Araştırma : İmar planları yeniden gözden geçirilmeli

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Araştırma göre Mert Irmağı üzerindeki bölgenin imar planlarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ortaya koydu.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği bölümü tarafından bir çalışma yapıldı.

Mert Irmağı örneğinden yapılan ‘Taşkın Tehlike Haritalarının Oluşturulması’ konulu araştırma; Türkiye Coğrafya Bilgi Sistemleri Dergisi’nde yayınlandı.

Dünyada ve Türkiye’de taşkınların can ve mal kayıpları bakımından tüm afetler arasında ikinci sırada: meteorolojik afetler arasında ise ilk sırada yer aldığının vurgulandığı çalışmada; tehlike durumları ifade edilerek şu önerilerde bulunuldu:

Araştırma mert ırmağı

“Bu çalışmanın amacı; Samsun Mert Irmağı Havzası’nda iki boyutlu hidrolik modeller ile taşkın tehlike haritalarının üretilmesidir. Bu çalışmada Mert Irmağı Havzası’nda sayısal modelleme sistemlerine dayalı taşkın tehlike haritalaması yapıldı.

Tehlike sınıflarındaki değişim

Çalışmada tehlike haritaları; taşkın modellemesi sonucunda elde edilen yayılım; hız, derinlik haritaları ve DEFRA yöntemi kullanılarak elde edildi.

Aydıca taşkın tehlike haritaları incelendiğinde; tekerrür süresi arttıkça su derinliği ve hızı arttı. Bununla birlikte tehlike seviyeleri de giderek yükseldi.

Araştırma

DEFRA yöntemine göre; toplam taşkından etkilenen alanların, tehlike sınıflarındaki alanlara göre değişimi de incelendi. Buna göre, taşkın alanlarının yüzde 42 ila 70’i çok yüksek tehlike seviyesinde yer aldığı tespit edildi.

Taşkın tehlike haritaları incelendiğinde; Q50 debisinden sonra Mert Irmağı’nın sağ ve sol yamaçlarında yer alan bölgenin taşkından önemli ölçüde etkilendiği tespit edildi.

Q100 debisinde ise sağ yamaçta yer alan sanayi bölgesinin büyük bir kısmı bu taşkından etkilendiği görüldü. Çalışma alanında öngörülen taşkınların yıkıcı etkilerini azaltıcı önlemlerin alınması gerekmektedir.

Cankurtaran

Araştırma çözüm önerileri de sundu

Örneğin Mert Irmağı’nın sağ ve sol yamaç yüksekliğini artırmak suretiyle kesit düzenlemeleri ve kirişli köprü tasarımları yapılabilir.

Ayrıca taşkın yayılım haritaları Samsun-Sinop karayolu öncesinde suyun biriktiği görülmüştür. Bu su birikimini önlemek için bu yol üzerine suyu Karadeniz’e aktaracak kanallar açılabilir.

Ayrıca tehlike haritalarına göre bölgedeki imar planları yeniden gözden geçirilebilir. Taşkın tehlikelerinin yüksek olduğu bölgelerde yapılaşmadan kaçınılabilir. Bu bölgeler yeşil alan, park, bahçe olarak değerlendirilebilir.”

Araştırma : İmar planları yeniden gözden geçirilmeli

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Kanaldaa ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!