Galeri
Ayvacık : Canik dağları eteklerinde saklı bir cennet

- Yeşilırmak Nehri üzerine kurulu olan Ayvacık, Hasan ve Suat Uğurlu Barajı Gölleri ve doyumsuz manzarasıyla insanları cezbediyor.
- Doğal Güzelliği ile Saklı Cennet
- Eşsiz güzelliğe sahip ilçe yerli ve yabancı turistleri bekliyor.
- Baraj gölünde Büyükşehir Belediyesine ait gemi ile turlar düzenleniyor.
- Doğal Güzelliği ile Saklı Cennet
- ‘Saklı cennet’ olarak adlandırılan eşsiz güzellikteki ilçe
- Doğal Güzelliği ile Saklı Cennet
- Mavi ile yeşilin iç içe olduğu ilçenin iki yakasını bir araya getiren köprü, şehre ayrı bir güzellik katıyor.
- Adeta doyumsuz manzarasıyla insanları cezbediyor.
- Doğal Güzelliği ile Saklı Cennet
Ayvacık, doğası ve yeşiliyle saklı bir cennet. Yeşil bir vadi içerisinde güzelliği ile hayran bırakıyor.
Ayvacık, Samsun’un en küçük ilçelerinden biri. Ancak doğası ile yerli ve yabancı turistlerin cazibe merkezi. 382 kilometrekarelik yüzölçümüyle kentin en küçük ilçelerden biri. Canik Dağları’nın kuzey eteklerinde çam ağaçlarıyla kaplı bir bölgede yer alan ilçe, Türkiye’nin Davos’u.
Doğal güzellikleri ile yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmeye başlayan ilçe, dik yamaçlarında bulunan fındık bahçeleriyle hayran bırakıyor.
Hasan ve Suat Uğurlu barajlarıyla tekne turu ve doğa sporlarıyla dikkat çeken Ayvacık, hem yazın hem de kışın 4 mevsim bir başka güzel.
Turistlerin ilgi odağı
İlçenin sunduğu doğal güzellikler, özellikle son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmeye başladı.
Baraj gölünde tekne gezilerinin yapıldığı ilçede, dik yamaçlarında bulunan fındık bahçelerinin etrafında da doğa sporları gerçekleştiriliyor.
Adeta doyumsuz manzarasıyla insanları cezbediyor. Yeşil bir vadinin içinde doğal güzellikleri barındıran küçük bir ilçe olan Ayvacık, özelikle Arap turistlerin cazibe merkezi.

Fotoğraf
Çivisiz Cami, asırlardır ayakta duruyor…

Çivisiz Cami, Samsun’un Çarşamba ilçesinde Göğceli Mezarlığı içinde asırlardır ayakta duruyor.
Çivisiz Cami olarak bilinen Göğceli Cami Samsun’un Çarşamba ilçesindeki Göğceli Mezarlığı içerisinde yer alıyor.
1206 yılında Anadolu Selçuklu Sultanı I. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde inşa edildi. Özellikle tamamen ahşap malzemeden yığma tekniği ile inşa edilmiştir. Ayrıca kapladığı 392 metrekarelik alanla Türkiye’deki en büyük yığma ahşap camilerden biri olan yapı aynı zamanda Türkiye’deki en eski ahşap camidir.
Yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor
Göğceli Cami, Samsun’da bulunan ve tek bir çivi bile çakılmadan ‘Kurt Boğazı’ adı verilen yığma tekniği ile yapıldı. Özellikle halk arasında ‘Çivisiz’ olarak bilinen Göğceli Cami asırlardır ayakta duruyor. İbadete açık olan caminin çivisiz olarak yapılması ve zemininde deprem takozunun kullanılmış olması nedeniyle deprem sırasında beşik gibi sallandığı ancak yıkılmadığı belirtildi.
Cami, yapımında kullanılan mimari teknik nedeniyle yerli ve yabancı turistler ile bilim insanlarının dikkatini çekiyor.
Tek bir çivi bile kullanılmadan yapılan cami, bölgede yüzyıllardır meydana gelen depremleri hasar almadan atlatarak günümüze ulaştı.
Ayrıca 300 kişilik cemaat kapasitesine sahip. Özellikle caminin içinde bulunan ahşap kolonlar belli bir meyilde kıble yönüne eğimli olarak yapıldı. Ayrıca bu özelliği sayesinde de caminin yıkılması halinde ise secde eder gibi kıble yönüne yıkılacağı belirtildi.
Müslüman bir komutan tarafından yaptırıldığı rivayet ediliyor
İslam’ı anlatmak için Anadolu’nun her yerine olduğu gibi buraya gelen İrşat ekipleri tarafından bu caminin yaptırıldığı belirtiliyor. Bir başka rivayet ise İslamlaşma sürecine bu bölgede direnen irili ufaklı beylikler vardı.
Beyliklerin bu direnişini kırmak için donanmasıyla Karadeniz’e gelen bir Müslüman komutan tarafından caminin yaptırıldığı ifade ediliyor. Ancak şunu söylemek gerekirse camimizin 800 küsür yıllık bir eser olduğu konusunda herhangi bir şüphe söz konusu değil.
1990 yılında bilim adamları camiden aldıkları ahşap örnekleri üzerinden yaptıkları incelemede, caminin 8 asırlık bir eser olduğunu ilmen ortaya koymuş oldu.
Tavanda bitkisel figürler, deniz figürleri, Selçuklu ve Osmanlı arması, Allah’ın ve Peygamber efendimizin isimleri, sahabelerin isimleri var.
- Göğceli Çivisiz cami asırlardır ayakta.
- Cami, Çivi kullanılmadan “kurtboğazı” geçme tekniği ile inşa edildi
- Hasbahçe Mahallesi, Göğceli Mezarlığı içinde yer alan cami, Anadolu’nun ahşap mimarisinin en güzel örneklerinden birini oluşturuyor.
- Samsun’un Çarşamba ilçesinde, 1206 yılında çivi kullanılmadan yapılan Göğceli Camisi, 811 yıldır ayakta duruyor.
- hşaptan yapılan, Türkiye’de ayakta kalabilen en eski ahşap camilerden biri olarak gösterilen 300 kişi kapasiteye sahip Göğceli Camisi, asırlardır ayakta duruyor.
- İnşa ya da tamirat kitabesi bulunmayan caminin inşa tarihi hakkında muhtelif bilgiler bulunmaktadır.
- Dikdörtgen olarak temelsiz olarak inşa edilen cami, tabana yerleştirilen büyük taşlar yardımı ile yerden 60-70 santimetre yükseltilmiştir.
- Göğceli Çivisiz Cami
- Göğceli Çivisiz Cami
- Göğceli Çivisiz Cami
- Göğceli Çivisiz Cami
- Göğceli Çivisiz Cami
Galeri
Eski Samsun fotoğrafları ile bugünü siz değerlendirin!

Eski Samsun fotoğrafları sizi maziye götürecek. İlk kez göreceğiniz fotoğraflar şehrin gelişimine de ışık tutacak.
Eski Samsun fotoğrafları belli bir yaşın üzerindeki hemşehrilerimizi maziye götürecek. O günleri babalarından dedelerinden dinleyen gençler ise bugün ile kıyaslayacak. Eski Samsun mu, bugünkü Samsun mu?
Samsun, bugün Türkiye’nin 30 büyükşehir statüsüne sahip ilinden biri. Türkiye’nin en kuzeyinde merkezî bir noktada. 1 milyon 356 bin 79 kişilik nüfusuyla Karadeniz Bölgesi’nin en büyük şehri. Ayrıca Türkiye’nin ise 16. en yüksek nüfuslu kenti.
Eski Samsun fotoğrafları ne anlatıyor
Eski ile bugünü değerlendirin. Ve yorumlarınızı bizimle paylaşın. Dünden bugüne özlem duyduğunuz her şeyi bizimle paylaşın. Büyükşehir Belediye binası, çiftlik caddesi, eski vilayet, anıt park, tütün iskelesi, Samsun’un son 50 yılda nasıl geliştiğini ve büyüdüğünü bu fotoğraflara bakarak görebilirsiniz. Belki de bu fotoğrafları ilk kez göreceksiniz.
Samsun’un geçmişi
Samsun, Milattan Önce 60 bin yılına dek uzanan bir yerleşim geçmişine sahip. En eski halk topluluğu ise Milattan Önce 12. yüzyıla kadar burada bulunan Kaşkalar. Onların ardından Hitit dönemini yaşayan bir şehir Samsun. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan ve Pers, Makedonya, Pontus, Roma, Bizans egemenliği gören Samsun, bunların ardından bir Ceneviz kolonisi hâline gelmiş.
1422-1428 yılları arasında Kubadoğulları eline geçen Samsun, 1923 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin ilânına dek Osmanlı hakimiyetinde kalmıştır. Türkiye’nin kurulmasına dek uzanan 19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkışıyla başlayan sürecin başlangıç durağı olması nedeniyle özel bir konumu bulunan Samsun, “Karadeniz’in Başkenti” ve “Atatürk’ün Şehri” olarak da anılmaktadır.
- Anıt Park
- Tütün iskelesi
- Büyükşehir Belediye Binası
- 1901 yılında çekilen bu fotoğraf, Bankalar Caddesi Nemlizade Tiyatrosu önü.
- 1936 yılında çekilen Çiftlik Caddesi fotoğrafı
- Cumhuriyet Meydanı
- Büyükşehir Belediyesi önü.
- Samsun genel fotoğrafı
-
Spor1 sene ago
Erald Çinari ve onu futboldan men eden transfer hikayesi
-
Fotoğraf1 sene ago
Mustafa Kemal Atatürk’ün az bilinen fotoğrafları
-
Spor1 ay ago
Yılport Samsunspor forvet transferini bitirdi
-
Spor1 sene ago
TFF 1.Lig’in transfer raporu burada (Güncelleme: 20 Ağustos)
-
Spor1 ay ago
Samsunspor yeni teknik direktörünü belirledi
-
Spor1 sene ago
Sporda geçen haftanın öne çıkan haberleri (31 Mayıs-6 Haziran)
-
Spor1 sene ago
Brahim Darri; Şut atmayı seven hızlı bir sol açık
-
Spor1 sene ago
Yılport Samsunspor’un yeni sezonda yol haritası nasıl olmalı?
En Son Yorumlanan