Balık avı yasağı yarın (15 Nisan) başlıyor. Karadeniz’de 15 Nisan- 31 Ağustos tarihleri arasında; gırgır ve trol ağları ile su ürünleri avcılığı yapılamayacak.
Balık avı yasağı ile ilgili Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yazılı açıklama yapıldı. İl Müdürü İbrahim Sağlam imzası taşıyan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Su ürünleri kaynaklarımızdan ekonomik olarak yararlanmak; aynı zamanda deniz ve iç sularımızdaki su ürünlerinin kalite ve stoklarının korunması amacıyla; denizlerde ve iç sularda ticari amaçlı su ürünleri avcılığını düzenleyen 5/1 numaralı tebliğ ile; su ürünleri avcılığına getirilen genel yasaklar 15 Nisan’da başlıyor.
Denizlerimizde su ürünleri stoklarının ve kalitesinin korunması ile sürdürülebilirliğin sağlanması amacıyla; Karadeniz’de 15 Nisan- 31 Ağustos tarihleri arasında; gırgır ve trol ağları ile su ürünleri avcılığı da yasaklanmıştır. Ancak Karadeniz’de 15 Nisan-15 Mayıs tarihleri arasında; Samsun İli Yakakent İlçesi Çayağzı Burnu ile Ordu İli Ünye İlçesi Taşkana Burnu arasında ortasu trolü çaça avcılığı serbesttir.
Balık avı yasağı ile ilgili detaylar
Alamana (Voli) ağları ile 15 Nisan- 15 Mayıs tarihleri arasında su ürünleri avcılığı yasaktır. Ayrıca gırgır ağlarının kullanımının yasak, alamana ağlarının kullanımının serbest olduğu dönemde; 22 metreden (12 kulaç) daha fazla derinliğe sahip alamana (voli) ağlarının su ürünleri avcılığında kullanılması yasaktır.
Bütün karasularımızda 15 Nisan– 31 Ağustos tarihleri arasında algarna ile deniz salyangozu avcılığı da yasaktır. Sadece Dalma yöntemi ile deniz salyangozu avcılığı dönem boyunca serbesttir.
Yine bütün karasularımızda 15 Nisan– 15 Haziran tarihleri arasında her türlü istihsal vasıtası ile kalkan avcılığı yasaktır. Parakete ve fanyalı ağlar ile kalkan avcılığı dönem boyunca yasaktır. Kalkan avcılığında kullanılacak ağların göz açıklığı 400 mm’den küçük olamaz. Av yasağından önce; avlanarak İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine stok tespiti yaptırılan kalkan balıklarının, yasağın başlamasından itibaren en geç 7 gün içerisinde pazarlanması zorunludur.
Bütün karasularımızda 1 Nisan– 31 Ağustos tarihleri arasında; ağ dalyanları dâhil her türlü istihsal vasıtası ile palamut ve torik avcılığı yasaktır. Ancak 15– 31 Ağustos tarihleri arasında çapari ile palamut avcılığı serbesttir.
Amacımız geleceği kurtarmak
Limanlarda, balıkçı barınaklarında, barınma ve çekek yerlerinde ve bu yerlerin girişinde ana mendireğin başından itibaren; 100 m yarıçaplı alanda su ürünleri avcılığı yasaktır. Bununla birlikte denizlerde yapılan su ürünleri avcılığında; monofilament (tek kat) misina ağları, multimonofilament (çoklu tek kat) misina ağları ve dolanan (drift-net) ağların kullanılması yasaktır.
Yine bu ağların gemilerde, balıkçı barınaklarında, barınma ve çekek yerlerinde bulunması da yasaktır.”
Av yasağı boyunca yasak olan herhangi bir İstihsal ürünün kullanılmaması gerektiğini belirten İl Müdürü Sağlam; av yasağının çok olumlu katkıları olduğunu belirtti. Yasaklarla geleceğe yatırım yapıldığını dile getiren Sağlam şunları söyledi:
“Avlanma yasağı süresince istihsali yasaklanan su ürünlerinin her ne suretle olursa olsun satışı; nakli ve imalatta kullanılması ile avlanma yasağı süresince gemilerde ve istihsal yerlerinde her türlü av malzemeleri; teçhizat, alet, edevat ve yemlerle takımların bulundurulmaması gerektiği ifade etmiştir.
Ayrıca ideal avcılık, dengeli avcılıktır. Aşırı ve kuralsız avcılık; geleceğimizin ve çok önemli bir zenginliğimizin yok edilmesi anlamına gelir. İyi bir gelecek için avlanma usul ve esaslarına uyulması gerekir. Amacımız günü kurtarmak değil, geleceği kurtarmaktır.”
Bakanlık da yazılı açıklama yaptı
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada da şu bilgilere yer verildi:
“2021-2022 Balıkçılık Av Sezonu Yasağı; endüstriyel avcılık yapan balıkçı gemileri için (gırgır ve trol av araçları ile yapılan avcılık) tüm denizlerimizde 15 Nisan 2022 tarihinde (Cuma) başlayacaktır.
Endüstriyel avcılık yapan balıkçı gemileri için yeni balıkçılık av sezonu açılışı; Akdeniz hariç tüm denizlerimizde 1 Eylül 2022 tarihinde. Akdeniz’de ise 15 Eylül 2022’de başlayacaktır. Özellikle kıyı balıkçılığı yapan küçük ölçekli balıkçılarımız; bu yasaktan muaf olup, yılın 12 ayı avcılık yapmaya devam edebilecektir.
Yasak sezonda; gerek küçük ölçekli balıkçılardan gelen balıklarla, gerekse yetiştiriciliği yapılan çiftlik balıkları ile yaz sezonu boyunca halkımızın balık ihtiyacını rahatlıkla karşılayacak imkan bulunmaktadır.
Anca yasadışı avcılığın önlenmesi kapsamında gerekli denetimleri de yapan Bakanlığımız; 2021 yılında toplam 193 bin 608 denetim gerçekleştirmiştir. Kaçak avcılıkla elde edilen 1.061 ton su ürününe el konulmuştur. 6 bin 798 kişi ve iş yerine 27 milyon 597 bin lira idari para cezası uygulamış; ayrıca kurallara uygun avlanmayan 152 adet gemiye el koyarak mülkiyetini kamuya geçirmiştir.
Özellikle yasağın başladığı 15 Nisan 2022 tarihinden itibaren yaklaşık 4,5 aylık dönemde ekonomik faaliyetlerine devam etmek isteyen balıkçılarımız, Bakanlığımızdan izin almak ve belirlenen kurallara uymak koşuluyla karasularımız dışındaki uluslararası sularda gırgır ve trol yöntemiyle avcılık yapabileceklerdir.
Balıkların üreme ve büyüme döneminde getirilen yasaklara uyulması, sürdürülebilir avcılığın devam ettirilmesi ve balıkçıların geleceği açısından önem arz etmektedir.”