Günümüzde birçok yöntemle buna erişmeyi denesek de semanın kendi içinde sakladığı sırların henüz yüzde birini bile bulmuş değiliz. Ama o sırrın gün yüzüne çıkması için sadece bugün değil tarihin en arka odalarında bile bu çalışmalar sürmüş, sürmeye devam etmiş.
Asırlar öncesinde o sırra nail olmak isteyen Nemrut Şah; inanılmaz bir kule inşa etmek ister ve aylar yıllar sürecek o yapının emrini verir.:
O yapı; ‘Babil Kulesi’dir.
Bir çok hikayede adı geçen, bir çok resme konu olmuş o devasa yapı.

Bunların en çarpıcı örneklerinden bir tanesi Flemen ressam Pieter Brughel’in önemli eserlerinden olan . Brughel, sadece bir yapıt inşa etmiyor aynı zamanda insanın içsel dünyasında barındırdığı hırslarına arzularına ve daha birçok tarafına bir pencere aralıyor.
Brughel, Babil Kulesi’ni öyle görkemli tasvir ediyor ki koca bir şehir yanında küçücük kalıyor. Sonu gelmeyen inşa çalışmaları, iskelelerin üzerindeki insanlar, bütün bu hareketlilikten uzakta kalan dilenciler, çamaşır yıkayan kadınlar, at arabasıyla gezintiye çıkmış asiller, demir ustaları, çiftçiler, evler, bahçeler, hayvanlar ve daha birçoğu…

Nemrut Şah ve yardımcılarını hemen eserin sol altında görmekteyiz. İşçilerin onu karşılama anını ve bilgi alışını izlemekteyiz. Binlerce işçi bu yapının bitmesi için gece gündüz çalışmaktadır. Fakat farkında olmadıkları bir şey vardır ki Pieter Brughel bunu bizim biraz gözümüze sokarak gösterir. O da şudur ki Babil Kulesi inşa edildikçe şehrin üzerine doğru bir eğim almaktadır. Eğer kule inşa edilmeye devam edilirse muhtemelen çok kısa bir süre sonra şehri yerler bir edecek yıkılışına tanıklık edeceğiz.

Brughel her zaman yaptığını tekrar yapıyor ve kalabalık bir kompozisyon oluşturarak kendine bir kez daha hayran bırakıyor bizleri. Babil Kulesi’nin bir kolezyum benzerliğinde olması dikkatten kalmıyor. Üzerinde bulunan detaylar gerçekten bizleri hayrete düşürüyor.
Tabloda gördüğümüz şehir Anvers şehridir. Anvers Belçika’da bulunan bir liman kentidir. Brughel gemilerle dolu limanda bunu bize net bir şekilde ifade etmektedir.

Tablo ahşap pano üzerine yağlı boya ile yapılmıştır. Boyutu 114 cm x 155 cm’dir. Viyana Sanat Tarihi Müzesi’nde ziyaretçilerini beklemektedir…
Brughel Kral Nemrut üzerinden bizlere net bir ana fikir sunuyor. Dünyanın gelip geçiciliği üzerine bina ettiği Babil Kulesi bizlere asla ve asla kalıcılığın sonsuz olmadığını bir kez daha anlatıyor.
Ne diyelim Gökler verdi Gökler aldı.
Sağlıcakla kalın…