Bafra Pidesi tarifi ve gastronomi turizmi açısından önemi

Bafra Pidesi tarifi
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bafra Pidesi nasıl yapılır. Diğer pidelerden onu ayıran özelliği nedir? Ondokuz Mayıs Üniversitesi tarafından yapılan araştırma pidenin önemini ortaya koydu.

Bafra Pidesi kendine özgü tarifi ve lezzetiyle gastronomi turizmine önemli katkılar sağlıyor. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi Bölümü de ‘Bafra Pidesi’ ni  tarihini araştırdı. “Gastronomi Turizmi Kapsamında Samsun Mutfağına Özgü Turistik Bir Ürün: Bafra Pidesi” konulu çalışmada şu bilgilere yer verildi.

“Gastronomi turizmi potansiyeli açısından Türk mutfağı, son derece zengin değerlere sahiptir. Özellikle dünyanın sayılı mutfakları arasında yer bulan Türk mutfağı turistlerin ilgisini çekmekte. Bu durum turist sayısının ve dolayısıyla turizm gelirlerinin artmasını sağlamaktadır.

Gastronomi turizmi

Turizmin on iki aya yayılmasına yönelik çalışmalar arasında gastronomi turizmi üzerinde önemle durulması gereklidir.

Bu bağlamda Samsun’un gastronomi turizmi açısından değerlendirilebilecek ürünlerinin üzerinde durulması gereklidir. Ayrıca Samsun gerek ulaşım imkanları gerekse tarihi, kültürel yönleri ile turizm açısından önemli bir potansiyele sahip.

Bunun yanında, yapılan yatırımlar ve yeni tesislerin kurulması ile birlikte önemli bir sağlık kenti ve konumu itibariyle kongre kenti olmaya oldukça müsaittir.

Bafra Pidesi tarifi
Bafra Pidesi yapılış ve servis aşamalarındaki farklılıklardan dolayı coğrafi işaret olarak tescillenmiştir

Tek başına kültürel ve tarihi değerler ile doğal kaynaklar Samsun’u ziyaret için yeterli olabilir. Ancak gastronomi turizmi ile entegre edilerek ziyaretçilerin seyahat motivasyonlarına katkıda bulunabileceği açıktır.

Bafra ilçesine özgü ‘Bafra Pidesi’, Samsun’un gastronomi turizmi açısından önemli ve ilgi çekici bir yöresel unsuru olup bunun tanıtımı ve yaygınlaştırılması bölgenin sahip olduğu doğal, tarihi ve kültürel çekiciliklerin de tanınmasını ve daha sık ziyaret edilmesene katkı sağlayacaktır.

Samsun’un yemekleri

Samsun mutfağı, Türk mutfağı içinde özel bir yere sahip olmakla birlikte Karadeniz, Anadolu, Balkan ve Kafkas izleri taşımaktadır. Samsun mutfağında mısır, karalahana, fasulye, et, pirinç ve hamurlu yiyecekler ağırlıkta olup yörenin geleneksel beslenmesinde önemli yer tutan kaz, tavuk, ördek gibi kümes hayvanlarından, tirit, lepsi, herse, kaz çevirmesi gibi yöresel yemekler yapılmaktadır.

Yabani bitkilerden birçok yemeğin yapıldığı yörede, ısırgan, kırçın, kaydırayak gibi bitkilerden çeşitli çorbalar ve kavurmalar pişirilir. Bunlara ek olarak genelde düğünlerde yapılan keşkek, Çarşamba kıvratması, Samsun simidi, mısır çorbası ve pide şehrin tanınan yiyeceklerindendir.

Gastronomi turizmi, Bafra’nın var olan doğal ve kültürel çekiciliklerine katkı sağlayacaktır.

Ülke genelinde neredeyse her il ve ilçe merkezlerinde pide fırınları olmasına rağmen Bafra Pidesi yapılış ve servis aşamalarındaki farklılıklardan dolayı coğrafi işaret olarak tescillenmiştir. Yapılışındaki hamurun kıvam ve şekli, kullanılan malzemelerin Bafra ilçesine ait olması ve servis öncesi yağlanmasındaki farklılıklar Bafra Pidesine ayrı bir özellik katmaktadır.

Bafra Pidesi tarifi

Bafra Pidesinin tarihçesi hakkında kesin bilgiler bulunmamakla birlikte 1850-1920 yılları arası Bafra Pidesi yapan fırınlar olduğu bilinmektedir.

Bafra Pidesi ilk kez 1962 yılında ilçe dışına çıkmış. il merkezinde pide fırını açılmıştır. İl dışında ise Bafra Pidesinin yapıldığı ilk fırın 1966 yılında İstanbul’ da açılmıştır.

Günümüzde yalnızca Bafra’da değil Samsun’un tüm yerleşim bölgelerinde birçok pide fırını açılmış. Bununla birlikte, eski pazar günü geleneği sürmekte ve bu tarihi lezzet ilçe sakinleri ve civar il, ilçelerden gelen misafirlere sunulmaya devam edilmektedir.”

Bafra Pidesi tarifi

Malzemeler (9 Porsiyon) :

Hamur İçin

1 kg un
5 gr yaş hamur mayası
3 su bardağı (600ml) su
1 çay kaşığı (5 gr) tuz

İç Malzemesi

675 gr orta yağlı dana kıyması
450 gr ince doğranmış soğan
Tuz- Karabiber
Tereyağı(25-30gr)

Yapılışı:

Un, su, tuz ve maya karıştırılır ve hamur haline gelinceye kadar yoğrulur. Kullanılacak hamurun yoğurma işleminde hamur, önce katı kıvamda yaklaşık 5 dakika yoğrulur. Daha sonra yavaş yavaş katılacak suyla ortalama 10 dakika yoğrulur. İnceltilen ve uzatıldığında kopmayacak şekle ulaşması ile elastik kıvama gelmesiyle yoğrulma işlemi sonlandırılır.

Yoğrulan hamur 30 dakika bekledikten sonra 180 gr’lık parçalar halinde kesilir. Paza içerisinde bezle örtülü olarak 90 dakika dinlendirilir. Pide Harcı: Kıyma yayvan bir tencere içerisinde kavruluncaya kadar ateş üzerinde pişirilir. Daha sonra kıymanın yağı tamamen ayrılır. Soğuduktan sonra içerisine ince kıyılmış soğan, tuz ve karabiber ilave edilerek karıştırılır. (Türk Patent Enstitüsü)

Hazırlanış Pişirilme ve Servis Şekli:

Hamur el yardımıyla yaklaşık 1 metre boyunda, 2,5 cm eninde kano şeklinde açılır. İçerisine pide harcı konur ve 270 °C sıcaklıktaki kara fırında 18-20 dakika pişirilir

1 porsiyon (yaklaşık 230 gr) Bafra Pidesi 70-75 cm uzunluğunda. Ayrıca 3-4 cm eninde olup, üstü kapalıdır.

Kara fırından (taş fırın) çıkarılan Bafra Pidesi’nin üzerindeki un fırçayla temizlenir. Soğumadan ortası bıçak yardımıyla açılarak tereyağı parçacıkları ilave edilir.

Üzerine de 15-20 gr tereyağı sürülür. Kullanılan tereyağı Bafra yöresine has olup bölgedeki hayvanların sütünden elde edilmektedir. Son olarak Bafra Pidesi kare ya da baklava dilimleri halinde dilimlenerek servis edilir.

Bafra Pidesi tarifi ve gastronomi turizmi açısından önemi

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Kanaldaa ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!