Aşı oldunuz mu? diye sormak uygun mudur?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Aşı oldunuz mu? sorusu herkesin çevresinde sıkça duyduğu ve sorduğu bir soru. Peki bunu sormak uygun mu?

Aşı oldunuz mu? sorusunun nasıl ele alınacağı konusunda ABD’nin Temple Üniversitesi’nden öğretim üyesi Deborah Cai, araştırma yaptı. Aşılama oranların haftalık olarak yayınlandığı Türkiye’de herkes yakınındakilere bu soruyu sıklıkla soruyor.

Evde, işlerinde, sosyal ortamlarda bu soru daha da sıkça sorulmaya başlayacak. Ancak bu konuya nasıl yaklaşılır? Bunu tartışmak bile kabul edilebilir mi?

Temple Üniversitesi Klein Medya ve İletişim Koleji’nde kıdemli dekan yardımcısı ve profesör olan Deborah A. Cai, bu sorulara cevap aradı.

Aşı oldunuz mu
Aşı yaptırıp yaptırmadığını karşı tarafa nasıl sormalıyız.

Aşı oldunuz mu sorusu en uygun nasıl sorulmalı

İşte Proföser Deborah A. Cai’nin araştırmasının detayları;

Birine aşı yaptırıp yaptırmadığını sormak kolay değil.  Ancak artık hayatın her alanında, işte, kafede, lokantada, evde bu kaçınılmaz görünen bir sorudur.

Konu gündeme geldiğinde bir kişiyi gücendirmemeniz veya mahremiyetini ihlal etmemeniz önemlidir. Bu zorlu konuşmalar başladığında aklınızda tutabileceğiniz bazı öneriler var.

Aşı olup olmadığını sormadan önce bir kişiyle olan ilişkinizi düşünün. Bir arkadaş, aile üyesi veya iyi tanıdığınız biriyse, yaklaşımınızda daha doğrudan olabilirsiniz.

Bu konuyu dolaylı olarak gündeme getirmekte fayda var. Özellikle önce kendi durumunuzu açıklayın. Yaptırıp yaptırmadığınızı önce siz karşı tarafa iletin. Sizin bunu açıklamanız, karşınızdakinin de aynı şeyi yapmasını teşvik edebilir.

Kültür de anahtardır. ABD’de aşı statüsü özel bir konu olarak görülüyor. Ayrıca oldukça politize edildi. Ancak, diğer kültürlerde durum böyle olmayabilir. Bazı kültürlerde aşıyı alıp almadığınızı tartışmak tamamen uygun olabilir.

Aşı oldunuz mu
Aynı iş yerinde çalışan insanların birbirine bu konuda nasıl davranması gerekir.

Saygılı olun!

Bağlam önemlidir. Evinizde parti veriyorsanız, misafirlerinizin evinize girmeden aşı olup olmadığını önceden sormanız çok daha mantıklıdır.

Her şeyden önce, saygılı olun. Bir kişinin aşı durumu ile aynı fikirde değilseniz, sorumluluğu kendinize verin. Maske takabileceğinizi ve birkaç metre uzakta durabileceğinizi unutmayın.

Bu, ülke genelindeki insan kaynakları departmanlarının şu anda boğuştuğu çok büyük bir konu. İnsanlar aşı olduklarını başkalarına nasıl bildirmeli? Kimlik kartına eklenen bir şey mi? Etrafında hala birçok soru var.

Dikkate alınması gereken anahtarlardan biri, bu konuyu gündeme getirirken doğrudan mı yoksa dolaylı mı olmanız gerektiğidir.

Aslında insanlar birinden bir şey istediğinde daha doğrudan mı yoksa dolaylı mı olacağına karar verirken kullanılması gereken belirli kriterler olduğunu savunuyorlar. Dikkate alınması gereken ilk şey, o kişiyle sahip olduğunuz ilişkisel tarih. Örneğin, meslektaşınız yakın arkadaşınız olarak gördüğünüz biriyse, ‘Aşı oldunuz mu?’ gibi bir şey söylemek kolay olurdu.

Ancak, yeni bir çalışanla ilk kez tanışıyorsanız durum böyle değildir. İşte bu noktada dolaylı olmak ve ‘Hey, aşı oldum, bu yüzden istediğiniz zaman masama uğrayabilirsiniz’ şeklinde bir şeyler söylemek en iyisi olabilir. Bu bilgi, yeni çalışanı aşı durumunu açıklamaya teşvik edebilir.

Aşı oldunuz mu
Sosyal mesafe, maske gibi kurallar önemli.

Benden uzak dur, maske tak…

Bağlam da önemlidir. Bir meslektaşınız çalışma alanınıza yaklaşır ve bir metre yakınına gelirse, aşı olup olmadığını sormak mantıklıdır. Ancak, çalışma alanlarına gidip agresif bir şekilde ‘Aşı oldunuz, değil mi?’ derseniz, aynı türden bir yanıtla karşılanmayabilir.

Bir kişinin size katılmayabileceğiniz bir aşı durumunu açıkladığı zamanlar da olacaktır. Ancak yanıtınız herhangi bir anlaşmazlığı azaltmanın anahtarıdır.

Bunu ele almada iki uç nokta var. Özellikle bunlardan biri çok doğrudan; ‘Benden uzak dur. Bir maske tak.’

Refleksimiz yanıtları eşleştirmek, bu da muhtemelen kişiyi daha da kızdıracak ve bir çatışmayı tırmandıracak. Dolaylı yanıt ve muhtemelen bu durumlarda daha iyi olanı. ‘Tamam, kararına saygı duyuyorum. Sadece bir maske takacağım ve bununla daha rahat hissedeceğim için birkaç adım uzakta duracağım.’

Bir kişiyle aynı fikirde olmayabileceğinizi ancak yine de ona saygı duyabileceğinizi göstermek önemlidir.

Aşı oldunuz mu? diye sormak uygun mudur?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Kanaldaa ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!