda sofradan kalkın, aşırı tüketimden kaçının, porsiyon kontrolüne dikkat edin.
  • Bolca salata yiyin. Salatalarınıza dereotu, taze nane, limon veya bir tatlı kaşığı elma sirkesi ekleyerek tüketin.
  • Şerbetli tatlılardan, asitli, şekerli içeceklerden uzak durun. Haftada 2-3 defa evde hazırlanan az şekerli sütlü tatlıları tercih edin, yine evde hazırlanan yaş ya da kuru meyveli içecekleri için.
  • İftardan sonra hazımsızlığa, şişkinliğe, mide rahatsızlıklarına iyi gelen bitki çayları (rezene, yasemin vb.) tüketin. İftar ve sahur arasındaki zaman dilimi içinde abartmamak koşuluyla taze ve kuru meyve (kuru kayısı, kuru incir, hurma, elma, çilek, çağla vb.) tüketin.
  • Sindiriminizi rahatlatması ve kilo kontrolü için iftardan sonra ev içinde kısa yürüyüşler, basit egzersizler yapın.
  • Sahurda hazmı kolay ürünleri seçin. Gün boyu tok tutma özelliği olan, yavaş sindirilen, yüksek enerjiye sahip ürünler (yumurta, peynir, zeytin, yoğurt, ceviz, yulaf ezmesi, tam tahıllı ekmek vb.) tüketin.
  • Uyku kalitenizin olumsuz etkilenmemesi için yağlı, yüksek karbonhidratlı besinlerden kaçının.

Beslenme tavsiyesi ; Ramazan’da 11 altın kural

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Kanaldaa ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!