Bavul ticareti, son dönemde Türkiye’de artan koronavirüs vakaları nedeniyle Rusya’nın aldığı seyahat kısıtlaması kararıyla etkilendi.
Bavul ticareti, Rusya’nın Türkiye’ye charter uçuşlarını yasaklaması ve normal uçak seferlerini de kısıtlaması, turizm sektörünü derinden etkiledi. Günlük vaka sayasının 50 binleri bulduğu Türkiye’ye yönelik alınan bu kısıtla kararı turizm sektörünü olduğu kadar bavul ticaretine de önemli bir darbe vurdu. Bir kısmı kayıt dışı olmakla birlikte 5 milyar dolayı bulduğu belirtilen bavul ticareti, pandemi ve kısıtlama ile birlikte 2 milyar doların altına geriledi.
5 Milyar Dolardan 2 Milyar Dolara Geriledi
Merkez Bankası’nın verilerine göre, pandemi öncesi 2019’da bavul ticareti yaklaşık 5 milyar dolar hacme ulaşmıştı. 2020 yılında ise bu rakam pandeminin etkisiyle 2.2 milyar dolara kadar geriledi. Bu kaybın 1 milyar dolarlık bölümü, Rusya’ya yönelik bavul ticaretinin azalmasından kaynaklandığı ifade edildi.

1 Haziran’a kadar sürecek kısıtlamanın etkilerini değerlendiren Merter Sanayici ve İşadamları Derneği (MESİAD) Başkanı Yusuf Gecü, Rusya’nın en çok ürün sattıkları ülkelerin başında geldiğini, pandemiden dolayı da satışların ciddi oranda düştüğünü söyledi. Sosyal medya kanallarıyla satışların devam ettiğini ancak etkisinin asla müşterinin Türkiye’ye gelip ürün almasıyla aynı olmadığına dikkat çeken Gecü, “Rusların gelmeye başlamasıyla ciddi oranda mal almalarını bekliyorduk. Ancak seyahat kısıtlaması geldi. Bunun da Merter’de yüzde 50 kayıp yaşatacağını tahmin ediyoruz” diye konuştu.
İşler Yüzde 50 Düştü
Laleli Sanayici ve İş İnsanları Derneği (LASİAD) Başkanı Gıyaseddin Eyüpkoca da, bir süredir Rus müşterileriyle özellikle Whatsapp ve Telegram üzerinden iş yaptıklarını belirtirken, pandeminin başından bu yana piyasadaki işlerin yüzde 50 düştüğünün altını çizdi. Seyahat kısıtlamasının da etkilerini hissedeceklerini söyleyen Eyüpkoca, “Zaten işler yüzde 50 düşmüştü. Bu kısıtlamayla yüzde 50’nin de neredeyse yüzde 20’si kayıp hanesine yazılacak” ifadelerini kullandı.
Deri Konfeksiyonu Olumsuz Etkilendi
Bavul ticaretinde en önemli payı alan deri sektöründe de endişeler artıyor. İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Mustafa Şenocak, seyahat kısıtlamasının özellikle deri konfeksiyon tarafında olumsuz etkilerinin olacağını dile getirdi. Kaynak : Dünya Gazetesi